Pohjois-Suomen valmiustoimikunta: Abiturienttien lähiopetus sallittava
Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta pohti 19.1.2021 pitämässään kokouksessa koronapandemian edellyttämiä alueellisia toimia puheenjohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston 10 hengen yleisten kokousten ja yleisötapahtumien rajoitus Pohjois-Pohjanmaalla on voimassa 1. helmikuuta saakka, ja Kainuussa on voimassa 20 hengen kokoontumisrajoitus 9. helmikuuta saakka. Valmiustoimikunta evästi koronakoordinaatioryhmiä, että ylioppilaskirjoituksiin ja muihin loppututkintoihin valmistava lähiopetus toisella asteella sekä alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustoiminta tulisi sallia paikallisilla päätöksillä.
Epidemiologinen tilanne on vakautunut loppiaisen jälkeen. Suurimmassa osassa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kuntia tautitapauksia on ilmennyt 0 - 2. Tilanne on pahin Oulun seudulla.
Muuntoviruksen leviämisvaaran vuoksi on valmiustoimikunnan mielestä noudatettava varovaisuusperiaatetta.
Rokotukset ovat ylijohtaja Savolaisen mukaan kilpajuoksua aikaisempaa nopeammin leviävien muuntovirusten kanssa. ”Kaikki ponnistelut rokotusten nopeuttamiseksi ovat nyt tarpeen”, Savolainen korosti.
Valmiustoimikunnassa ajankohtaisen asiantuntijapuheenvuoron rokotusten tämänhetkisestä valtakunnallisesta tilanteesta käytti THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio.
Suomi rokottanut 1,1 prosenttia väestöstä ja jakelu etenee koko maassa. Hoivakotien henkilökunnan sekä ikääntyvien rokottaminen tapahtuu niin nopealla aikataululla kuin mahdollista. THL on kehottanut sairaanhoitopiirejä ja kuntia valmistautumaan joukkorokotuksiin viikosta 6 alkaen rokotusjärjestyksen mukaisesti. Rokotukset jatkuvat pitkälle kevääseen ja kesään.
”Tiedon kulku kunnissa ja alueella on erittäin tärkeää. Eri ryhmien rokotuksissa voidaan edetä joustavasti rinnakkain ja tarvittaessa myös kotikunnasta riippumatta,” kertoi THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio.
Valmiustoimikunta kuuli alueelliset katsaukset Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan rokotusten osalta. Alueellamme rokotukset ovat edenneet erittäin hyvin suunnitelmien mukaisesti.
Abien lähiopetus sallittava
Pohjois-Suomen valmiustoimikunta sekä aamun kunta- ja sotejohtajien verkosto evästivät tiistaina kokoontuvia sairaanhoitopiirien koordinaatioryhmiä arvioimaan alueellista tilannetta ja suosituksia tilanteen mukaisesti.
Valmiustoimikunta otti kantaa abiturienttien lähiopetuksen sallimisen puolesta.
Maan hallitus tiedottaa uusista linjauksista koronan torjunnassa ja mahdollisista rajoituksista viimeistään perjantaina.
”Väsymiseen ja herpaantumiseen rajoitusten noudattamisessa nyt ei ole varaa. Hyvä tilanne alueella säilyy vain, kun jokainen noudattaa suosituksia ja ohjeita virusturvallisesta käyttäytymisestä edelleen,” toteaa Savolainen.
Viimeviikolla hallituksen neuvotteluissa on tartuttu tilanteeseen ja nyt korostuu erityisesti rajojen terveysturvallisuus, kuten matkustusrajoitukset, testaukset, karanteenit ja jäljitys. Näillä vähennetään muuntoviruksen vaikutuksia Suomeen.
Lisätietoja
Ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto [email protected], puhelin 0295 017 551
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohje turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä, (minedu.fi-verkkosivuilla)
Kaikki avi.fi-sivuston kysymykset koronasta ja yleisötilaisuuksien järjestämisestä
Aluehallintoviraston koronaneuvonta tapahtumanjärjestäjille (ma-pe klo 8-11.30 ja 12.30-16): 0295 016 666, [email protected]
Pohjois-Pohjanmaa - PPSHP - OYS
https://www.ppshp.fi/Sairaanhoitopiiri/Ajankohtaista/Pages/default.aspx
Oulun Kaupunki
https://www.ouka.fi/oulu/ajankohtaista/uutiset-ja-tiedotteet
Kainuu - Kainuun sote
https://sote.kainuu.fi/koronainfo-kaikki-kainuun-soten-koronavirusta-kasittelevat-tiedotteet
THL /STM
Aluehallintoviraston koronaneuvonta tapahtumanjärjestäjille (ma-pe klo 8-11.30 ja 12.30-16): 0295 016 666, [email protected]
Yhteyshenkilöt
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.