Inkluusio teorian ja käytännön dialogina

Alkaa: 23.3.2023 13:00
Päättyy: 23.3.2023 16:00
Ilmoittautuminen alkaa: 5.3.2023 12:00
Ilmoittautuminen päättyy: 23.3.2023 12:00
Aihe: Opetus
Tapahtumatyyppi: Webinaari
Maakunta: Koko Suomi
Järjestäjä: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Tapahtuman kuvaus: 

Inkluusio on ollut merkittävästi esillä viimeiset vuodet koulutuksen kentällä ja herättää paljon keskustelua sekä monenlaisia ajatuksia puolesta ja vastaan.    

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnisti varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksen laadun ja tasa-arvon kehittämisohjelmat vuosille 2020–2022. Inkluusio oli keskeinen osa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen osalta kehittämisohjelmia ja loppuraportointia. 

Viime syksynä Helsingin Sanomat (26.9.2022) kirjoitti espoolaisesta Lintulaakson koulusta artikkelin otsikolla ”Paheksuttu inkluusio onnistui espoolaisessa koulussa - Nyt oivalluksia saavutaan ihmettelemään ulkomailta asti”.

Helsingin Sanomien artikkelin myötä Lintulaakson koulu herätti valtavasti kiinnostusta myös kotimaassa, ja vierailijoita koulussa on käynyt paljon. Koulun tapa toteuttaa inklusiivista opetusta inkluusioluokkien muodossa on saanut paljon kehuja myös tutkijoilta.

Koulutuksessa pohditaan, mitä inkluusiolla tarkoitetaan ja mitä inklusiiviset käytänteet edellyttävät henkilöstön toiminnassa. Tutkimuksellisen tiedon pohjalta käsitellään henkilöstön käsityksiä osaamisestaan, koettuja ristiriitoja opetuksen tuen toteuttamisessa sekä perehdytään tavoitteellisen yhteistyön edellytyksiin. Käytännön esimerkkinä tutustutaan espoolaisen Lintulaakson koulun inklusiiviseen toimintamalliin, mm. inkluusioluokkien opettajien yhteistyön sekä inkluusioluokkien ja koko koulun toimintakulttuurin kannalta. Koulutuksessa käytännön toteutus yhteisopettajuudesta ja teoreettinen tutkimustieto kietoutuvat toisiinsa.      

Ohjelma:

• Inkluusio ja inklusiiviset käytänteet - tavoitteellista opetushenkilöstön yhteistyötä, rehtori ja kasvatustieteen tohtori Birgit Paju

• Hyvästä alusta hyville jatkoille - toimiva inkluusiomalli Espoon Lintulaakson koulussa, luokanopettaja Mirka Tuulisaari ja erityisluokanopettaja Mirva Hunsa-Äijälä

• Teorian ja käytännön vuoropuhelua, Birgit Paju, Mirka Tuulisaari ja Mirva Hunsa-Äijälä

Tapahtuman tavoite ja kohderyhmä: 

Koulutus on suunnattu kaikille koulutuksesta kiinnostuneille.

Muut tiedot: 

Osallistuminen on maksutonta.

Tilaisuus tallennetaan. Linkki tallenteeseen lähetetään kaikille tapahtumaan ilmoittautuneille. Tallenne on katsottavissa 31.5.2023 asti. 

Kouluttajat:  

Birgit Paju, KT, inkluusiosta väitellyt kasvatustieteen tohtori, rehtori, erityisluokanopettaja, erityisopettaja

Lintulaakson koulun opettajat Mirva Hunsa-Äijälä, KM, erityisluokanopettaja ja Mirka Tuulisaari, KM, luokanopettaja

Vastuuhenkilö(t) ja järjestäjä(t): 

Opetustoimen ylitarkastaja Hannamari Salkola
Ilmoittautumisen yhteydenotot suunnittelija Pirjo Jämsen-Ahonen
[email protected]