Kysely: Kouluissa hygieniasuositusten toteutuminen vaihtelee
Suuri osa koronaan liittyvistä OKM:n ja THL:n suosituksista toteutuu kouluissa hyvin, mutta osaa on vaikeampi viedä käytäntöön. Poikkeuksellisia opetusjärjestelyjä on jouduttu jatkamaan eri puolilla Suomea myös syksyllä 2021.
Peruskouluissa koronaviruksen ehkäisemiseen liittyvät opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositukset toteutuvat vaihdellen, selviää aluehallintovirastojen ja opetus- ja kulttuuriministeriön marraskuussa kunnille tekemästä kyselystä.
Yli 80 prosenttia vastaajista arvioi, että kouluruokailun porrastaminen toteutuu hyvin. Niin ikään yli 80 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että lapset saavat tarvitsemaansa läheisyyttä ja turvaa koulujen poikkeusjärjestelyistä huolimatta. 42 prosenttia vastaajista arvioi, että koulukuljetuksissa THL:n hygienia- ja väljyyssuosituksia on mahdollista noudattaa vain osittain tai vähäisesti. Yli puolet vastaajista taas koki hankalaksi porrastaa opetusta ja rytmittää toimintaa suositusten noudattamiseksi.
Osalla kunnista on suosituksiin liittyviä yhteisiä toimintamalleja, kun taas osalla on koulukohtaisia käytäntöjä. Koetut haasteet liittyvät siihen, että suosituksia on kouluissa vaikea viedä käytäntöön tai kaikki oppilaat eivät noudata niitä.
“Kyselyn perusteella annettuihin ohjeisiin ja suosituksiin on kouluissa perehdytty huolella ja niitä on pyritty toteuttamaan parhaalla mahdollisella tavalla, vaikka olosuhteet vaihtelevat. Kouluväki ansaitsee suuret kiitokset työstään hankalissa tilanteissa”, toteaa opetustoimen ylitarkastaja Mari Kyllönen aluehallintovirastosta.
Etäopetusluvut edellisvuoden tasolla
Lähes joka neljäs vastaaja on tehnyt päätöksiä koronaviruksesta johtuvista poikkeuksellisista opetusjärjestelyjä syyslukukaudella 2021. Suhteellisesti eniten järjestelyjä on tehty Länsi- ja Sisä-Suomen alueella (38 prosenttia alueen vastaajista).
16.11.2021 etäopetuksessa olevia oppilaita oli koko maassa 6 469, mikä on samaa tasoa kuin vuosi sitten. 10.11.2020 vastaava luku oli 6701. Kotiopetuksessa on ollut kyselyn perusteella syyslukukaudella 2021 noin 300 oppilasta.
Viikolla 46 toteutettuun kyselyyn vastasi 213 kuntaa ja 32 yksityistä opetuksen järjestäjää.
Aluehallintovirasto ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat lähettäneet kyselyjä perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille keväästä 2020 alkaen. Kyselyillä on kartoitettu koronatilanteen vaikutuksia perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen.
Tuoreimpiin kyselyraportteihin voi tutustua avi.fi-verkkosivuilla: Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen tilannekuva.
Lisätietoja:
Aluehallintovirastossa:
opetustoimen ylitarkastaja Mari Kyllönen, p. 0295 018 664
Opetus- ja kulttuuriministeriössä:
opetusneuvos Heli Nederström, p. 0295 330 122
Yhteyshenkilöt
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.