Työntekijöiden yhteydenotot häirinnästä ja työssä kuormittumisesta kasvoivat merkittävästi
Vuonna 2024 työsuojeluviranomainen sai ennätysmäärän yhteydenottoja häirinnästä ja kuormituksesta. Yhteydenottoja tuli noin 2700, mikä on noin 500 enemmän kuin edellisvuonna.
Työsuojeluviranomainen vastaanotti 259 häirintään liittyvää kirjallista valvontapyyntöä. Työssä kuormittumiseen liittyviä valvontapyyntöjä vastaanotettiin yhteensä 47.
Valvontapyyntöjen perusteella työsuojeluviranomainen valvoi häirintää 79 tarkastuksella ja työssä kuormittumista 31 tarkastuksella. Tarkastuksilla kävi ilmi, että moni työnantaja ei puuttunut häirintään tai työssä kuormittumiseen riittävästi saatuaan niistä tiedon. Puutteita havaittiin erityisesti työnantajien toimien viivästymisessä tai riittämättömyydessä.
”Työnantajilla on lakisääteinen velvollisuus puuttua häirintään ja työssä kuormittumiseen heti, kun niistä tulee tieto. Työntekijöiden terveys ja turvallisuus edellyttävät jatkuvaa työolojen seurantaa ja ennakoivia toimia, ei vastaamista ongelmiin jälkikäteen”, muistuttaa ylitarkastaja Ulla Riikonen Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.
Tarkemmat tiedot löytyvät raportista Häirinnän ja työssä kuormittumisen asiakasaloitteinen valvonta vuonna 2024 (pdf). Raportti julkaistaan myöhemmin myös ruotsiksi.
Infoboksi: Keskeiset havainnot 2024
- Yhteensä 2700 yhteydenottoa (kasvua vuoteen 2023 verrattuna 23 %):
- 1900 häirintään liittyvää yhteydenottoa, joista 60 koski seksuaalista häirintää
- 1100 työssä kuormittumiseen liittyvää yhteydenottoa
- Osa yhteydenotoista koski sekä häirintää että työssä kuormittumista.
- Valvontapyynnöt:
- 259 häirintään liittyvää valvontapyyntöä
- 47 työssä kuormittumiseen liittyvää valvontapyyntöä
- Valvontapyyntöjen perusteella tehdyt työsuojelutarkastukset:
- 79 häirintään liittyvää tarkastusta (puutteita noin 30 %:ssa)
- 31 työssä kuormittumiseen liittyvää tarkastusta (puutteita yli 50 %:ssa)
- Neljä esitutkintailmoitusta epäillyistä työturvallisuusrikoksista
Yhteyshenkilöt
Tarkastaja Katri Perttunen p. 0295 018 530, [email protected], Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue
Linkit
Häirinnän ja työssä kuormittumisen asiakasaloitteinen valvonta vuonna 2024 (pdf) Häirinnästä ja työssä kuormittumisesta voi keskustella nimettömästi työsuojeluviranomaisten puhelinneuvonnassaTietoja julkaisijasta

Työsuojeluhallinto
Työsuojelu - tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi
