Oppilaitosiskut, ennaltaehkäisyn mahdollisuus, koulujen turvallisuus ja varautuminen

Alkaa: 18.11.2021 9:30
Päättyy: 18.11.2021 15:00
Ilmoittautuminen alkaa: 3.6.2021 10:00
Ilmoittautuminen päättyy: 18.11.2021 9:30
Aihe: Opetus
Tapahtumatyyppi: Webinaari
Maakunta: Lappi, Koko Suomi
Järjestäjä: Lapin aluehallintovirasto

Lapin aluehallintovirasto järjestää opetustoimen henkilöstön täydennyskoulutuksena Oppilaitosiskut, ennaltaehkäisyn mahdollisuus, koulujen turvallisuus ja varautuminen -koulutustilaisuuden.      

Suomessa on tähän mennessä toteutettu neljä iskua oppilaitosten tiloissa, Raumanmerellä 1989, Jokelassa 2007, Kauhajoella 2008 ja Kuopiossa 2019. Koulusurmat merkitsevät paikallisyhteisölle kriisiä, johon valmiutta vaaditaan oppilaitoksen lisäksi kaikilta alueellisilta turvallisuustoimijoilta. Mitä koulusurmista pitäisi tietää, jotta oppilaitokseen kohdistuva uhka voidaan tunnistaa ja mahdollisesti ennaltaehkäistä? Mitä iskuja seuraavat tunnit ja päivät tuovat tullessaan oppilaitokselle sekä sen sijaintialueen viranomaisille?

Koulutuksessa käsitellään iskujen todellisuutta varautumisen kannalta ja uusimman tutkimustiedon perusteella ymmärtää kouluiskujen niiden ennaltaehkäisyn näkökulmasta.  Saamme käsityksen siitä, minkälaiseen johtamis- ja viestintätilanteeseen oppilaitosiskuissa joudutaan. Konkreettisena tavoitteena on päivittää kriisisuunnitelmat vastaamaan oppilaitosiskujen vaatimuksia ja näin myös lisätä alueellista kriisivalmiutta silloin, kun pahin mahdollinen on totta.

Päivän aikana käsitellään seuraavat aihekokonaisuudet:

  • Oppilaitosiskujen tunnistaminen, syyt ja ennaltaehkäiseminen
  • Oppilaitoksen turvallisuus. Sisälle suojautuminen, ulos poistuminen ja evakuointikeskuksen merkitys
  • Kun maailman katseet kiinnittyvät oppilaitokseen

Lounastauko pidetään klo: 12:00-13:00.

Kouluttajana toimii VTT, KTM Maarit Pedak. Hän on työskennellyt 2004 tsunamikatastrofissa Helsinki-Vantaan lentoasemalla sekä 2007 Jokelan koulusurmien akuutin vaiheen ja jälkihoidon tehtävissä. Maarit Pedakin väitöstutkimuksessa 2018 tarkasteltiin koulusurmia Jokelassa ja Kauhajoella oppilaitoksen, kriisijohdon sekä eri turvallisuustoimijoiden näkökulmasta.

Koulutus on maksuton.

Tervetuloa!                       
                  

Lisätietoja koulutuksesta antaa:
opetustoimen ylitarkastaja Mari-Annika Hemmi, [email protected]
Ilmoittautumisen yhteyshenkilö:
suunnittelija Marketta Enbuska, [email protected]