Kielen ja lukemiskulttuurin muutos digiajassa - koulutus kaikille äidinkieltä opettaville; kouluttajina 4 professoria

Alkaa: 18.9.2023 10:00
Päättyy: 18.9.2023 16:00
Ilmoittautuminen alkaa: 4.4.2023 10:00
Ilmoittautuminen päättyy: 15.9.2023 15:00
Aihe: Opetus
Tapahtumatyyppi: Striimattu lähitapahtuma
Maakunta: Koko Suomi
Järjestäjä: Itä-Suomen aluehalllintovirasto

Kielen ja lukemiskulttuurin muutos digiajassa

Ä I D I N K I E L T Ä  O P E T T A V A T  E R I  K O U L U A S T E I L L A

 

Aika

Maanantaina 18.9.2023 klo 10–16

Paikka ja toteutusmuoto:

Hybridi-webinaari, ei tallennusta

A) Lähiosallistuminen AU206 / Aurora, B-sisäänkäynti (myös A-sisäänkäynnistä pääsee) II-rakennuksessa, Yliopistonkatu 2, Joensuu
(max. 70 henkilöä)

B) Etänä Teamsilla
(max. 500 henkilöä)

 

Mitä suomen kielessä ja kirjallisuudessa on tutkittu viime aikoina? Tule kuulemaan ja vahvista aineenhallintaasi oppiaineessa äidinkieli ja kirjallisuus.

Koulutuksen järjestävät yhteistyössä Itä-Suomen Aluehallintovirasto sekä Itä-Suomen yliopisto. Koulutus on osallistujille maksuton. Itä-Suomen aluehallintovirasto tarjoaa kaikille lähiosallistujille tervetulokahvit ja suolaisen kahvileivän (muut ruokailut omakustanteisia).

Koulutus on tarkoitettu kaikille (koulutusasteille) äidinkieltä opettaville.

 

Päivän puheenaiheet ja opetuksen teemat sekä aikataulu:

klo

9.30–10

Tervetulokahvit (Itä-Suomen AVI tarjoaa)

10.00–12.30 (välissä 10–15 min tauko)

Avaussanat, Kari Lehtola, Itä-Suomen AVI

Nuorten kieli muutoksessa

Suomen kielen professori Hanna Lappalainen
Suomen kielen sekä karjalan kielen professori Helka Riionheimo

 

12.30–13.15

Lounas

 

13.15–16.00 (välissä 15 min tauko)

Kirjan kohtalo ja nuorten lukemisen muutokset

Kirjallisuuden professorit Kati Launis ja Risto Turunen

 

* * *

Kouluttajat

Hanna Lappalainen on suomen kielen professori Itä-Suomen yliopistossa. Hänen erikoisalaansa on sosiolingvistiikka. Hän on kiinnostunut mm. suomen puhekielestä ja sen vaihtelusta sekä kieliasenteista. Hän on pitänyt kursseja mm. nuorten kielestä ja murteista ja ohjannut niihin liittyviä opinnäytetöitä. Hän on toiminut aiemmin suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa, tutkijana Kotimaisten kielten (tutkimus)keskuksessa ja ylioppilaslautakunnan sensorina.

Kati Launis on kirjallisuuden professori Itä-Suomen yliopistossa. Hän on digitaalisen kirjallisuudentutkimuksen, lukemisen, naiskirjallisuuden ja Suomen kirjallisuushistorian asiantuntija. Hän on opettanut ja tutkinut aiemmin sekä Turun että Helsingin yliopistoissa. Nuorten lukemiskulttuurin hän on perehtynyt LibDat-projektissa (Suomen Akatemia), jossa aineistona oli Vantaan kaupunginkirjaston digitaalinen lainausdata. Hänen kiinnostuksen kohteenaan on kirjallisuuden yhteiskunnallisuus, maailmassa olo.

Helka Riionheimo on suomen kielen ja karjalan kielen professori Itä-Suomen yliopistossa, erikoisalanaan monikielisyyden, kielikontaktien ja suomen sukukielten tutkimus. Hän on kiinnostunut siitä, miten kielet vaikuttavat toisiinsa, ja kielten kohtaamiseen liittyvistä asenteista. Hän on opettanut kielikontaktien tutkimusta ja ohjannut aiheesta opinnäytteitä. Hän on Kotimaisten kielten keskuksen neuvottelukunnan jäsen ja johtaa Itä-Suomen yliopistossa karjalan kielen elvytyshanketta.

Risto Turunen on Itä-Suomen yliopiston kotimaisen kirjallisuuden professori. Hän on tutkinut pääasiassa suomalaisen kirjallisuuden muutosta ja siihen vaikuttaneita tekijöitä erityisesti toisen maailman sodan jälkeiseltä ajanjaksolta. Turunen on tutkimusotteeltaan erityisesti kirjallisuussosiologi. Hänelle kirjallisuus on ensisijaisesti yhteiskunnallista ja kulttuurista toiminta, joka suhteutuu poliittiseen, teknologiseen ja aatehistorialliseen muutokseen. Professuurinsa ohella Turunen on seurannut suomalaisen kirjallisen kulttuurin muutosta erilaisista luottamustehtävistään muun muassa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran hallintoelimissä sekä parhaillaan Valtion kirjallisuustoimikunnan jäsenenä.

 

Ilmoittautuminen alla olevan linkin kautta

Lähikoulutukseen paikan päälle Joensuuhun otetaan 70 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Etäosallistumisen osallistumisrajoitus on 500 henkilöä. Teams-osallistumislinkki lähetetään etäosallistujille myöhemmin.

Ilmoittautumiset viimeistään tiistaina 12.9.2023.

HUOM! Voit tarvittaessa perua ilmoittautumisesi tai muuttaa ilmoittautumistietojasi esim. lähiosallistumisesta etäosallistumiseksi:

> Saat heti ilmoittautumisesi jälkeen vahvistusmeilin: säilytä meili; meilin alla ovat linkit "muokkaa tietojasi" ja "peruuta ilmoittautuminen", joista pääset muuttamaan osallistumistietojasi.

 

Vastuuhenkilöt ja lisätiedon antajat

  • Kari Lehtola, opetustoimen ylitarkastaja, Itä-Suomen aluehallintovirasto, [email protected]  p. 0295 016 917
  • Tuula Korhonen, FM, suunnittelija ja suomen kielen kouluttaja, UEF, [email protected]  p. 050 384 6956