Sateenkaarioppitunti – yhdenvertaisuus todeksi ja moninaisuus näkyväksi (yläkoulu ja toinen aste)

Alkaa: 28.9.2023 9:00
Päättyy: 28.9.2023 10:00
Ilmoittautuminen alkaa: 28.8.2023 10:00
Ilmoittautuminen päättyy: 28.9.2023 9:00
Aihe: Opetus
Tapahtumatyyppi: Webinaari
Maakunta: Koko Suomi
Järjestäjä: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Tapahtuman kuvaus: 

Sateenkaarioppitunneilla opettajat ja oppilaat voivat oppia yhdessä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta erityisesti normitietoisuuden näkökulmasta. Lyhyen tietoiskun jälkeen luokassa tutkitaan pienryhmäkeskusteluissa normeja, niiden vaikutuksia sekä tapoja purkaa niitä. Ahtaista normeista keskusteleminen ja niiden purkaminen ennaltaehkäisee kiusaamista, auttaa sen tunnistamisessa ja siihen puuttumisessa. Sateenkaarioppitunnin kesto on 60 min.

Oppitunti on suunniteltu niin, että parhaan kokemuksen siitä saa yhdessä oppilasryhmän kanssa, mutta toki myös vain kuuntelemaan voi tulla.

Kouluttajina toimivat Setan nuorisotyön osallisuuden asiantuntija Teija Ryhtä ja koulutusasiantuntija Marita Karvinen. Opettajat saavat ennen koulutusta ohjeet Sateenkaarioppitunnin laadukkaaseen toteuttamiseen.

Tapahtuman tavoite ja kohderyhmä: 

Yläkoulun ja toisen asteen opettajat sekä muu henkilökunta

Oppitunnin sisällöt: 

  • tietoisku: perustiedot seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta, yhdenvertaisuudesta ja sateenkaarevista ihmisoikeuksista sukupuoleen sidottujen normien ja roolimallien purku ja kiusaamisen ennaltaehkäisy
  • pienryhmäkeskustelu: koulun toimintakulttuurin tunnistaminen ja siinä esiintyvien normien purkaminen reflektointi: oman toiminta osana kouluyhteisöä ja toisen asemaan asettuminen
  • harjoite: normien tunnistamisesta ja purkamisesta

Muut tiedot: 

Etukäteismateriaali toimitetaan ilmoittautuneille noin viikkoa ennen oppituntia. Luokassa on oltava mahdollisuus heijastaa esitys katseltavaksi sekä toimiva äänentoisto. Koulutus pidetään Teamsilla. Teams toimii selaimessa, mutta on suositeltavaa käyttää erikseen ladatavaa työpöytäversiota. Linkki koulutukseen lähetetään edeltävänä päivänä.

Tilaisuutta ei tallennetta. Sateenkaarioppitunnista on tulossa erillinen tallennekokonaisuus tilattavaksi myöhemmin syksyllä.

Syyskuun muut Sateenkaarioppitunnit:

20.9. alakoulu

27.9. alakoulu

21.9. yläkoulu ja toinen aste

Vastuuhenkilö(t) ja järjestäjä(t): 

Simo Marttinen, ICT-pedagogi

+358 50 396 7645

Ilmoittautumiset:

Pirjo Jämsen-Ahonen, suunnittelija

[email protected]