Janakkalan kolmannen lintuinfluenssalöydöksen vuoksi siipikarjan siirtoja on rajoitettu jälleen laajemmalla alueella - kaikkien siipikarjanpitäjien on rekisteröidyttävä eläintenpitäjärekisteriin
Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa todettiin Janakkalassa jälleen uudella tilalla luontoon istutetusta fasaanista 15.10.2021. Ruokavirasto on uuden löydöksen vuoksi laajentanut edelleen tartuntavyöhykettä, jolla rajoitetaan siipikarjan ja luonnonvaraisista linnuista saatavien tuotteiden siirtoja.
Ruokavirasto kehottaa lisäksi tehostamaan siipikarjatilojen tautisuojausta lintuinfluenssatartuntojen estämiseksi koko maassa. Siipikarja ja kaikki kotieläiminä pidettävät linnut tulisi pitää sisällä tai suojata kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin, ettei tartuntoja tule lisää eikä virus leviäisi pitopaikkoihin. Luonnonvaraisten lintujen ruokintaa siipikarjanpitopaikkojen yhteydessä tulee välttää.
Uusin lintuinfluenssatartunta löydettiin luontoon istutetusta fasaanista janakkalalaisella tilalla. Ruokavirasto on laajentanut edelleen tartuntavyöhykettä niin, että sen laajuus on kymmenen kilometriä esiintymispaikasta.
”Tautialueella ei pidä liikkua tarpeettomasti”, painottaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Tiina Juselius. ”Liikkuminen lisää riskiä siihen, että tauti leviää entisestään. Liikkumista pitäisi välttää erityisesti tartuntavyöhykkeen keskellä ja alueilla, joilla on tiheitä fasaanien keskittymiä.”
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on ohjeistanut tarkemmin tartuntavyöhykkeen siipikarjan pitäjiä, jotka ovat ilmoittaneet tietonsa maaseutuelinkeinoviranomaisen kautta eläintenpitäjärekisteriin.
Siipikarjan pitäjän on rekisteröidyttävä jo yhden yksilön pitämisestä. Rekisteröinti-ilmoitus tulee tehdä oman alueen maaseutuelinkeinoviranomaiselle tai Ruokaviraston järjestelmään. Tartuntavyöhykkeen siipikarjanpitäjien, jotka eivät ole vielä rekisteröityneet, pitäisi ilmoittautua myös kunnaneläinlääkärille, jotta heille voidaan lähettää tarvittavat ohjeistukset. Lisätietoa: https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-merkinta-ja-rekisterointi/
Lintuinfluenssaepäilyistä tulee ilmoittaa viipymättä kunnaneläinlääkärille. Mahdollisia merkkejä ovat lintujen apaattisuuden ja kuolleisuuden lisääntymisen lisäksi esimerkiksi muninnan väheneminen tai veden- tai ruoankulutuksen lasku.
Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava virkaeläinlääkärille
Luonnossa liikkuvat voivat kohdata kuolleita luonnonvaraisia lintuja, ja etenkin havainnot lisääntyneestä luonnonvaraisten vesilintujen kuolleisuudesta ovat tärkeitä taudin seurannassa. Ruokaviraston ohjeiden mukaisesti luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava viipymättä kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille, joka vastaa näytteiden lähettämisestä. Yksittäistä kuolleena löydettyä lintua ei pääsääntöisesti pidetä lintuinfluenssaepäilynä, ellei kyseessä ole iso petolintu, eikä näistä tarvitse tehdä ilmoitusta. Yksittäisen kuolleen linnun voi hävittää sekajätteenä tai haudata.
Yleensä joukkosairastumisena tai -kuolemana voidaan pitää tilannetta, jossa samalta alueelta löytyy sairaana tai kuolleena useampi kuin yksi joutsen, viisi tai useampi muu vesilintu tai yli kymmenen muihin lajeihin kuuluvaa lintua. Kuolleisiin lintuihin ei saa koskea paljain käsin. Tänä vuonna Suomessa esiintyneiden lintuinfluenssavirusten ei ole todettu tarttuneen ihmisiin, mutta linnuissa voi esiintyä muitakin taudinaiheuttajia, kuten salmonellaa.
Tarkemmat ohjeet Ruokaviraston sivuilla
Suomesta on tänä vuonna löytynyt paljon sekä H5N1- että H5N8-tyypin lintuinfluenssaa luonnonvaraisista linnuista.
Lisätietoja:
Läänineläinlääkäri Tiina Juselius p. 0295 016 190 (yhteydenotto ensisijaisesti tekstiviestillä)
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Lue lisää:
Ruokaviraston tiedote 15.10.2021: https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/tartuntavyohyketta-laajennetaan-edelleen-janakkalassa-uusien-lintuinfluenssatapausten-vuoksi/
Ruokaviraston tiedote 4.10.2021: https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/janakkalan-tartuntavyohyketta-laajennetaan-uusien-fasaanitapausten-vuoksi-myos-ketulla-todettu-lintuinfluenssaa/
Ruokaviraston tiedote 29.9.2021: https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/luontoon-lasketuissa-fasaaneissa-todettu-lintuinfluenssaa-janakkalassa/
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut