Aluehallintovirasto määräsi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen huolehtimaan lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden riittävästä määrästä
Lounais-Suomen aluehallintovirasto määräsi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen nimeämään kaikille lastensuojelun asiakkaana oleville lapsille hänen asioistaan vastaavan sosiaalityöntekijän ja saattamaan lapsen asioista vastaavien sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärät lain mukaiseksi 15.1.2025 mennessä. Mikäli Varsinais-Suomen hyvinvointialue ei toteuta määräyksiä, aluehallintovirasto harkitsee uuden määräyksen antamista sakon uhalla.
Aluehallintovirasto vastaanotti Varsinais-Suomen hyvinvointialueen laatiman epäkohtailmoituksen huhtikuussa 2023.
Hyvinvointialueella lastensuojelun asiakkaita ilman lapsen asioista vastaavaa sosiaalityöntekijää
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen antamien selvitysten mukaan 328 lastensuojelun asiakkaalta puuttui lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä syyskuussa 2023. Toukokuussa 2024 lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä puuttui 202 lastensuojelun asiakkaalta.
Lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän nimeämisestä on säädetty ensimmäisen kerran 1.1.2008 voimaan tulleessa lastensuojelulaissa.
”Lastensuojelulain lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän nimeämistä koskeva säännös on yksiselitteinen ja sitä on tullut noudattaa jo 16 vuotta”, toteaa sosiaalihuollon ylitarkastaja Sini Virtanen Lounais-Suomen aluehallintovirastosta.
”Lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän keskeinen tehtävä on huolehtia lapsen edun, oikeusturvan ja hyvinvoinnin toteutumisesta. Sosiaalityöntekijän puuttuminen on vakava epäkohta”, korostaa Sini Virtanen.
Lapsen asioista vastaavalla sosiaalityöntekijällä saa olla enintään 30 asiakasta
Sen lisäksi, että lastensuojeluasiakkailta puuttui sosiaalityöntekijä kokonaan, joka kolmannella Varsinais-Suomen hyvinvointialueen lastensuojelun sosiaalityöntekijällä asiakasmäärät ylittivät lastensuojelulaissa säädetyn enimmäisasiakasmäärän.
Lastensuojelulain mukaan lapsen asioista vastaavalla sosiaalityöntekijällä saa olla enintään 30 asiakasta. Asiakasmäärällä pyritään turvaamaan lapsen oikeuksien ja edun toteutuminen siten, että sosiaalityöntekijällä on tosiasiassa aikaa paneutua lapsen elämäntilanteeseen ja luoda lapseen sekä tämän perheeseen luottamuksellinen asiakassuhde, jotta lapsi saa tarvitsemansa oikea-aikaiset ja tarkoituksenmukaiset tukitoimet.
Varsinais-Suomen hyvinvointialue on kuvannut useita eri toimenpiteitä, joilla se on pyrkinyt omavalvonnallisesti korjaamaan tilannetta, mutta toistaiseksi nämä toimenpiteet eivät ole tuottaneet riittävästi tuloksia. Aluehallintovirasto katsoo tarkoituksenmukaisena seurata tuottaako Varsinais-Suomen hyvinvointialueen lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden saatavuuden parantamiseksi tehdyt toimenpideohjelmat edelleen tuloksia lastensuojelulain 13 b §:n edellytysten täyttymiseksi. Mikäli tilanne ei kuitenkaan tule korjatuksi tammikuun puoliväliin 2025 mennessä, aluehallintovirasto voi tehostaa määräystä sakon uhalla.
Lounais-Suomen aluehallintoviraston valvontapäätös kokonaisuudessaan (pdf)
Lisätietoja
sosiaalihuollon ylitarkastaja Sini Virtanen, p. 0295 018 017 (tavoitettavissa 26.7.2024 saakka), p. 0295 016 000 (vaihde), [email protected], Lounais-Suomen aluehallintovirasto
Yhteyshenkilöt
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.