Julkiset työvoimapalvelut
Julkiset työvoimapalvelut ovat kuntien peruspalveluja. Perustuslain mukaan julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Työttömyysturva on perustuslain mukaista perustoimeentulon turvaa.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto valvoo valtakunnallisesti
- työvoimaviranomaisia
- työvoimapalvelujen järjestämistä
- KEHA-keskusta (elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten kehittämis- ja hallintokeskus), kun se hoitaa työttömyysturvalain mukaisia tehtäviä.
Aluehallintoviraston tehtäviin ei kuulu valvoa yksityisiä palveluntuottajia, joilta työvoimaviranomaiset hankkivat työvoimapalveluita. Työvoimaviranomaiset voivat hankkia yksityisiltä palveluntuottajilta esimerkiksi valmennuksia ja asiantuntija-arviointeja sekä työvoimakoulutusta.
Aluehallintoviraston valvonta on laillisuusvalvontaa, joka sisältää kanteluasioiden tutkimisen ja oma-aloitteisen valvonnan. Voimme aluehallintovirastossa tehdä myös tarkastuksia.
Jos havaitsemme palvelujen järjestämisessä olennaisia puutteita, tai toiminta on muutoin lainvastaista, voimme antaa työvoimaviranomaiselle tai KEHA-keskukselle määräyksen puutteiden korjaamisesta tai epäkohtien poistamisesta. Määräyksen tehosteeksi voimme asettaa uhkasakon.
Kun käsittelemme kanteluita, meillä on käytössämme hallintolain mukaiset hallinnollisen ohjauksen keinot. Voimme antaa työvoimaviranomaiselle ja KEHA-keskukselle tai näiden palveluksessa olevalle henkilölle hallinnollista ohjausta toiminnan puutteiden korjaamiseksi.
Työvoimaviranomainen järjestää julkisina työvoimapalveluina muun muassa
- työnvälityspalveluja
- tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluja
- valmennusta
- työvoimakoulutusta
- muutosturvakoulutusta.
Julkisiin työvoimapalveluihin kuuluvat myös
- henkilöasiakkaan palveluprosessiin liittyvät asiantuntija-arvioinnit
- kokeilut
- työttömyysetuudella tuettu työnhakijan omaehtoinen opiskelu
- työnantajalle ja henkilöasiakkaalle myönnettävät tuet ja korvaukset.
Työvoimaviranomaiset ja KEHA-keskus antavat toimivaltaansa kuuluvat työvoimapoliittiset lausunnot.
Työvoimapoliittisesta lausunnosta et voi erikseen hakea muutosta valittamalla, vaan sinun pitää tehdä valitus maksajan (Kela tai työttömyyskassa) antamasta päätöksestä. Voit hakea muutosta maksajan päätökseen valittamalla siitä sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakuntaan.
Kantelulla tarkoitetaan valvovalle viranomaiselle tehtyä ilmoitusta epäillystä laiminlyönnistä tai virheellisestä toiminnasta.
Kantelu työvoimapalveluista
Voit tehdä meille aluehallintovirastoon työvoimapalvelujen kantelun silloin, kun
- asiasi koskee työvoimaviranomaisen tehtäviä, joista on säädetty:
- laissa työvoimapalveluiden järjestämisestä
- laissa kotoutumisen edistämisestä
- laissa työllistymisen monialaisesta edistämisestä
- laissa kuntouttavasta työtoiminnasta
- työvoimaviranomainen tai työvoimaviranomaiseen palvelussuhteessa oleva on menetellyt lainvastaisesti tai jättänyt velvollisuutensa täyttämättä.
Kuntouttava työtoiminta ei ole julkinen työvoimapalvelu, vaan kuuluu sosiaalipalveluihin. Kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä vastaa hyvinvointialue. Jos kantelu koskee lain kuntouttavasta työtoiminnasta mukaista asiaa, joka kuuluu työvoimaviranomaisen tehtäviin, kantelu käsitellään työvoimapalvelujen kanteluna.
Aluehallintoviraston toimivaltaan ei kuulu käsitellä yksityisiä työvoimapalvelujen tuottajia koskevia kantelu- tai valvonta-asioita. Työvoimaviranomaiset voivat hankkia yksityisiltä palveluntuottajilta esimerkiksi valmennuksia ja asiantuntija-arviointeja sekä työvoimakoulutusta.
Kantelu työttömyysturvasta
Voit tehdä meille aluehallintovirastoon työttömyysturvan kantelun silloin, kun:
- asiasi koskee työvoimaviranomaisen tai KEHA-keskuksen tehtäviä, joista on säädetty työttömyysturvalaissa, esimerkiksi:
- työttömyysturva-asian selvittämistä
- työttömyysturva-asiassa kuulemista
- työvoimapoliittisen lausunnon antamista
- työvoimapoliittisen lausunnon käsittelyaikaa
- työvoimaviranomainen tai KEHA-keskus tai niihin palvelussuhteessa oleva on menetellyt lainvastaisesti tai jättänyt velvollisuutensa täyttämättä hoitaessaan työttömyysturvalaissa niille säädettyjä tehtäviä.
Työvoimapoliittisen lausunnon perusteella annettuun maksajan (Kela tai työttömyyskassa) päätökseen voi hakea muutosta valittamalla määräajassa sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakuntaan. Maksajan päätöksen liitteenä on muutoksenhakuosoitus.
Kantelun tekeminen
Tarkempia kantelun tekemisestä löydät Valvonta ja kantelut -sivulta.