Etelä-Suomen alueellisilla maanpuolustuskursseilla syvennytään kokonaisturvallisuuteen ja ajankohtaisiin ilmiöihin
Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja Puolustusvoimien joukko-osastot järjestävät syksyn aikana alueellisia maanpuolustuskursseja kuntien, hyvinvointialueiden, muiden viranomaisten, elinkeinoelämän ja järjestöjen avainhenkilöille. Kurssien järjestäminen on osa aluehallintoviraston lakisääteistä alueellisen varautumisen yhteensovittamisen tehtäväkokonaisuutta.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestää osana alueellisen varautumisen yhteensovittamisen tehtäväänsä maanpuolustuskursseja. Viikon mittaisia peruskursseja järjestetään syksyllä 2023 kolme, ja osallistujat edustavat kuntia, hyvinvointialueita, muita viranomaisia sekä huoltovarmuuden ja kokonaisturvallisuuden kannalta keskeisiä elinkeinoelämän ja järjestökentän toimijoita. Ensimmäinen kurssi käynnistyy 11.9. Haminassa, ja osallistujat sinne tulevat pääosin Kaakkois-Suomen alueelta. Loka- ja marraskuun kurssien osallistujat tulevat Uudeltamaalta sekä Kanta- ja Päijät-Hämeestä.
”Alueellisia maanpuolustuskursseja on järjestetty jo 1960-luvulta lähtien”, kertoo apulaisjohtaja Esa-Pentti Lukkarinen Etelä-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueelta. ”Kurssiemme kohderyhmää ovat alueella toimivat viranomaiset sekä huoltovarmuuden kannalta keskeisten yritysten edustajat ja muut turvallisuustoimijat. Osallistujat kursseille valitsemme näiden organisaatioiden esitysten perusteella.”
Kurssien rakenne ja osallistujaryhmät perustuvat kokonaisturvallisuuden viitekehykseen ja Maanpuolustusopetuksen neuvottelukunnan ohjeistukseen. Kokonaisturvallisuus on suomalaisen varautumisen yhteistoimintamalli, jossa yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista huolehditaan viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kansalaisten yhteistyönä.
Aluehallintoviraston järjestämät alueelliset maanpuolustuskurssit vahvistavat osaltaan yhteiskunnan keskeisten toimijoiden henkilöstön osaamista kokonaisturvallisuudesta ja yhteiskunnan rakenteista sekä valmiutta yhteistoimintaan häiriötilanteissa etenkin alueellisesta näkökulmasta.
”Yhteiskunnan häiriötilanteissa viranomaisten ja muiden keskeisten toimijoiden välinen yhteistyö on ratkaisevan tärkeää tilanteen hoitamisessa”, täsmentää Lukkarinen. ”Kursseilla myös luodaan ja syvennetään verkostoja, joiden myötä kynnys yhteistyöhön madaltuu.”
Peruskurssilla kuullaan asiantuntijaluentoja ulko- ja turvallisuuspolitiikan ajankohtaisista aiheista sekä turvallisuuteen, maanpuolustukseen, yhteiskunnan eri toimialojen varautumiseen ja häiriötilannevalmiuksiin liittyvistä teemoista. Peruskurssien lisäksi aluehallintovirasto järjestää jatkokursseja ja teemoitettuja erikoiskursseja. Syksyn 2023 erikoiskurssin kohdeyleisönä on hyvinvointialueiden johto.
Alueellisille maanpuolustuskursseille osallistuu Etelä-Suomen alueella vuosittain noin tuhat viranomaisten ja muiden huoltovarmuuden tai kokonaisturvallisuuden kannalta keskeisten
organisaatioiden avainhenkilöä. Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestää kurssit yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa.
Lue lisää alueellisista maanpuolustuskursseista blogikirjoituksistamme.
Yhteyshenkilöt
Linkit
Yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta konkretisoidaan alueellisilla maanpuolustuskursseilla ”Kurssi avasi hienosti yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja” – Etelä-Suomen alueellisen maanpuolustuskurssin oppilaat haastattelussa Kokonaisturvallisuudesta Turvallisuuskomitean verkkosivuilla:Tietoja julkaisijasta
Alueelliset maanpuolustuskurssit edistävät alueen viranomaisten sekä häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa keskeisiä tehtäviä hoitavien henkilöiden ja yhteisöjen yhteistoimintaa. Maanpuolustuskursseille kutsutaan johtavissa asemissa olevia sekä varautumisen ja yhteiskunnan toiminnan kannalta tärkeissä tehtävissä työskenteleviä henkilöitä. Kutsu perustuu yleensä työnantajan tai yhteisön esitykseen.
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.