Hyvää liikkeellä! – Liikunnan alueseminaari

Alkaa: 21.9.2023 9:00
Päättyy: 21.9.2023 15:00
Ilmoittautuminen alkaa: 16.5.2023 8:00
Ilmoittautuminen päättyy: 4.9.2023 15:00
Aihe: Liikunta, Nuoriso
Tapahtumatyyppi: Lähitapahtuma
Maakunta: Etelä-Karjala, Kanta-Häme, Kymenlaakso, Päijät-Häme, Uusimaa
Järjestäjä: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Hyvää liikkeellä! – Liikunnan alueseminaari

Tervetuloa liikunnalliseen seminaariin, jossa saat uusia työkaluja ja näkökulmia lasten ja nuorten liikuttamiseen, kuulet hyviä käytäntöjä ja pääset verkostoitumaan muiden toimijoiden kanssa! Seminaari toteutetaan Olympiastadionin legendaarisessa miljöössä.

Ohjelma on suunnattu varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen henkilöstölle sekä harrastamisen ja liikkumisen edistämisen parissa työskenteleville. Päivä koostuu luennoista, työpajoista ja verkostoitumisesta.

Maksuton seminaari sisältää aamukahvit ja ohjelman. Lounas on omakustanteinen. Lounas toteutetaan porrastetusti ja lounastauolla pääsemme myös lyhyelle esittelykierrokselle Olympiastadionilla.

 

Ohjelma:

9.00 Kahvit

9.20 Tervetuloa - Etelä-Suomen aluehallintovirasto

9.30 Hyvän huomaamisen voima: lapsen ja nuoren vahvuudet keskiöön, Mari Thure

Hyvän huomaaminen koostuu kolmesta stepistä: vahvuusmielestä, vahvuuskielestä ja vahvuusdokumentoinnista. Kaikki lähtee siitä, mihin kiinnitämme huomiota ja mitä haluamme nähdä lisää. Jokainen haluaa onnistua ja tulla nähdyksi hyvällä – vahvuuskielen avulla tunnistamme yksilöllisiä vahvuuksia ja rikastamme positiivista palautetta. Vahvuusdokumentointi antaa mahdollisuuden palata onnistumisiin myös jälkikäteen ja luoda myönteistä tarinaa sekä yksilöillä, että yhteisöissä.

10.30 Hankehelmet - Parhaat käytännöt liikunnallisten hankkeiden parista!

11.20 Liikunnan aluejärjestöt kuntien tukena

11.30 Lounas (omakustanteinen) + Stadion kierros porrastetusti

13.00 Teemapajat I

13.45 Siirtymä

14.15 Teemapajat II

15.00 Seminaari päättyy

 

Seminaarin järjestävät yhteistyössä Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry, Hämeen Liikunta ja Urheilu ry, Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry, Kymenlaakson Liikunta ry sekä Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry.

 

Työpajat

Huomaa hyvä! -työpaja: Vahvuusmieli, vahvuuskieli ja vahvuusdokumentointi

Tule oppimaan käytännössä vahvuuksien tunnistamisesta ja kehittämisestä sekä monipuolisen positiivisen palautteen antamisesta. Toimii niin tiimeissä kuin lasten ja nuorten kanssa!

Kouluttaja: Mari Thure, kasvatustieteiden maisteri ja erityisopettaja, kouluhyvinvoinnin asiantuntija ja ratkaisukeskeinen valmentaja, sekä positiivisen pedagogiikan pitkän linjan tekijä, kehittäjä ja kouluttaja.

 

MOVE!:sta on moneksi – Kuntaesimerkki Kouvolasta!

Kouvolassa on panostettu Move! -toimintamalliin vahvasti alusta asti. Moniammatillisen työryhmän avulla Kouvolaan on saatu toimiva toimintamalli, joka kehittyy koko ajan. Miten testitilanteista on saatu jouhevia? Kulkeeko tieto vanhemmille? Miten testien tuloksia hyödynnetään? Miten moniammatillinen tiimi toimii?

Esittelijä: Kouvolan Liikkuva koulu -tiimi

 

Rotia ilon kautta!

Team Up! -työpajassa antaudutaan ryhmädynamiikan parantamisen keinoihin käytännön esimerkein. Koulutettavat saavat esimerkkejä ryhmähenkeä nostattavista peleistä sekä erilaisia ryhmänhallinnan taitoja.

Kouluttaja: Pauliina Miettinen, jalkapallovalmentaja, entinen pelaaja, opettaja, motivaatiopuhuja ja Team Up -kirjan kirjoittaja.

 

Monikulttuurisuus voimavarana - mallia seuramaailmasta ja maailmalta!

Mika Lönnström on nähnyt ja kokenut Suomessa ja maailmalla, miten monikulttuurisuutta hyödynnetään yhteisön voimavarana. Aasiassa, Afrikassa, Lähi-idässä ja Euroopassa jalkapallovalmentajana toiminut Lönnström kertoo omista kokemuksistaan erilaisten ihmisten kanssa erilaisissa kulttuureissa. Miten näitä mielenkiintoisia tarinoita voisi hyödyntää koulun tai oppilaitoksen yhteisöllisyyden vahvistamisessa? Tule kuulemaan "Lönen" valloittavista seikkailuista.

Kouluttaja: Mika Lönnström, Kehitysasiantuntija/ jalkapallotyöläinen

 

Vauhdikkaat leikit

Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suosituksen mukaan lasten tulisi liikkua päivittäin kolme tuntia, josta yksi tunti olisi vauhdikasta sykettä nostattavaa liikkumista. Työpajassa pohditaan vauhdikkaan fyysisen aktiivisuuden lisäämistä varhaiskasvatuksen arkeen sekä tutustutaan toiminnallisesti Kirkkonummen, Lohjan ja Karkkilan toteuttamiin kuvitettuihin vauhdikkaan fyysisen aktiivisuuden leikkikortteihin.

Kouluttaja: Essi Kaipainen, varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattori, Kirkkonummi, Vuoden 2022 Liikkuva varhaiskasvatus Mahdollistaja ja taustavoima

 

Nuori mieli liikunnassa

Mielen hyvinvointia tukeva valmennus ja harrastusten ohjaus luo nuorelle vahvan pohjan sekä liikuntaan, muuhun harrastamiseen että elämään. Turvallisessa toimintaympäristössä nuori tulee hyväksytyksi omana itsenään, voi näyttää tunteitaan, ilmaisee ajatuksiaan sekä saa epäonnistua, oppia virheistä ja yrittää uudelleen. Tässä työpajassa osallistujat tutustuvat MIELI ry:n nuorta mieltä tukeviin toimintatapoihin ja työkaluihin, joita voidaan hyödyntää harrastusten ohjaamisessa.

Kouluttaja: Johannes Parkkonen, Mieli ry

 

Rentoutumista ja stressinhallintaa

Rentoutus- ja stressinhallinta menetelmän, Mindfulnessin harjoitteet auttavat hiljentämään tahtia ja opastavat olemaan. Menetelmän peruspilareita ovat yksinkertaiset, helposti opittavat, mietiskely- ja liikeharjoitukset, joissa keskeistä on hyväksyvän tietoisen läsnäolon harjoittelu. Harjoittelun kautta opit tunnistamaan levon tarpeen ajoissa. Ihmismieli tarvitsee myös rauhallisia hetkiä, jolloin mieli ja aivot latautuvat ja uudistuvat. Kiireen hiljentäminen ja hiljentyminen auttaa myös kehoa palautumaan.

 

Mindfulnessin avulla opit stressinhallintaa, ottamaan rennommin ja olemaan enemmän läsnä jokapäiväisessä elämässäsi. Työpajasta saat työkaluja, joiden avulla on helpompi hallita arjen hektisyyttä.

Työpajan vetäjä: Satu-Maria Ruotsalainen, erityisliikunnanohjaaja, hyvinvointivalmentaja, mindfulness-ohjaaja, perheliikunnan ja varhaiskasvatuksen liikunnankouluttaja sekä lasten liikunnan kirjailija

 

Hämähäkkinä liikkumista, slalom-hyppyjä sekä aakkosten opettelua liikunnan avulla. (1 kerta)

 

Voimistelun harrastemuodot Rope skipping, Ninja gym, Kepparitanssi taipuvat niin sisätiloissa kuin ulkona liikkumiseen. Luvassa pienet demot jokaisesta tuotteesta ja vinkit liikuttamiseen omassa toimintaympäristössä. Innostavaa ja reipasta liikettä luvassa varhaiskasvattajille ja alkuopetuksen opettajille.

Kouluttaja: Liisa Lappalainen, Suomen Voimisteluliitto

 

Hengästy, voimistu ja tasapainoile itseäsi haastaen! (1 kerta)

Voimistelun harrastemuodot Rope skipping, Ninja gym, Kepparitanssi taipuvat niin sisätiloissa kuin ulkona liikkumiseen. Luvassa pienet demot jokaisesta tuotteesta ja vinkit liikuttamiseen omassa toimintaympäristössä. Innostavaa ja sopivasti itseä haastavaa liikettä luvassa opettajille sekä liikuntakerhojen ohjaajille.

Kouluttaja: Liisa Lappalainen, Suomen Voimisteluliitto

 

Visuaalinen tuki liikunnassa

Työpajassa tutustutaan visuaaliseen tukeen, esim. kuvien ja viittomien käyttöön. Ketkä tarvitsevat visuaalista tukea (vastaus: kaikki), ja miksi se on hyvä käyttää liikunnan yhteydessä sekä varhaiskasvatuksessa/koulussa, että harrastuksissa. Työpajassa näet esimerkkejä, miten kuvia voi käyttää erilaisissa toiminnoissa ja saat inspiraatiota kokeilla omassa toiminnassasi. Työpajaan sisältyy myös lyhyt käytännön osuus, jossa harjoitellaan kuvien käyttöä. Tervetuloa mukaan!

Michaela Holm, puheterapeutti, AAC-asiantuntija, Folkhälsan