Tilojen käyttöä koskeva määräys tulee voimaan Pirkanmaalla 13.12.2021
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää asiakas- ja yleisötiloista vastaavat toimijat järjestämään tilojen käyttö siten, että asiakkaiden, toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Päätös on voimassa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Punkalaitumen kuntien alueella 13.12. - 31.12.2021. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.
Aluehallintoviraston tänään tekemä, tartuntatautilain pykälään 58 d perustuva päätös merkitsee sitä, että tiloista vastaavien toimijoiden on 13.12.2021 lähtien mukautettava toimintaansa ehkäistäkseen lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä.
Toimija voi valita tarkoituksenmukaiset keinot määräyksen velvoitteiden toteuttamiseksi. Vaihtoehtoisesti toimija voi edellyttää asiakkailta ja osallistujilta koronapassia.
”Aluehallintovirasto katsoi, että päätös on välttämätön Pirkanmaan nopeasti heikentyneen epidemiatilanteen johdosta”, kertoo ylijohtaja Marko Pukkinen. ”Koronatartuntoja esiintyy maakunnassa nyt laajalti, ja terveydenhuollon kantokyky on uhattuna."
Uusi päätös ei vaikuta alueella voimassa olevaan kokoontumisrajoitukseen, jonka perusteella Pirkanmaalla on tällä hetkellä kielletty kaikki yli 20 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa 5.1.2022 asti.
Linkki Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston aiempaan päätöstiedotteeseen.
Aluehallintovirasto voi määrätä rajoituksia vain, kun ne ovat epidemian leviämisen estämiseksi välttämättömiä. Aluehallintovirasto seuraa sairaanhoitopiirien epidemiatilanteen kehittymistä jatkuvasti ja kumoaa päätökset, kun niiden edellytykset eivät enää täyty.
Rajoituksen kohteina monet tilat ja toiminnot – tartuntojen ehkäisemiseen voi valita erilaisia keinoja
Tartuntalain pykälään 58 d perustuva päätös tilojen käytöstä koskee laajasti erilaisia asiakas- ja yleisötiloja (esimerkiksi kaupat, urheilutilat, kirjastot, museot ja teatterit). Päätöksen mukaan tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on järjestettävä toiminta siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista ja/tai tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä. Tietyn mittaisia turvavälejä päätöksessä ei kuitenkaan edellytetä. Vaihtoehtona rajoitustoimenpiteille tilan ylläpitäjä voi ottaa käyttöön koronapassin.
Päätöstä ei sovelleta kuitenkaan oppilaitosten toimintaan, varhaiskasvatukseen, ammattiurheilemiseen eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan.
Päätös koskee asiakasmäärästä riippumatta urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjä tiloja, kuten kuntosaleja, sisäliikuntatiloja ja yleisiä saunoja. Muiden tilojen osalta päätöstä on noudatettava, jos kyseessä on yli 10 henkilön sisätila tai yli 50 henkilön ulkotila.
Määräyksen perusteella tehtävien osallistujamäärärajausten ja osallistujien sijoitteluun liittyvien toimien vaihtoehtona tiloista vastaava toimija voi edellyttää asiakkailta ja toimintaan osallistujilta koronapassia. Toimija voi ottaa koronapassin käyttöön seuraavissa lähtökohtaisesti vapaa-ajalla virkistystarkoituksessa käytettävissä tiloissa:
• yleisötilaisuuksiin käytettävät sisä- ja ulkotilat
• kuntosalit ja muut urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisäliikuntatilat
• yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä tai läheisyydessä olevat pukuhuonetilat
• tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
• huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
• sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
• museot, näyttelytilat ja muut vastaavat kulttuuritilat.
Koronapassia ei voi ottaa käyttöön sellaisissa tiloissa, jotka ovat tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien kannalta olennaisia. Koronapassia ei saa edellyttää esimerkiksi apteekeissa, vähittäiskaupoissa, posteissa, huoltoasemilla tai kirjastoissa, näiden normaalissa toiminnassa.
Lisätietoa koronapassista ja tilojen käyttöä koskevista rajoituksista löytyy aluehallintoviraston verkkosivuilta.
Lasten ja nuorten harrastustoiminta ei esty
Määräys tilojen käytöstä koskee myös esimerkiksi lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Päätös ei kuitenkaan estä harrastamista, vaan toimintaa voi edelleen jatkaa terveysturvallisuustoimia lisäämällä. Toimijat voivat harkita yhdeksi keinoksi esimerkiksi vanhempien oleskelun rajoittamista lasten harrastustiloissa. Koronapassia rajoitusten vaihtoehtona voidaan edellyttää vain 16 vuotta täyttäneiltä henkilöiltä.
Aluehallintovirasto haluaa varmistaa päätöksellä terveysturvallisuuden toteutumisen laajasti kaikissa ikäryhmissä ja turvata lasten arjen jatkumisen mahdollisimman normaalina.
Vaatimuksena on kirjallinen suunnitelma valittavista turvallisuustoimista – hygieniavaatimukset edelleen voimassa
Toimijan pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, millä toimilla se estää asiakkaiden tai osallistujien välisen lähikontaktin aiheuttamaa tartuntariskiä. Jos toimija edellyttää asiakkailta ja toimintaan osallistuvilta koronapassia laissa mainittujen rajoitusten vaihtoehtona, myös tieto siitä tulee kirjata suunnitelmaan. Suunnitelma on pidettävä tiloissa asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien nähtävillä.
Päätös ei koske oppilaitosten tai varhaiskasvatuksen toimintaa, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämää. Päätös ei koske myöskään ravintoloita, joita koskevista rajoituksista säädetään eri tartuntalain pykälässä. Ravintoloita koskevista rajoituksista päättää hallitus.
Aluehallintovirasto muistuttaa, että erilaisissa asiakas- ja yleisötiloissa pitää lisäksi noudattaa tartuntatautilain pykälän 58 c yleisiä hygieniavaatimuksia koko Suomessa kaikissa tilanteissa.
Lisätietoja:
Usein kysyttyä koronasta avi.fi-sivustolla
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston määräykset (avi.fi: yleistiedoksiannot)
Tartuntatautilain 58 h §:n mukainen suunnitelma
Aluehallintoviraston asiakaspalvelu
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Medialle:
lakimies Markus Heinänen, p. 0295 018 022
aluehallintoylilääkäri Eeva Mäkinen, p. 0295 018 786
ylijohtaja Marko Pukkinen, p. 0295 018 582
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut