Osakaskuntien päätöslyhennelmät

Löydät tältä sivulta lyhennelmiä päätöksistämme, jotka liittyvät osakaskuntien sääntöjen vahvistamiseen. 

Lue lisää Osakaskunnan sääntöjen vahvistamisesta.

Jos haluat lisätietoja jostain päätöksestämme, ota yhteyttä kirjaamoon.

Kirjaamopalvelut

Lisää tietoa asiakirjoihimme liittyvistä tietopyynnöistä ja niiden mahdollisista hinnoista löydät sivultamme Aluehallintoviraston tietopalvelu.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto  
Ratkaisupäivämäärä 21.4.2021
Diaarinumero LSSAVI/3421/2021

Asiasanat: osakaskunnan sääntöjen vahvistaminen, osakaskunnat, osakaskunnan kokous, etäkokous, yhteisaluelaki

Osakaskunnan sääntöjä ei vahvistettu, koska sääntöjen mukaan osakaskunnan kokous voidaan järjestää etäkokouksena sähköisesti yhteisaluelain määrittämissä puitteissa


Asian kuvaaminen 

Osakaskunnan sääntöjen mukaan osakaskunnan kokous voidaan järjestää etäkokouksena sähköisesti yhteisaluelain määrittämissä puitteissa

Asian ratkaisu

Aluehallintovirasto ei vahvistanut osakaskunnan sääntöjä, koska osakaskunnan kokouksella täytyy olla fyysinen kokouspaikka. Osakkaalla täytyy olla mahdollisuus osallistua osakaskunnan kokoukseen fyysisessä kokouspaikassa.  

Ratkaisun perusteet

Osakaskunnan sääntöjen mukaan osakaskunnan kokous voidaan järjestää etäkokouksena sähköisesti yhteisaluelain määrittämissä puitteissa.

Aluehallintovirasto ei vahvistanut osakaskunnan sääntöjä, koska osakaskunnan kokouksella täytyy olla fyysinen kokouspaikka. Osakkaalla täytyy olla mahdollisuus osallistua osakaskunnan kokoukseen fyysisessä kokouspaikassa.  

Osakaskunnan päätösvaltaa käyttää osakaskunnan kokous. (Yhteisaluelaki 7 § 1 momentti) Aluehallintoviraston mukaan osakaskunnan kokous voidaan toteuttaa sähköisessä toimintaympäristössä. Aluehallintovirasto katsoi, että osakaskunnan kokouksella on kuitenkin oltava myös fyysinen kokouspaikka, vaikka kokoukseen osallistuminen sallitaan etäyhteyksin. Osakkaalla tulee olla mahdollisuus fyysisesti osallistua kokoukseen, jos hän niin tahtoo. Sähköisessä toimintaympäristössä toteutettava kokous voi olla vain fyysistä kokousosallistumista täydentävä mahdollisuus ja etäosallistuminen on vain yksi osallistumisvaihtoehto. Osakaskunnan kokousten järjestämistapa ei ole yhteisaluelain mukainen ja saattaa aiheuttaa vahinkoa osakkaalle. (Yhteisaluelaki 18 § 3 momentti) 

Lisäksi aluehallintovirasto kiinnitti osakaskunnan huomiota siihen, että osakaskunnan hoitokunnan taikka toimitsijan tulee antaa riittävät menettelyohjeet etäosallistumiseen, mukaan lukien äänestämistilanteet. Osakaskunnan hoitokunnan tai toimitsijan huolellisuusvelvoitteen mukaista on valita ja valmistella sähköisessä toimintaympäristössä toteutettavat etäosallistumiskeinot niin, että jäsenillä on riittävä mahdollisuus osallistua osakaskunnan kokouksen päätöksentekoon ja käyttää puhe- ja ehdotusoikeuttaan.


Lisätietoa
Yhteisaluelaki (758/1989) 7 §, 18 §
 

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto  
Ratkaisupäivämäärä 22.2.2022
Diaarinumero LSSAVI/64/2022

Asiasanat: osakaskunnan sääntöjen vahvistaminen, osakaskunnat, osakaskunnan kokous, äänioikeus, hoitokunta, toimitsija, päätäntävalta, päätäntävallan siirtäminen, päätöksentekomenettely, yhteisaluelaki

Osakaskunnan säännöissä toimitsijalle määrättiin itsenäinen päätäntävalta ilman osakaskunnan päätöstä asioissa, joissa on ryhdyttävä kiireellisiin toimenpiteisiin ja jotka vaatisivat osakaskunnan kokouksen päätöksen. Osakaskunnan sääntöjä ei vahvistettu.

Asian kuvaaminen

Osakaskunnan sääntöjen mukaan osakaskunta valitsee toimitsijan ja hänelle henkilökohtaisen varahenkilön. 

Sääntöjen mukaan:

  • toimitsijalla on oikeus päättää itsenäisesti, ilman osakaskunnan päätöstä sellaiset asiat, joissa on ryhdyttävä välittömästi kiireellisiin toimenpiteisiin. 
  • tällainen päätös tulee käsitellä ja vahvistaa seuraavassa osakaskunnan kokouksessa.

Asian ratkaisu

Aluehallintovirasto ei vahvistanut osakaskunnan sääntöjä. Päätäntävalta luvan tai suostumuksen antamisesta voidaan säännöissä määrätä hoitokunnalle (toimitsijalle), muilta osin osakaskunnan päätäntävallan siirtäminen hoitokunnalle ei ole yhteisaluelain mukaan merkitykseltään vähäinen asia. Osakaskunnan sääntöjen mukainen päätöksentekomenettely on yhteisaluelain vastainen ja johtaa kaksinkertaiseen päätöksentekoon samassa asiassa (yhteisaluelaki 19 § 3 momentti).

Ratkaisun perusteet

  • Järjestäytyneen osakaskunnan hoitokunnan ja toimitsijan tehtävistä sekä osakaskunnan edustamisesta säädetään yhteisaluelaissa (yhteisaluelaki 19 §)
  • Hoitokuntaa koskevia säädöksiä sovelletaan toimitsijaan, jos hoitokunnan sijasta on valittu toimitsija (yhteisaluelaki 22 §)
  • Hoitokunnan (toimitsijan) tehtävänä on huolehtia osakaskunnan päätösten valmistelusta ja täytäntöönpanosta sekä muusta käytännön toiminnasta (yhteisaluelaki 19 § 1 momentti)
  • Osakaskunnan säännöissä voidaan määrätä, että hoitokunta voi osakaskunnan kokouksen sijasta käyttää päätösvaltaa osakaskuntaa koskevassa säännöissä määrätyssä merkitykseltään vähäisessä asiassa (yhteisaluelaki 19 § 3 momentti)

Osakaskunnan sääntöjen mukaan osakaskunta valitsee toimitsijan ja hänelle henkilökohtaisen varahenkilön. Jos asiassa on ryhdyttävä välittömästi kiireellisiin toimenpiteisiin ja se vaatii osakaskunnan kokouksen ratkaisun, on toimitsijalla oikeus päättää asiasta itsenäisesti ilman osakaskunnan päätöstä. Päätös tulee kuitenkin käsitellä ja vahvistaa seuraavassa osakaskunnan kokouksessa.

Yhteisaluelakia koskevassa hallituksen esityksessä todetaan, että osakaskunnan kokouksen koolle kutsuminen käsittelemään esimerkiksi lupaa tai suostumusta koskevaa asiaa, on eräissä tapauksissa asian merkitykseen nähden liian raskas menettelytapa. Asioiden joustavan hoidon järjestämiseksi on tarpeellista, että osakaskunnalle annetaan mahdollisuus säännöissä määrätä hoitokunnalle (toimitsijalle) päätösvaltaa osakaskunnan kokouksen sijasta. Päätösvalta voidaan antaa vain säännöissä määrätyissä merkitykseltään vähäisissä asioissa. Tällainen asia voi olla esimerkiksi vesioikeudelle annettava lausunto kaapelien ja johtojen sijoittamisesta yhteiselle vesialueelle (hallituksen esitys eduskunnalle HE 198/1999 vp)

Päätäntävalta luvan tai suostumuksen antamisesta voidaan säännöissä määrätä hoitokunnalle (toimitsijalle). Muilta osin osakaskunnan päätäntävallan siirtäminen hoitokunnalle ei ole merkitykseltään vähäinen asia.

Osakaskunnan päätösvaltaa käyttää osakaskunnan kokous (yhteisaluelaki 7 § 1 momentti). Yhteisaluelaissa säädetään niistä asioista, joissa osakaskunnan päätöksen tekemiseen vaaditaan, että päätöstä kannattaa vähintään kaksi kolmannesta äänestykseen osaa ottaneiden yhteisestä äänimäärästä ja vähintään yksi kolmannes äänestäneistä osakkaista (yhteisaluelaki 15 §)

Yhteisaluelaki ei tunne osakaskunnan säännöissä ehdotettua päätöksentekomenettelyä ja aluehallintoviraston näkemyksen mukaan päätöksentekomenettely on säännöksen tarkoituksen vastainen, koska se johtaa kaksinkertaiseen päätöksentekoon samassa asiassa (yhteisaluelaki 19 § 3 momentti)

Osakaskunnan sääntöjä ei vahvistettu, koska osakaskunnan säännöt ovat yhteisaluelain vastaiset ja saattavat aiheuttaa vahinkoa osakkaalle (yhteisaluelaki 7 §, 19 § 3 momentti)

Lisätietoa:

  • Yhteisaluelaki (758/1989) 7§, 8 §, 15 §, 19 § ja 22 §
  • HE 198/1999 vp
     

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto  
Ratkaisupäivämäärä 1.8.2023
Diaarinumero LSSAVI/6505/2023 

Asiasanat: osakaskunnan sääntöjen vahvistaminen, osakaskunnat, hoitokunta, hoitokunnan kokoonpano, yhteisaluelaki

Osakaskunnan sääntöjä ei vahvistettu, koska hoitokunnan kokoonpano on yhteisaluelain vastainen. Hoitokunnan jokaisella jäsenellä tulee olla henkilökohtainen varajäsen


Asian kuvaaminen

Osakaskunnan sääntöjen mukaan osakaskunta valitsee hoitokunnan, johon kuuluu kaksi jäsentä sekä yksi varajäsen.

Asian ratkaisu

Aluehallintovirasto ei vahvistanut osakaskunnan sääntöjä, koska hoitokunnan kokoonpano on yhteisaluelain vastainen. 

Ratkaisun perusteet

Osakaskunnan säännöissä määritellään, että osakaskunta valitsee hoitokunnan, johon kuuluu kaksi jäsentä sekä yksi varajäsen. Hoitokunta valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. 

Aluehallintovirasto katsoi, että osakaskunnan hoitokunnan kokoonpano on yhteisaluelain vastainen, eikä sääntöjä voida vahvistaa. Hoitokunnan jokaiselle jäsenille pitää valita henkilökohtainen varajäsen. (Yhteisaluelaki 21 § 1 momentti)

Lisätietoa
Yhteisaluelaki (758/1989) 21 § ja 18 § 
 

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto  
Ratkaisupäivämäärä 16.8.2023 
Diaarinumero LSSAVI/10642/2023 

Asiasanat: osakaskunnan sääntöjen vahvistaminen, osakaskunnat, osakaskunnan kokous, yhteinen alue, yhteinen maa-alue, yhteinen vesialue, yhteisaluelaki

Osakaskunnan sääntöjä ei vahvistettu, koska sääntöjä haettiin vahvistettavaksi usealle eri yhteisalueelle

Asian kuvaaminen

Osakaskunnan sääntöjen mukaan osakaskunnan alueeseen kuuluu kahdeksan yhteistä maa-aluetta. Maa-alueilla on kaikilla oma, toisistaan eroava kiinteistörekisteritunnus ja osakasluettelo. 

Asian ratkaisu

Aluehallintovirasto ei vahvistanut osakaskunnan sääntöjä, koska osakaskunnan säännöt koskevat kahdeksaa erillistä yhteistä aluetta. Yhteisaluelain mukaan osakaskunta muodostuu yhden yhteisen alueen osakkaista, eikä yksi osakaskunta voi hallinnoida useampaa kuin yhtä yhteistä aluetta. 

Ratkaisun perusteet

Yhteisaluelaissa yhteisellä alueella tarkoitetaan kahdelle tai useammalle kiinteistölle yhteisesti kuuluvaa aluetta. Yhteisen alueen osakkaita ovat kiinteistöjen omistajat, jotka muodostavat osakaskunnan, jonka toimintaa varten voidaan hyväksyä ja vahvistaa säännöt. 

Korkein hallinto-oikeus on 20.12.2017 antanut päätöksen (Dnro 2003/2/2016). 
Päätöksessään se on katsonut, että vuonna 2001 voimaan tulleilla lainmuutoksilla lisättiin kiinteistönmuodostamislakiin säännökset, jotka 

  • yhdistivät yhteisaluelain mukaisten osakaskuntien ja kalastuslain mukaisten kalastuskuntien hallinnon sekä
  • mahdollistivat erillisten yhteisten alueiden yhdistämisen. 

Aikaisemmin voimassa olleen lainsäädännön nojalla on syntynyt tilanteita, joissa yksi osakaskunta on hallinnoinut useaa erillistä yhteistä aluetta. Lainsäätäjän tarkoituksena on ollut mahdollistaa, osakkaiden niin sopiessa, yhteisten alueiden yhdistäminen ja yhteisen osakasluettelon laatiminen kiinteistönmuodostamislain mukaisessa toimituksessa. 

Korkein hallinto-oikeus katsoi myös, että voimassa olevasta yhteisaluelaista ilmenee muun ohella, että järjestäytynyt osakaskunta, jolle vahvistetaan säännöt, voi muodostua ainoastaan yhden yhteisen alueen osakkaista. Tämä tarkoittaa, ettei yksi osakaskunta voi hallinnoida useampaa kuin yhtä yhteistä aluetta. 

Aluehallintovirasto katsoi, että vahvistettavaksi toimitetut säännöt koskivat kahdeksaa erillistä yhteistä aluetta, jonka vuoksi sääntöjä ei voitu vahvistaa. 

Sovelletut säännökset

Yhteisaluelaki (758/1989) 1 §, 2 §, 3 §, 4 § ja 18 § 
 

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto  
Ratkaisupäivämäärä 23.1.2024
Diaarinumero LSSAVI/22543/2023 

Asiasanat: osakaskunnan sääntöjen vahvistaminen, osakaskunnat, osakaskunnan kokous, osakaskunnan kokouskutsu, kokouksen koollekutsuminen, yhteisaluelaki

Osakaskunnan sääntöjä ei vahvistettu, koska osakaskunnan kokouksesta ilmoitettiin sähköpostilla tai kirjeellä osakkaan osakaskunnalle ilmoittamaan osoitteeseen 


Asian kuvaaminen

Osakaskunnan sääntöjen mukaan osakaskunnan kokouksesta ilmoitetaan sähköpostilla tai kirjeellä osakkaan osakaskunnalle ilmoittamaan osoitteeseen.

Asian ratkaisu

Aluehallintovirasto ei vahvistanut osakaskunnan sääntöjä, koska osakaskunnan sääntöjen mukainen osakaskunnan koollekutsumisen tapa oli yhteisaluelain vastainen. 

Ratkaisun perusteet

Yhteisaluelaissa säädetään osakaskunnan kokouksesta tiedottamisesta (11 §:n 1 momentti). Lain mukaan osakaskunnan kokouksesta tiedotetaan kaikille osakkaille lähetettävällä kirjeellä tai siitä annetaan tieto muulla tavoin todisteellisesti. Kokouskutsu voidaan antaa myös siten, että kokouksesta kuulutetaan yhdessä tai useammassa paikkakunnalla yleisesti leviävässä sanomalehdessä ja ilmoitetaan kirjekortilla niille toisesta kunnasta oleville osakkaille, joiden osoite on tiedossa. 

Edellä mainituista voidaan poiketa. Yhteisaluelain mukaan järjestäytyneen osakaskunnan säännöissä voidaan määrätä, että kokouksesta tiedotetaan osakkaille muulla luotettavalla tavalla (11 §:n 4 momentti). Aluehallintovirasto katsoo, että yhteisaluelain mukaiseksi muuksi luotettavaksi osakaskunnan kokouksen koolle kutsumisen tavaksi voidaan katsoa yleisellä verkkosivulla tiedottamisen, kun se on osakaskunnan säännöissä mainittu. Verkkosivun osoite on mainittava säännöissä. Sivuille tulee olla yleinen pääsy ja sivujen tulee olla toiminnassa, kun sääntöjen vahvistamista haetaan. Niillä osakkailla, jotka eivät hyödynnä tietoverkkoa tai sähköisiä viestintäkanavia tulee edelleen olla mahdollisuus saada kutsu kirjeellä tai muulla säännöissä määrätyllä tavalla todisteellisesti.

Aluehallintovirasto katsoi, ettei osakaskunnan kokouskutsu ollut yhteisaluelain mukainen, koska kutsukirjettä ei lähetetty kaikille osakkaille, vaan ainoastaan niille, joiden osoite oli osakaskunnan tiedossa. 

Sovelletut säännökset

Yhteisaluelaki (758/1989) 11 § ja 18 §