Blogikirjoitukset

Saavutettavuusvalvonnan työ yhdenvertaisen digitaalisen yhteiskunnan edistämiseksi jatkuu Traficomissa

Julkaisupäivä 8.11.2024 8.29 Blogit

EU:n esteettömyysdirektiivi toi mukanaan Suomen lainsäädäntöön uusia vaatimuksia niin digitaalisten palvelujen saavutettavuudelle kuin tuotteiden esteettömyydelle.  Direktiivi toimeenpantiin Suomessa siten, että syntyi uusi laki eräiden tuotteiden esteettömyysvaatimuksista ja lisäksi muutoksia tehtiin viiteen muuhun lakiin: lakiin digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (digipalvelulaki), sähköisen viestinnän palveluista annettuun lakiin, liikenteen palveluista annettuun lakiin, markkinavalvontalakiin ja hätäkeskustoiminnasta annettuun lakiin. Eduskunta hyväksyi lakimuutokset joulukuussa 2022. Digipalvelujen osalta uusien säännöksien soveltaminen alkaa 28.6.2025 alkaen.

Alkuun tuotteiden ja palvelujen esteettömyys- ja saavutettavuusvaatimusten valvonta jakaantui siten, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaisi valvontatehtäväänsä digipalvelulain osalta ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficom vastaisi muilta osin tuotteiden ja palveluiden esteettömyysvaatimusten valvonnasta. Hätäilmoitusten valvonnasta vastaisi sisäministeriö. Kuitenkin hyvin varhaisesta vaiheesta lähtien oli selvää, että ratkaisu, jossa valvontavastuu tuotteiden ja palvelujen osalta jaetaan kahdelle viranomaiselle, on kankea, vaikkakin monessa muussa EU-maassa on päädytty vielä useammankin valvontaviranomaisen malliin. Suomessa yhdistämistä alettiin selvittämään ja lopputuloksena oli, että tuotteiden ja palvelujen esteettömyyden ja saavutettavuuden valvontatehtävän keskittäminen yhteen viranomaiseen olisi kansalaisten ja palveluntarjoajien edun mukaista.

Yhdistymistä alettiin valmistella huhtikuussa 2023 valtiovarainministeriön työryhmässä, jossa olivat edustettuna liikenne- ja viestintäministeriö, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja saavutettavuusvalvonnan yksikkömme Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. Digitaaliset palvelut ja tuotteet muodostavat usein kokonaisuuden, ja käyttäjien sekä palveluntarjoajien kannalta on selkeämpää, että myös niiden valvonta muodostaisivat myös yhtenäisen kokonaisuuden. 

Yhdistyminen selkeyttää valvontaa
 

Eduskunnan hyväksyttyä lakiesityksen valvonnan yhdistymisestä pääsemme nyt toteuttamaan muutosta käytännössä. Näen yhdistymisessä paljon mahdollisuuksia entistä sujuvamman valvonnan ja neuvonnan toteuttamiseksi niin digitaalisten palvelujen ja tuotteiden käyttäjille kuin palveluntarjoajille. Ensinnäkin yhdistyminen tuo selkeyttä palvelujen käyttäjille, kun heillä on mahdollisuus saada oikeuksien toteutumiseksi tukea yhdestä viranomaisesta esimerkiksi tekemällä ilmoituksia ja kanteluita. Toisaalta keskittämisestä hyötyvät myös ne tahot, joita uudet esteettömyys- ja saavutettavuusvaatimukset velvoittavat. Valvonnan keskittäminen yhteen viranomaiseen tulee vähentämään palveluntarjoajien hallinnollista taakkaa ja se varmistaa valvonnan ja neuvonnan selkeyden sekä yhdenmukaisuuden.

Muutoksen myötä saavutettavuusvalvonta tulee osaksi myös laaja-alaisempaa digisäätelyn valvontakenttää. Saavutettavuusvalvonnan yksikkö on alun perin sijoitettu aluehallintovirastoon, jossa tehdään laaja-alaisesti eri alojen laillisuusvalvontaa ja edistetään muun muassa perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista. Viranomais- ja eräiden muiden yhteiskunnallisesti merkittävien digitaalisten palvelujen saavutettavuuden valvonta on ollut luonteva osa tätä kokonaisuutta. Traficomilla sen sijaan on jo ennestään tehtäviä digitaalisten yhteyksien ja esteettömyyden valvonnassa ja lisäksi sille on tullut uusia valvontatehtäviä EU:n digisääntelyn myötä. Jatkossa myös digitaalisten palvelujen saavutettavuuden valvonta sopii luontevasti Traficomin tehtäviin.

Keskustellessamme yksikön kanssa muutoksesta totesimme, että vaikka muutos uuteen viranomaiseen onkin meille suuri, sen ei tulisi hidastaa perustyötämme neuvonnan ja valvonnan osalta. Tavoitteenamme on, että palveluntarjoajille ja palvelunkäyttäjille valvonta, ohjaus ja neuvonta jatkuvat yhtä sujuvasti ja laadukkaasti kuin aikaisemminkin. Jatketaan yhteistä työtä yhdenvertaisemman digitaalisen yhteiskunnan puolesta Traficomissa tammikuusta eteenpäin!  

Sanna Sinisalo
Saavutettavuusvalvontayksikön päällikkö

saavutettavuus suomi