Jokainen maahantulija on edelleen ohjattava terveystarkastukseen Itä-Suomen alueen rajanylityspaikoilla
Itä-Suomen aluehallintovirasto määrää tartuntatautilain nojalla alueensa kuntia ja kuntayhtymiä järjestämään terveystarkastuksen kaikille matkustajaliikenteen henkilöille, jotka tulevat maahan alueella sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta. Määräys on voimassa 1. - 30.4.2021.
Itä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa tartuntatautilain 15. pykälän nojalla helmikuussa antamansa määräyksen voimassaoloa. Päätöksen mukaan alueen kuntien pitää järjestää kaikille alueellaan sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville henkilöille terveystarkastus koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Aluehallintoviraston määräys on voimassa ajalla 1.4.2021 - 30.4.2021.
Itä-Suomen aluehallintoviraston määräys kokonaisuudessaan (pdf)
Uusi virusmuunnos muodostaa merkittävän epidemiauhan, jonka leviämistä Suomeen tulee tehokkaasti torjua. Kaikilla rajanylityspaikoilla maahantulijoiden edellytetään osallistuvan koronatestiin, ellei henkilöllä ole esittää luotettavaa testistä vapauttavaa selvitystä.
Terveystarkastukset ovat toimineet Itä-Suomen rajanylityspaikoilla
Itä-Suomen aluehallintovirasto on arvioinut maahan saapuvan matkustajaliikenteen terveystarkastusten sekä koronatestausten toimivuutta alueensa rajanylityspaikoilla.
"Saadun selvityksen mukaan terveystarkastukset rajanylityspaikoilla toimivat hyvin ja koronatestaukset ovat kattavia massatestauksia. Yksittäiset testauksesta kieltäytyvät on asetettu kunnan tartuntatautilääkärin yksilöllisen arvion mukaan karanteenin tai heille määrätään pakollinen terveystarkastus. Pakollisille terveystarkastuksille ns. massapäätöksinä ei katsota olevan välttämätöntä tarvetta.", kertoo aluehallintoylilääkäri Sami Remes Itä-Suomen aluehallintovirastosta.
Itä-Suomen aluehallintoviraston tiedote 24.3.2021 terveystarkastusten toimivuudesta.
Kunnat vastaavat terveystarkastusten ja koronatestausten järjestämisestä alueellaan, myös rajanylityspisteillä.
Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ohjeen mukaan vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneiden lasten ei tarvitse osallistua terveystarkastukseen, joten heitä ei myöskään tarvitse ohjata testeihin. Testaus ei myöskään koske kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä työtehtävissään. Heille on laadittu omia työtehtäviin sopivia ohjeita, jotka jaetaan rajalla. Maahantulopisteen viranomaiset voivat kuitenkin suositella myös kuljetus- ja logistiikkahenkilöstölle testauksia. Testaus on aina perusteltua, mikäli henkilöllä on koronavirukseen soveltuvia oireita tai hän itse epäilee tartuntaa.
Itä-Suomen aluehallintoviraston alueella sijaitsevat rajanylityspaikat ovat Kuopion lentoasema Siilinjärvellä, Joensuun lentoasema, Niiralan rajanylityspaikka Tohmajärvellä ja Inarin tilapäinen rajanylityspaikka Lieksassa.
Siilinjärvellä ja Joensuussa sijaitsee matkustajaliikenteen lentoasemat, joille saapuu kansainvälistä lentoliikennettä. Suomen ja Venäjän välisellä rajalla Tohmajärven kunnan alueella sijaitsee Niiralan rajanylityspaikka, joka toimii rautatie- ja matkustajaliikenteelle ja Lieksan kunnan alueella on Inarin tilapäinen rajanylityspaikka, joka toimii rahti- ja tavaraliikenteelle.
Lisätietoa
Rajoitustoimenpiteet virusmuunnoksen ja epidemian leviämisen estämiseksi (STM kirje 28.1.2021)
Koronavirustartuntojen torjunta rajat ylittävässä liikenteessä (STM kirje 3.2.2021)
Suositus maahantulon yhteydessä tehtävistä terveystarkastuksista SARS-CoV-2-viruksen ja sen herkästi leviävien muunnosten leviämisen estämiseksi (THL:n ohje 23.3.2021)
Usein kysyttyjä kysymyksiä koronaviruksesta aluehallintovirastojen verkkosivuilla (avi.fi)
Rajavartiolaitoksen ohjeet rajanylitykseen koronapandemian aikana (raja.fi)
Koronainfo
Aluehallintoviraston koronaneuvonta (ma-pe klo 8-11.30 ja 12.30-16):
p. 0295 016 666, [email protected]
Yhteyshenkilöt
ylitarkastaja Emma-Lotta Kinnunen, p. 0295 016 863
aluehallintoylilääkäri Sami Remes, p. 0295 016 876
ylijohtaja Soile Lahti, p. 0295 016 964
[email protected], Itä-Suomen aluehallintovirasto
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.