Kuopion kaupungille huomautus puheterapian järjestämisestä
Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi 31.12.2021 valvontapäätöksen, jolla se edellyttää Kuopion kaupunkia saattamaan puheterapiapalvelut lainmukaiseksi. Valvontapäätöksessään aluehallintovirasto antoi Kuopion kaupungille huomautuksen riittämättömästä puheterapian järjestämisestä ja kiinnitti Kuopion kaupungin huomiota hoitoon pääsyn saattamisesta lainmukaiseksi.
Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi 31.12.2021 Kuopion kaupungille huomautuksen riittämättömästä puheterapian järjestämisestä potilaiden todettuun tarpeeseen nähden. Kaupunki järjesti korkeintaan yhden 10 kerran puheterapiajakson riippumatta potilaan puheterapian tarpeesta.
Huomio puheterapiapalvelujen toteuttamiseen lainsäädännön mukaisesti
Aluehallintovirasto kiinnitti myös Kuopion kaupungin huomiota puheterapiapalvelujen toteutumiseen voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti. Hoidon tarpeen arvioinnin yhteydessä lääke- tai hammaslääketieteellisesti tarpeelliseksi todettu puheterapia on järjestettävä potilaan terveydentila ja sairauden ennakoitavissa oleva kehitys huomioon ottaen viimeistään kolmessa kuukaudessa siitä, kun puheterapian tarve on arvioitu. Kuopiossa puheterapian hoitoon pääsyn tilanne oli huonoin vuoden 2019 joulukuussa. Potilaat joutuivat odottamaan puheterapeutin tutkimuksia seitsemän kuukautta. Valvonta-aikana odotusaika lyheni neljään kuukauteen.
Myös puheterapian jatkuvuudessa lainvastaisuutta
Aluehallintovirasto totesi myös puheterapian jatkuvuudessa lainvastaisuutta. Puheterapia on lääkinnällistä kuntoutusta ja siihen sisältyy puheterapeuttinen tutkimus ja puheterapia. Lain mukaan puheterapian tulee jatkua tutkimuksen jälkeen oikea-aikaisesti ja viivytyksettä. Kuopiossa puheterapian hoitoon pääsyn tilanne oli huonoin vuoden 2019 joulukuussa. Potilaat joutuivat puheterapiatutkimusten jälkeen odottamaan puheterapiaan pääsyä 14 kuukautta. Elokuussa 2021 puheterapiaan pääsi neljän kuukauden odottamisen jälkeen.
Aluehallintovirasto kiinnitti Kuopion kaupungin huomiota myös siihen, että potilasta ei voida laittaa epämääräiseksi ajaksi jonoon. Kun hoidon tarve on todettu, potilaalle on ilmoitettava hoitoon pääsyn ajankohta.
Huomio myös puheterapeuttien riittävään määrään
Haasteet johtuvat kaupungin puheterapeuttien määrän vähäisyydestä. Maaliskuusta 2021 lähtien kaupunki ilmoitti tekevänsä asiakastyötä 4,2 puheterapeutin henkilötyövuoden, ostopalvelujen sekä puheterapeuttiopiskelijoita voimin. Aluehallintovirasto kiinnitti Kuopion kaupungin huomiota puheterapeuttien riittävään määrään.
Aluehallintovirasto seuraa edelleen toiminnan lainmukaisuutta
Valvonta-asia tuli vireille 24.5.2019 epäkohtailmoituksen ja kahden kantelun johdosta. Ne liittyivät puheterapeuttien vähäisestä määrästä johtuvaan hoitojonojen kasvuun, riittävän puheterapian saatavuuteen ja hoidon porrastuksen toteutumiseen.
Itä-Suomen aluehallintovirasto tulee pyytämään keväällä 2022 selvitystä siitä, että toiminta on lainmukaista.
Itä-Suomen aluehallintoviraston päätös kokonaisuudessaan (pdf)
Yhteyshenkilöt
terveydenhuollon ylitarkastaja Ansa Sonninen, p. 0295 016 800 (vaihde), [email protected], Itä-Suomen aluehallintovirasto
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut