Janakkalaan lintuinfluenssan vuoksi määrätty tartuntavyöhyke on lakkautettu - siipikarjan suojaus yhä tärkeää
Ruokavirasto on lakkauttanut Janakkalassa lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi aiemmin perustamansa tartuntavyöhykkeet. Siipikarjan suojaus on yhä tärkeää eläintautien torjumiseksi. Etelä-Suomen aluehallintovirasto muistuttaa, että kaikkien siipikarjan pitäjien tulee rekisteröityä eläintenpitorekisteriin.
Janakkalasta löytyi luontoon riistalinnuksi lasketuissa fasaaneissa linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa syys-lokakuun aikana kolmen fasaanitilan läheltä. Ruokavirasto perusti taudinpurkausten ympärille 10 kilometrin laajuisen tartuntavyöhykkeen, jolla rajoitettiin siipikarjan ja -tuotteiden siirtoja ja lintujen metsästystä sekä asetettiin vaatimuksia lintujen pitopaikkojen suojaamiseksi tartunnalta.
Lintuinfluenssan seurauksena tuhansia fasaaneja kuoli, ja ne kerättiin pois maastosta ja toimitettiin hävitettäväksi. Fasaanien kuolleisuus hiipui syksyn mittaan, ja joulukuun alussa eläviltä fasaaneilta otetuissa näytteissä ei enää todettu virusta. Ruokavirasto on tilanteen paranemisen ansiosta lakkauttanut tartuntavyöhykkeet 16.12.2021.
Siipikarjan pitäjien on rekisteröidyttävä jo yhden yksilön pitämisestä
Aluehallintovirasto muistuttaa, että kaikkien siipikarjaa pitävien on rekisteröidyttävä eläintenpitäjärekisteriin ja päivitettävä tietonsa rekisteriin. Jo yhden yksilön, esimerkiksi lemmikkikanan, pitäminen velvoittaa rekisteröitymään. Ilmoitus tulee tehdä oman alueen maaseutuelinkeinoviranomaiselle tai Ruokaviraston järjestelmään. Rekisteröityminen on tärkeää mm. siksi, että viranomaiset voivat lähettää epidemiatilanteissa siipikarjanpitäjille toimintaohjeet nopeasti.
Ruokavirasto kehottaa yhä ylläpitämään siipikarjatilojen ja muiden lintujen pitopaikkojen tehostettua tautisuojausta tartuntojen estämiseksi koko maassa. Lintuinfluenssa leviää herkästi luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan ja muihin lintuihin, jos linnut ovat suorassa tai epäsuorassa kontaktissa keskenään. Lintuinfluenssa voi levitä alueilta toisille myös epäsuorassa kontaktissa esim. ihmisten tai viruksella saastuneiden välineiden mukana. Jos lintuinfluenssa leviää siipikarjatilalle, tilan kaikki lintuyksilöt joudutaan lopettamaan.
Siipikarjan lintuinfluenssaepäilyistä tulee ilmoittaa välittömästi kunnaneläinlääkärille. Mahdollisia merkkejä ovat lintujen apaattisuuden ja kuolleisuuden lisääntymisen lisäksi esimerkiksi muninnan väheneminen tai veden- tai ruoankulutuksen lasku.
Luonnonvaraisten lintujen lintuinfluenssaan viittaavista tautiepäilyistä, mm. lintujen joukkokuolemista ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista, tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille.
Kunnaneläinlääkäri huolehtii tarvittavien näytteiden lähettämisestä Ruokaviraston Helsingin toimipaikkaan.
Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.
Lisätietoja:
Läänineläinlääkäri Tiina Juselius, p. 0295 016 190 (yhteydenotto ensisijaisesti tekstiviestillä)
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Lue lisää:
Etelä-Suomen aluehallintoviraston tiedote 15.10.2021: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69921852
Ruokaviraston tiedote 4.10.2021: https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/janakkalan-tartuntavyohyketta-laajennetaan-uusien-fasaanitapausten-vuoksi-myos-ketulla-todettu-lintuinfluenssaa/
Ruokaviraston tiedote 29.9.2021: https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/luontoon-lasketuissa-fasaaneissa-todettu-lintuinfluenssaa-janakkalassa/
Lisätietoa eläintenpitäjärekisteristä: https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-merkinta-ja-rekisterointi/
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut