Olemme vastuullinen työnantaja
Panostamme aluehallintovirastoissa hyvän työntekijäkokemuksen vahvistamiseen. Se on tärkeä osa työnantajakuvamme edistämistä. Henkilöstömme viihtyminen, hyvinvointi ja sitoutuminen ovat meille tärkeitä asioita.
Vuosi 2025 on aluehallintovirastojen viimeinen toimintavuosi ennen siirtymistä 1.1.2026 perustettavaan Lupa- ja valvontavirastoon (LVV). Panostuksia työnantajakuvaan tullaan tekemään monipuolisesti myös uudessa virastossa. Toimeenpanohanke aluehallintouudistuksen valmistelua varten käynnistettiin, ja hankkeen kautta aluehallintovirastot ovat toteuttaneet vastuullista työnantajapolitiikkaa osallistamalla ja kuulemalla henkilöstöä monipuolisesti.
Kehittämislinjauksemme työnantajakuvan edistämisessä
Virastojemme yhteinen työnantajakuvan verkosto on tuottanut kehittämislinjaukset. Ne toimivat virastojemme, vastuualueidemme ja eri toimintojemme strategisena selkänojana työnantajakuvan edistämisessä vuosina 2023–2027. Vuonna 2024 keskityimme kehittämislinjausten jalkauttamiseen ja käytäntöön viemiseen. Yhtenä esimerkkinä tästä työstä oli työntekijäkokemukseen keskittynyt teemaviikko, joka toteutettiin Töissä avissa -festareina. Pyrimme lisäämään aluehallintoviraston tunnettuutta osallistumalla rekrytointimessuille ja lisäämällä näkyvyyttämme sosiaalisessa mediassa.
Kehittämislinjauksemme sisältävät tutkittuun tietoon perustuvia kehittämiskohteita, joihin aiomme aluehallintovirastoissa tarttua. Niistä osa koskee sisäistä kehittämistä, kuten kuuntelevan johtamisen ja henkilöstön vaikuttamismahdollisuuksien vahvistamista. Tulevaisuudessa tekoälyn käytön yleistyessä on keskeistä pohtia myös tekoälyn eettisiä periaatteita. Tällöin keskeisiä teemoja ovat läpinäkyvyys, ihmiskeskeisyys ja vastuullisuus. Kehittämislinjauksemme tarjoavat myös tutkitun kuvan vahvuuksistamme. Niistä yksi liittyy aluehallintovirastolaisten vahvaan kokemukseen siitä, että teemme vastuullista työtä ihmisten arjen hyväksi.
Panostamme asiakaskokemuksen johtamiseen ja kehittämiseen
Vuosi 2024 oli aluehallintovirastoissa poikkihallinnollisuuden teemavuosi. Poikkihallinnollinen työ on luontainen osa toimintaamme ja kestävyystyötämme toiminta-alueillamme. Teemme hyvin laaja-alaista ja poikkihallinnollista sidosryhmä- ja verkostoyhteistyötä. Tärkeitä yhteistyökumppaneitamme ovat muun muassa alue- ja paikallistasoilla toimivat muut valtion viranomaiset, hyvinvointialueet, kunnat, elinkeinoelämä ja järjestöt. Haluamme poikkihallinnollisella yhteistyöllä lisätä vaikuttavuutta asiakkaille, yrityksille ja koko yhteiskuntaan. Alueellinen yhteistyömme on myös keskeinen osa asiakaslähtöistä toimintaamme. Erityisesti sosiaalinen kestävyys, yksi kestävän kehityksen kulmakivistä, edellyttää viranomaisilta poikkihallinnollista työtä.
Tarkasteluvuonna arvioimme seuraavia poikkihallinnollisia toimintatapoja eri puolilla Suomea:
- Etelä-Suomen aluehallintovirasto: Radanvarsifoorumi
- Itä-Suomen aluehallintovirasto: Kestävä ja kokonaisturvallinen itäinen Suomi
- Lapin aluehallintovirasto: Pohjoisten aluehallintojen HNC-yhteistoimintafoorumi
- Lounais-Suomen aluehallintovirasto: Vähemmistökysymykset ja kulttuurinen moninaisuus
- Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto: (Maa)Tilavalvonta ja lupafoorumi
- Pohjois-Suomen aluehallintovirasto: POHJOINEN SÄDE24 -valmiusharjoitus
Aluehallintovirastoissa yhdymme myös julkisen hallinnon lupaukseen yhteiskunnalle: julkinen hallinto rakentaa tulevaisuuden kestävää arkea ja kaikissa tilanteissa toimivaa ja turvallista yhteiskuntaa. Toteutamme arjen työssämme myös julkisen hallinnon uudistamisen strategisia linjauksia. Tarjoamme ennakoivia ja tehokkaita palveluja ihmisten, yritysten ja organisaatioiden erilaisiin tarpeisiin ja tilanteisiin. Uudistumme ajassa ja kehitämme palveluitamme myös yhdessä asiakkaiden kanssa. Otamme käyttöön uusia teknologioita erilaisten kokeilujen kautta. Tavoitteenamme on turvata ihmislähtöiset ja yhdenvertaiset palvelut yhä moninaisemmaksi kehittyvässä yhteiskunnassamme koko maan kattavasti.
Kehitämme myös tapoja, jotka edistävät hyvää asiakaskokemusta vaalivaa kulttuuria. Valtion aluehallinnon uudistamisen tavoitteena on vahvistaa ja yhdenmukaistaa lupa- ja valvontakäytäntöä sekä sujuvoittaa prosesseja ja palvelua. Kestävä tulevaisuus tehdään yhdessä ja lähellä.