Sulkavanjärven vedenkorkeuden nostolle myönnettiin lupa
Sulkavan osakaskunnalle on myönnetty lupa Sulkavanjärven keskivedenkorkeuden nostamiseen. Sulkavanjärvi sijaitsee Kiuruveden ja Pielaveden alueella. Vedenkorkeutta nostetaan Isokoskeen rakennettavalla pohjapadolla.
Vedenkorkeuden nosto aiheuttaa eniten muutoksia etenkin kesäaikaan, jolloin veden korkeus on matalalla. Isokoskeen rakennetaan pohjapato, jonka avulla järven vedenkorkeus pysyy aiempaa ylempänä. Tämä helpottaa rantojen käyttöä ja vesillä liikkumista kesien kuivimpina aikoina. Myös kalaston elinolot ja kalastusmahdollisuudet paranevat. Pohjapato on mitoitettu niin, että se ei lisää tulvia. Sulkavanjärven keskivedenkorkeus eli vedenkorkeuksien keskiarvo nousee 9 cm nykyisestä korkeudesta.
Vedenpinnan nostosta aiheutuu jonkin verran maa-alueiden vettymistä. Osa haitankärsijöistä on antanut suostumuksensa tulevalle muutokselle. Muille kuin suostumuksen antaneille maksetaan korvaus. Sulkavanjärven yhteisten vesialueiden osakaskunnat ovat myöntäneet pysyvän käyttöoikeuden tai antaneet suostumuksensa hankkeelle omien alueidensa osalta.
Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelu
Aluehallintoviraston tekemät vesi- ja ympäristölupien päätökset löytyvät lupatietopalvelusta. Sulkavanjärven päätös löytyy helposti, kun asiakohtaan kirjoittaa päätöksen numeron 20/2023.
Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelu
Aluehallintovirasto myöntää ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisia lupia. Ympäristö- ja vesiluvituksen tavoitteena on ennaltaehkäistä ympäristön pilaantumista ja sen vaaraa. Lupamenettelyssä sovitetaan yhteen ympäristön käyttöä tai ympäristöön vaikuttavia toimintoja ekologisesti kestävällä tavalla.
Lisätietoa
ympäristöneuvos Riitta Ikäheimo p. 029 501 6828 (poissa 29.3. ja 31.3.–10.4.2023)
ympäristöneuvos Martti Häikiö p. 029 501 7040
[email protected]
Yhteyshenkilöt
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut