Blogikirjoitukset

Lintuvesiä kunnostamalla autetaan uhanalaisia vesilintuja

Kiteen Päätyeenlahden lintuvesikunnostusalueelle ruoppaamalla rakennetut pesimäsaarekkeet, joille naurulokit ovat asettuneet pesimään. ©Mikko Pyykönen 

Julkaisupäivä 12.9.2024 12.24 Blogit

Uhanalaisista lintulajeistamme lähes puolet elävät lintukosteikolla. Rehevät lintuvedet kasvavat ajan myötä umpeen ilman hoitoa ja kunnostuksia. Vesistöjen rehevöitymisen kiihdyttämän umpeenkasvun seurauksena vesistöjen linnusto taantuu, kun elinympäristöt muuttuvat linnuille epäsuotuisiksi. Lintuvesien kunnostaminen onkin välttämätöntä uhanalaisten ranta- ja vesilintujemme suojelemiseksi. Kunnostustoimia ovat kohteesta riippuen raivaus, ruoppaus, niitto, laidunnus, vedenpinnan nosto, vieraspetopyynti ja hoitokalastus. 

Arvokkaiden lintuvesien elinympäristöjen kunnostustoimenpiteistä yli 500 kuutiometrin ruoppaukset ja vedenpinnan nostaminen edellyttävät aina aluehallintovirastolta vesilain mukaista lupaa. Lupaharkinnassa punnitaan hankkeesta aiheutuvia yleisiä ja yksityisiä etuja suhteessa vastaaviin menetyksiin. Lintuvesihankkeen yleiset hyödyt liittyvät yleensä luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen ja alueiden virkistyskäytön edistämiseen. Lupaharkinnassa yleisenä menetyksenä otetaan huomioon esimerkiksi ruoppaamisesta aiheutuva työnaikainen vesistön samentuminen. Lisäksi arvioidaan sitä vaikeuttaako hanke vesienhoitosuunnitelman mukaisten toimenpiteiden tai voimassa olevien kaavojen toteuttamista. 

Kunnostushankkeissa pääpaino on ollut ruoppauksissa, vaikka vedenpinnan nostolla saavutetaan pitkäkestoisempia vaikutuksia ja niiden toteutus on usein edullisempaa kuin toistuvien ruoppausten toteutus. Kunnostushankkeissa yhteistyö alueen maanomistajien kanssa on avainasemassa. 

Lintuvesien kunnostushankkeita on toteutettu Helmi-elinympäristöohjelman rahoituksella ja ELY-keskusten tai Metsähallituksen toteuttamina vuodesta 2021 lähtien. Ennen Helmi-ohjelmaa kunnostuksia tehtiin vähän puuttuvan rahoituksen ja vähäisen kokemuksen takia. Helmi-elinympäristöohjelmalla pyritään auttamaan uhanalaisia lajeja sekä maamme uhanalaisia luontotyyppejä erilaisin kunnostus- ja hoitotöin. Koska sujuva lupakäsittely tukee tärkeän tavoitteen saavuttamista, ELY-keskukset ovat pyrkineet olemaan lupaviranomaiseen yhteydessä jo hakemusvaiheessa. Tällöin hakemus saadaan vireille mahdollisimman täydellisenä ja vältytään aikaa vieviltä lisäselvityksiltä. 

Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualueella annettiin vuonna 2022 kaksi lintuvesien kunnostusta koskevaa vesitalouslupaa. Tällä hetkellä ympäristölupavastuualueella on vireillä ko. hakemusasioita neljä. Koska kunnostusvelkaa on ehtinyt kertyä vuosikymmenten aikana runsaasti, Itä-Suomen aluehallintovirastoon on tulossa seuraavan kolmen vuoden aikana hakemuksia kiireellistä kunnostusta kaipaavien lintuvesikohteiden kunnostukseen vielä arviolta 12.

Hanne Lohilahti
ympäristöylitarkastaja, ympäristölupavastuualue
Itä-Suomen aluehallintovirasto

suomi vesilupa ympäristölupa