Lapin kunnissa ehkäisevän päihdetyön rakenteet ovat kokonaisuutena heikentyneet
Aluehallintovirastot ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tekivät huhti-toukokuussa valtakunnallisen kyselyn ehkäisevästä päihdetyöstä. Kyselyn tulosten mukaan Lapin kunnissa rakenteiden heikentymiseen on vaikuttanut sote-uudistus, jonka myötä sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyivät kunnilta Lapin hyvinvointialueelle.
Kaikki Lapin 21 kuntaa vastasivat kyselyyn, joka kartoitti kuntien ehkäisevän päihdetyön tilannetta ja rakenteita.
Kyselyn tulokset osoittivat seuraavaa:
- Lapin kunnista 16 (76 %) oli nimennyt ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilön ja neljä kuntaa ei ole nimennyt yhdyshenkilöä virallisesti. Vuonna 2020 yhdyshenkilö oli nimetty 19 kunnassa eli 90 % kunnista.
- Ehkäisevästä päihdetyöstä vastaava toimielin tai toimielimen valtuuttama monialainen työryhmä Lapissa oli nimetty 15 kunnassa (71 %). Vuonna 2020 vastaava toimielin oli nimetty 18 kunnassa eli 86 % kunnista.
- Ehkäisevää päihdetyötä toimeenpaneva monialainen työryhmä, joka kattaa kaikki ikäryhmät, oli 16 kunnassa (76 % kunnista). Vuonna 2020 vastaava työryhmä oli 17 kunnassa (81 %).
- Ehkäisevän päihdetyön sisältävä toimintasuunnitelma, joka sisältää kaikki ikäryhmät, löytyi 16 kunnasta (76 %). Vuonna 2020 vastaava suunnitelma oli 20 kunnalla (95 %).
Ennen vuotta 2023 kunnissa ehkäisevästä päihdetyöstä vastasi sosiaali- ja terveyslautakunta tai perusturvalautakunta. Soteuudistuksen yhteydessä vuoden 2023 alussa lautakunnat lakkautettiin ja tilalle tuli nimetä uusi vastaava toimielin. Samoin kunnan yhdyshenkilön tilalle tuli nimetä uusi yhdyshenkilö.
Kunnat saavat ohjeita ehkäisevän päihdetyön järjestämiseen
Aluehallintovirasto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toteuttivat ehkäisevän päihdetyön valtakunnallisen kyselyn huhti-toukokuussa 2023. Kysely osoitettiin kuntien ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilöille ja kuntien ehkäisevästä päihdetyöstä vastaaville. Erityisesti kysyttiin, ovatko kunnat nimenneet lakisääteisen ehkäisevästä päihdetyöstä vastaavan toimielimen, toimiiko kunnassa tai alueella ehkäisevää päihdetyötä toimeenpaneva monialainen työryhmä, koordinoiko ehkäisevää päihdetyötä nimetty yhdyshenkilö sekä miten ehkäisevä päihdetyö on sisällytetty osaksi kuntien toiminnan suunnittelua.
Saatuja tuloksia verrataan edelliseen kyselyyn, joka tehtiin vuonna 2020. Vertailutulosten pohjalta sekä kansallisiin suosituksiin nojaten raportissa annetaan kunnille ehdotuksia ehkäisevän päihdetyön toteuttamiseen ja vahvistamiseen.
Lisätietoja
Yhteyshenkilöt
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.