Kokoontumisrajoitukset kevenevät Kainuussa
Kokoontumisrajoitukset kevenevät Kainuussa, kun Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ehdottomia osallistujamäärän rajoituksia ei jatketa maakunnan kuntien alueella. Toiminnan järjestäjillä säilyy velvoite tilaisuuksien terveysturvallisuudesta. Kainuussa on toiminta edelleen järjestettävä niin, että osallistujien ja seurueiden välillä voidaan ehkäistä lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä. Kainuussa tartuntatautilain (58 d§) mukainen päätös on voimassa 19.2.2022 asti. Kaikissa tilaisuuksissa osallistujien on tärkeää noudattaa vastuullisesti järjestäjien ohjeita ja yleisiä virusturvallisia hygieniavaatimuksia.
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto arvioi, ettei rajoituksen jatkaminen ole perusteltua, koska Kainuun alueellinen koronakoordinaatioryhmä ei esittänyt jatkettavaksi tiukkoja rajoitustoimia 7.2.2022 alkaen. Kainuu on edelleen epidemian leviämisaluetta, eikä epidemia ole päättynyt. Sosiaali- ja terveydenhuolto on monin tavoin kuormittunut.
”Aluehallintovirasto seuraa erityisen tarkasti tilannetta Kainuussa ja arvioi uusien rajoituspäätösten tarvetta. Rajoituksia voidaan joutua myös palauttamaan, jos epidemiatilanne huononee. Tiukkoja rajoituksia tehdään kuitenkin vain, jos ne ovat välttämättömiä ja oikeasuhtaisia yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi,” toteaa ylijohtaja Terttu Savolainen.
Järjestäjän vastuu hygieniavaatimusten noudattamisesta ja terveysturvallisuudesta korostuu
Koko maassa on voimassa tartuntatautilaissa (58 c §) säädetyt yleiset hygieniavaatimukset. Vaatimukset ovat voimassa suoraan lain nojalla ilman erillistä viranomaispäätöstä.
Kainuussa voimassa olevan tartuntatautilain (58 d §) mukaisen päätöksen mukaan, tilaisuudet on edelleen järjestettävä niin, että osallistujien ja seurueiden välillä voidaan ehkäistä lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä. Toimija voi toteuttaa velvoitteensa toimintansa erityispiirteet huomioon ottavalla tavalla. Riskiä voi alentaa esimerkiksi edellyttämällä kasvomaskin käyttöä, tehostamalla ilmanvaihtoa, rajoittamalla asiakasmäärää, porrastamalla kävijöiden osallistumista tai sijoittelemalla asiakaspaikat aiempaa väljemmin.
Riskiä voidaan ehkäistä esimerkiksi:
- saapumalla tilaan terveenä
- edellyttämällä kasvomaskin käyttöä
- tehostamalla ilmanvaihtoa
- rajoittamalla asiakasmäärää
- porrastamalla kävijöiden osallistumista
- osoittamalla osallistujille paikat sekä
- sijoittelemalla paikat aiempaa väljemmin.
Tartuntatautilain 58 d pykälän mukainen päätös tilojen käytön edellytyksistä koskee laajasti erilaisia asiakas- ja yleisötiloja. Näiden osalta päätöstä on noudatettava, jos kyseessä on yli 10 henkilön sisätila tai yli 50 henkilön ulkotila.
Asiakasmäärästä riippumatta päätös koskee urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjä tiloja, kuten kuntosaleja, sisäliikuntatiloja, uimahalleja, yleisiä saunoja ja tanssipaikkoja.
Toimenpiteistä, joilla lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä ehkäistään, pitää tehdä kirjallinen suunnitelma. Suunnitelman täytyy olla tiloissa esillä siten, että asiakkaat ja toimintaan osallistuvat näkevät sen.
”Kun viranomaisrajoituksia nyt edelleen kevennetään, jokaisen vastuullinen toiminta on olennaista. Epidemia ei ole vielä ohi. Kaikissa kohtaamisissa on syytä olla kaikki mahdolliset vastuulliset ja järkevät konstit käytössä viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Vaikka aiemmista korona-ajan ihmisten kontakteista ei olisi tiedossa tartuntoja, on tilanne nyt omikronin vuoksi aivan eri juuri siinä omassa toiminnassa. Oireisena ei lähdetä ihmisten ilmoille levittämään tautia. Ja kaikista tärkeimpänä rokotussuoja; ottamalla rokotukset ja tehosterokotukset ajallaan vähennetään erityisesti vaikean tautimuodon ja sairaalahoidon riskiä merkittävästi,” korostaa aluehallintoylilääkäri Pasi Eskola Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.
Lisätietoa
Kainuun soten tiedote 4.2.2022 (sote.kainuu.fi)
Usein kysyttyä koronasta avi.fi-sivustolla (avi.fi)
Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätökset ja yleistiedoksiannot (avi.fi)
Ravintolarajoitukset valtioneuvoston verkkosivuilla (valtioneuvosto.fi)
Kysyttävää rajoituksista? Ota yhteyttä asiakaspalveluumme:
Aluehallintovirastojen asiakaspalvelu: [email protected]
Mitkä ovat laissa säädetyt hygieniavaatimukset? (avi.fi)
Linkki blogiin sisätilojen turvallisesta käytöstä (avi.fi)
Mitä tilojen käyttöä koskeva päätös tarkoittaa (avi.fi)
Miten suunnitelma tehdään (avi.fi)
THL riskiluokitus (thl.fi)
Suositus koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä eräiden tilojen käytössä (okm.fi)
Medialle
ylijohtaja Terttu Savolainen, p. 0295 017 551, [email protected]
aluehallintoylilääkäri Pasi Eskola, p. 0295 017 573, [email protected]
(jätä tarvittaessa soittopyyntö)
Yhteyshenkilöt
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut