Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa tilojen terveysturvalliseen käyttöön velvoittavaa päätöstä Kymenlaaksossa, tilojen sulkupäätöstä ja kokoontumisrajoitusta ollaan mahdollisesti lieventämässä ensi viikolla
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on jatkanut Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella päätöstä, joka velvoittaa laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita ehkäisemään lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä. Lisäksi virasto arvioi koordinaatioryhmän esitystä alueen kokoontumisrajoituksen ja tiettyjen liikunta-, virkistys- ja vapaa-ajan tilojen sulkumääräyksen lieventämisestä.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 26.1.2022 Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueelle erilaisten asiakas-, osallistuja- ja yleisötilojen terveysturvallista käyttöä tehostavan jatkopäätöksen. Päätöksen mukaan tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on ehkäistävä lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä itse määrittelemillään toimenpiteillä.
Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista ja/tai tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä. Toimet täytyy kirjata suunnitelmaan, joka tulee pitää asiakkaiden nähtävillä.
Päätös koskee laajasti erilaisia yleisö- ja asiakastiloja eikä vaikuta tiettyjen liikunta-, harrastus- ja virkistystilojen sulkumääräykseen, joka on myös voimassa Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella 2.2.2022 asti.
Aluehallintoviraston päätös perustuu tartuntatautilain pykälään 58 d, ja se on voimassa 27.2.2022 asti. Vastaava päätös on tällä hetkellä voimassa koko Etelä-Suomen alueella. Tarkempaa tietoa päätöksen sisällöstä käytännössä löytyy aluehallintoviraston verkkosivujen usein kysyttyä koronasta -osiosta: https://avi.fi/usein-kysyttya-koronaviruksesta#item-DpAo81qF9aPZ-73731384.
Tilojen sulkupäätöksen ja kokoontumisrajoitusten lieventämistä arvioidaan parhaillaan
Kymenlaakson sairaanhoitopiirin johtama koronakoordinaatioryhmä arvioi 26.1.2022, että alueen kokoontumisrajoitusta voisi lieventää 1.2.2022 alkaen ja tiettyjen liikunta-, harrastus- ja virkistystilojen sulkumääräystä 3.2.2022 alkaen. Ryhmän esityksen mukaan sisätiloissa voisi jatkossa järjestää enintään 50 henkilön tilaisuuksia, jos yleisöllä on istumapaikat, ja enintään kymmenen henkilön tilaisuuksia, jos yleisöllä ei ole istumapaikkoja. Ulkotilaisuuksien osallistujamäärää ei enää rajoitettaisi. Tilojen sulkupäätöstä voisi ryhmän esityksen mukaan kohdentaa vain osaan tartuntatautilain pykälässä 58 g mainituista tiloista THL:n riskinarviotaulukkoa hyödyntäen. Sulkumääräyksen piiriin jäisivät edelleen esimerkiksi ryhmäliikuntatilat, tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan käytetyt tilat. (Kymenlaakson sairaanhoitopiirin tiedote 26.1.: https://korona.kymsote.fi/tilannekuva/tiedotteet/)
Tämänhetkinen Etelä-Suomen aluehallintoviraston Kymenlaakson aluetta koskeva päätös kokoontumisrajoituksista on voimassa 31.1.2022 asti, ja sen mukaan sisätiloissa voi järjestää enintään kymmenen ja ulkotiloissa enintään 50 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Tämänhetkisen tilojen sulkupäätöksen mukaisesti kaikki tartuntatautilain pykälässä 58 g luetellut liikunta-, harrastus- ja virkistystilat täytyy pitää suljettuina 2.2.2022 asti.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto arvioi Kymenlaakson alueen uusien päätösten sisältöä loppuviikon aikana saatuaan sairaanhoitopiiriltä kirjallisen lausunnon. Uudet päätökset annettaisiin arviolta maanantaina 31.1., ja aluehallintovirasto pyrkii mahdollisuuksien mukaan tiedottamaan päätösten sisällöstä perjantaina 28.1.2022.
Lisätietoja:
- Usein kysyttyä koronasta avi.fi-sivustolla
- Aluehallintovirastojen asiakaspalvelu, [email protected]
- Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätökset ja yleistiedoksiannot
Medialle:
ylitarkastaja Oona Mölsä, p. 0295 016 592 (lähetä tekstiviesti tai jätä soittopyyntö)
ylitarkastaja Meiju Heikkinen, p. 0295 016 382 (lähetä tekstiviesti tai jätä soittopyyntö)
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut