Muutoksia aluehallintoviraston tehtävissä 1.1.2025 alkaen
Työvoimapalvelujen valvonta on aluehallintoviraston uusi tehtävä. Saavutettavuusvalvonta ja opetustoimen täydennyskoulutus poistuvat aluehallintoviraston tehtävistä.
Työvoimapalvelujen valvonta
Vuoden 2025 alusta alkaen aluehallintoviraston uutena tehtävänä on valvoa työvoimapalvelujen järjestämistä Suomessa. Virasto valvoo, että työvoimapalvelut on järjestetty lain edellyttämällä tavalla ja tarkoituksenmukaisesti. Samalla edistetään työvoimapalvelujen yhdenvertaista saatavuutta.
Valvonta kohdistuu muun muassa:
- työnhakijan palveluprosessiin
- palveluiden yhdenvertaiseen saatavuuteen
- kielellisten oikeuksien toteutumiseen sekä
- palveluihin, joiden saatavuudessa tai oikea-aikaisuudessa on vakavimpia puutteita.
Tehtävää hoitaa työvoimapalvelut-yksikkö Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastossa. Virasto valvoo jo nykyään työvoimapalveluiden yhdenvertaista järjestämistä kunnissa, jotka ovat osallistuneet työllisyyden kuntakokeiluun.
Saavutettavuusvalvonta
Digitaalisen esteettömyyden ja saavutettavuuden valvonnasta kokonaisuudessaan vastaa 1.1.205 alkaen Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Tähän saakka Etelä-Suomen aluehallintovirasto on valvonut pääasiassa julkisen sektorin verkkosivujen ja mobiilisovellusten saavutettavuusvaatimusten noudattamista. Traficom on valvonut muun muassa audiovisuaalisten sisältöpalvelujen esteettömyysvaatimusten noudattamista.
Muutoksen myötä digitaalisiin tuotteisiin ja palveluihin liittyvää neuvontaa ja ohjausta saa yhdestä paikasta.
Opetustoimen täydennyskoulutus
Opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstön täydennyskoulutuksen järjestäminen päättyy vuoden 2024 lopussa. Aluehallintovirasto on järjestänyt koulutuksia opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella usean vuoden ajan. Ministeriön talousarvion mukaan opetustoimen henkilöstökoulutuksen erillisistä määrärahoista luovutaan kokonaan vuonna 2025.
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.