Myös lasten ja nuorten harrastustoiminta pääkaupunkiseudulla on mahdollista riittävin turvatoimin - tiloista vastaavien toimijoiden on varmistettava mahdollisuus lähikontaktien välttämiseen
Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki eilen 12.8.2021 päätöksen, jolla rajoitetaan kokoontumisia ja laajasti erilaisten asiakastilojen käyttöä pääkaupunkiseudulla eli Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla. Asiakastiloista, kuten liikuntatiloista, kaupoista ja muista liiketiloista, vastaavien toimijoiden on varmistettava, että asiakkaiden tai osallistujien on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.
Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä ei ole määrätty asiakastiloja suljettavaksi eikä harrastustoimintaa keskeytettäväksi. Tiloissa toiminta täytyy järjestää siten, että osallistujilla tai asiakkailla on mahdollisuus välttää lähikontakti toisiinsa. Päätös koskee kaikenikäisten toimintaa, ja vastaavia määräyksiä on ollut voimassa laajalla alueella kevään 2021 aikana.
”Käytännössä määräys tarkoittaa sitä, että esimerkiksi sisäliikuntatilassa harrastajia ei voi olla samanaikaisesti paikalla liikaa. Heillä täytyy olla mahdollisuus pitää laissa määritelty kahden metrin etäisyys toisiinsa”, selventää ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. ”Ihmiset itse vastaavat omasta toiminnastaan ja käyttäytymisestään tiloissa, eikä lähikontaktiin hakeutumista sinänsä ole päätöksellä kielletty. Päätöksemme velvoittaa nimenomaan tiloista vastaavia toimijoita.”
Lähikontakti on määritelty tartuntatautilaissa. Sisätilassa lähikontaktilla tarkoitetaan ihmisten oleskelua alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia toisiinsa. Ulkotilassa lähikontaktilla tarkoitetaan ihmisten fyysistä kontaktia toisiinsa, mutta tietynmittaista etäisyyttä ei vaadita. Lähikontakti ei tarkoita asiakkaiden ja henkilökunnan välistä kontaktia.
”Toki päätöksemme voi vaikuttaa harrastustoiminnan luonteeseen. Esimerkiksi joukkuelajeissa, joissa pelatessa syntyy herkästi fyysisiä kontakteja, voisi nyt hankalassa epidemiatilanteessa lisätä esimerkiksi tekniikkaharjoituksia”, kertoo Oona Mölsä. ”Järjestäjä voi joutua rajoittamaan harrastajamääriä sisätiloissa, jotta turvavälien mahdollisuus toteutuu. Sen sijaan ulkotiloja päätös koskee vain, jos paikalla on samanaikaisesti yli 50 henkilöä. Eli ulkona voi lähtökohtaisesti harrastaa vapaasti.”
Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös tulee voimaan perjantaina 20.8.2021 ja on voimassa 12.9.2021 asti. Päätös perustuu tartuntatautilain pykälään 58 d ja noudattelee sosiaali- ja terveysministeriön ohjausta epidemian torjumiseksi sekä hallituksen voimassa olevaa hybridistrategiaa.
Rajoituksia suosittelivat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtama alueellinen koronakoordinaatioryhmä sekä pääkaupunkiseudun vastaava ryhmä. Rajoituksilla halutaan saada vaikeutunut koronatilanne kuriin: pääkaupunkiseudun tartunnanjäljitys on ruuhkautunut ja sairaalahoidon tarve on kasvussa.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto seuraa alueen epidemiatilanteen kehittymistä jatkuvasti ja kumoaa nyt tehdyt rajoitukset, jos tilanne paranee ja päätöksen edellytykset eivät enää täyty.
Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätökset ja yleistiedoksiannot
Lisää tietoa
Usein kysyttyä koronasta avi.fi-sivustolla
Tartuntatautilaki (58 § yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, 58 d § tilojen käytön edellytykset)
Sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirje alueille 24.6.2021: hybridistrategian toimintasuunnitelman päivityksen mukaiset toimenpidesuositukset
Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisu 23.6.2021: Toimintasuunnitelma covid-19-epidemian hillinnän hybridistrategian toteuttamiseen
Aluehallintoviraston koronainfo toimijoille:
p. 0295 016 666 (ma-pe 8.30-11.30 ja 12.30-16), [email protected]
Lisätietoja medialle
ylitarkastaja Oona Mölsä, p. 0295 016 592 (lähetä tekstiviesti tai jätä soittopyyntö)
[email protected], Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut