Kirjastot ja demokratia -luentosarja: Osallisuus ja sen kehittäminen

Alkaa: 9.11.2021 12:00
Päättyy: 9.11.2021 15:00
Ilmoittautuminen alkaa: 30.6.2021 0:00
Ilmoittautuminen päättyy: 6.11.2021 0:00
Aihe: Kirjasto
Tapahtumatyyppi: Webinaari
Maakunta: Koko Suomi
Järjestäjä: Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Itä-Suomen aluehalllintovirasto, Lapin aluehallintovirasto, Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Miten osallisuutta voidaan kehittää ja edistää? Millaisia erilaisia osallistamisen keinoja ja malleja on olemassa?

Aluehallintoviraston kirjastotoimi järjestää syksyllä 2021 demokratia-avustuksen tukena viisiosaisen Kirjastot ja demokratia -luentosarjan. Demokratia on kriittinen osa suomalaista yhteiskuntaa ja kirjastoilla on merkittävä rooli demokratian edistämistyössä niin monilukutaitokasvattajana, tiedon tarjoajana kuin myös kaikille avoimena ja puolueettomana tilana.

Luentosarjassa demokratiaa lähestytään yleisestä yksityiseen – aluksi määritellään mitä demokratialla tarkoitetaan ja tarkastellaan sen toteutumista niin Suomessa kuin nykyisessä globaalissa maailmassa. Luennoilla syvennytään lisäksi median ja demokratian suhteeseen, osallistamiseen ja osallisuuteen demokratian toteutumisen näkökulmasta sekä erilaisiin osallistamismenetelmiin ja kansalaisvaikuttamisen muotoihin.

Ti 9.11. Mitä on osallisuuden kehittäminen?

- Mitä on osallisuuden edistäminen ja miten osallistaminen/osallisuus edistää demokratiaa? Vastuullinen tutkija Mikko Rask, Helsingin yliopisto.
- Deliberatiivinen demokratia - kuinka saada kansalaiset osallistumaan päätöksentekoa koskevaan keskusteluun? Tutkijatohtori Hanna-Kaisa Pernaa, Vaasan yliopisto.
- Erätauko-keskustelut osallistamismenetelmänä. Erätauko-säätiö.

Luentokerran jälkeen Libopissa julkaistaan luennon aiheeseen liittyvä koulutuskokonaisuus ja oppimistehtäviä syksyn 2021 aikana. Myös luentotallenteet tallennetaan Liboppiin koulutuskokonaisuuden yhteyteen.

Lisätiedot

Kirjastotoimen suunnittelija Jenna Koistinen
Lounais-Suomen aluehallintovirasto
Sähköposti: [email protected]
Puhelin: +358 29 501 6073