Blogikirjoitukset

Valtakunnallinen lupa-, ohjaus- ja valvontavirasto – ympäristön parhaaksi

Julkaisupäivä 3.7.2024 10.53 Blogit

Ympäristölupamenettely saa uuden muodon meneillä olevassa aluehallinnon uudistuksessa. Valmisteilla on organisaatiomuutos, joka ei vain tehosta menettelyjä, vaan luo myös edellytykset ympäristön edun tukemiselle.

Nykyisiin alueellisesti jakautuneisiin organisaatioihin verrattuna uusi valtion Lupa- ja valvontavirasto voi käsitellä ympäristöön liittyviä lupamenettelyjä yhtenäisillä toimintatavoilla. Vesi- ja ympäristölupien käsittelyssä tämä tarkoittaisi yhtenäisempiä prosesseja, joista hyötyisivät niin luvan hakija kuin viranomainenkin. Kansalaisten osallistuminenkin helpottuu, kun viranomaiskokonaisuus on selkeämpi. 

Uuden viraston prosessit voidaan järjestää siten että polku hakemuksen valmistelusta valmiiseen lupahakemukseen ja edelleen valvontavaiheeseen etenee sulavasti yhdessä virastossa. Tämä järjestely vähentää toiminnanharjoittajan hallinnollista taakkaa lupaprosessissa, kun tietoja ei tarvitse toimittaa useille eri viranomaisille. 


Ennakollinen ohjaus on ratkaiseva tekijä sujuvassa luvituksessa

Selkeiden valtakunnallisten prosessien ansiosta voimme tarjota asiakkaillemme kokonaiskäsityksen luvan käsittelystä, mukaan lukien lainsäädännön vaatimukset, viranomaismenettelyt ja aikataulut. 

Etelä-Suomen aluehallintovirastossa olemme panostaneet erityisesti vihreän siirtymän hankkeissa lupaprosessin tehokkuuteen, mutta tavoitteenamme on prosessin nopeuttaminen yleensäkin. Havaintomme on, että ennakollinen ohjaus on tärkeää sujuvassa luvituksessa. Keskustelemalla etukäteen hakijan kanssa lupamenettelyyn liittyvistä velvollisuuksista voimme vähentää lisäselvityksiä. Näin pystymme antamaan päätöksen nopeasti ja huolellisesti laadittuna. Tällainen päätös kestää niin oikeudellisessa prosessissa kuin valvonnassakin. 
Kun jatkossa yksi valtion ympäristöviranomainen vastaa lupaprosessin etenemisestä ennakollisesta ohjauksesta aina jälkivalvontaan saakka, saamme voimavaroja ja asiantuntemusta ympäristöllisiin menettelyihin niiden kaikissa vaiheissa. 

Ympäristöosaamisen tulevaisuus
 

Nopeasti muuttuva maailma edellyttää koko ajan uudenlaista osaamista. Nyt meillä on tilaisuus muuttaa organisaatiomme ja lainsäädäntömme vastaamaan tulevaisuuden tarpeita. Sitran mukaan tulevaisuuden osaaminen syntyy ihmisten ekosysteemeissä, joissa opimme työskentelemällä verkostomaisesti ja tekemällä yhteistyötä. 

Laaja ja monialainen työskentely on avain ympäristömme suojelemiseen tulevaisuuden maailmassa. Ympäristöhaasteiden ratkaiseminen vaatii monenlaista asiantuntemusta ja osaamista. Mielestäni valtakunnallinen virasto on viime kädessä myös ympäristön etu. 

Kirjoittaja
 

Teemu Lehikoinen
Johtaja, ympäristölupavastuualue
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

aluehallintovirastot suomi ympäristö