Lapin sairaanhoitopiirin kunnissa turvavälit pitää taata asiakkaille ja toimintaan osallistuville
Lapin aluehallintovirasto velvoittaa Lapin sairaanhoitopiirin alueen toimijoita varmistamaan, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Määräys perustuu uuteen tartuntatautilain pykälään 58 d.
Lapin aluehallintovirasto on 4.3.2021 tehnyt päätöksen, joka velvoittaa Lapin sairaanhoitopiirin alueen toimijoita varmistamaan yleisölle avoimissa tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa, että henkilöiden väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää.
Määräys on voimassa 8.3.–28.3.2021 Lapin sairaanhoitopiirin alueella eli Enontekiön, Inarin, Kittilän, Kemijärven, Kolarin, Muonion, Pelkosenniemen, Pellon, Posion, Ranuan, Rovaniemen, Sallan, Savukosken, Sodankylän ja Utsjoen kunnissa.
Päätös koskee seuraavia toimijoita:
- yksityiset yhteisöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt
- yksityiset elinkeinonharjoittajat
- kunnat ja kuntayhtymät
- uskonnolliset yhdyskunnat
- julkisoikeudelliset laitokset.
Aluehallintoviraston päätös ei koske ravintoloita – ravintoloiden toiminnan rajoittamisesta päättää valtioneuvosto. Päätöstä ei sovelleta myöskään oppilaitosten toimintaan, varhaiskasvatukseen, ammattiurheilemiseen eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan. Päätös ei saa estää kenenkään oikeutta lakisääteisiin palveluihin.
Päätös koskee toimijoiden
- sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun
- rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen ja joiden käyttämisestä kyseiseen toimintaan vastaa toiminnan järjestäjä.
Toimijoiden tehtävä suunnitelma lähikontaktien estämiseksi
Ilman erillistä määräystä tartuntatautilain 22.2.2021 voimaan astunut muutos velvoittaa yllä kuvatut toimijat noudattamaan yleisiä hygieniaohjeita yleisölle avoimissa tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa. Jos yleiset hygieniavelvoitteet eivät riitä hillitsemään epidemiatilannetta, aluehallintovirasto voi määrätä, että tilojen käyttö tulee järjestää siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden väliset lähikontaktit pystytään tosiasiallisesti välttämään.
Lähikontakti tarkoittaa fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan. Toimijoiden pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit. Keinot toimijat voivat määritellä itse. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää.
Päätös perustuu arvioon alueen tautitilanteesta
Lapin aluehallintoviraston päätös perustuu kokonaisarvioon tämänhetkisestä tautitilanteesta Lapin sairaanhoitopiirin alueella. Aluehallintoviraston mukaan määräys on välttämätön tartuntatautien leviämisen estämiseksi alueella.
Vaikka tartuntatautilain 22.2.2021 voimaan astunut muutos ei koske ravintoloita, ravintoloiden toimintaa ohjaa voimassa oleva tartuntatautilain väliaikainen pykälä 58 a ja siitä annettu valtioneuvoston asetus. Niiden mukaan ravintoloiden toiminta pitää järjestää terveysturvallisesti. Aluehallintovirasto valvoo velvoitteiden toteuttamista.
Lisätietoa
Lapin aluehallintoviraston päätös LAAVI/340/2021
Usein kysytyt kysymykset koronasta avi.fi:ssä
Tapahtumajärjestäjien neuvonta puh. 0295 016 666 (ma-pe kello 8-11.30 ja 12.30-16), sähköposti: [email protected]
Yhteyshenkilöt
Aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen, puhelin 0295 017 350, [email protected]
Aluehallintoylilääkäri Tapio Kekki, puhelin 0295 017 358, [email protected]
Johtaja Leena Räsänen, puhelin 0295 017 385, [email protected]
Ylijohtaja Kaisa Ainasoja, puhelin 0295 017 345, [email protected]
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.