Romanien ääni kuuluviin Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla – Mallia muille alueille

Seinäjoella järjestettiin 1. huhtikuuta 2025 Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan hyvinvointialueiden ensimmäinen romaniväestön kuulemistilaisuus. Tilaisuuden tavoitteena oli vahvistaa romanien osallisuutta ja yhdenvertaisuutta palvelujen saajina Etelä-Pohjanmaalla, jossa romanityön painopiste on viime vuosina selvästi vahvistunut. Tämä tilaisuus on osa laajempaa työtä, joka tähtää romaniväestön työllisyyden ja osallisuuden edistämiseen.
Alun perin aloitteestani ryhdyttiin valmistelemaan Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen hakemaa ESR-hanketta, jossa alue toimii hakijana – tämä on ensimmäinen tämän mittakaavan hanke hyvinvointialueen ollessa hakijatahona. Hankkeen suunnittelu ja valmistelutyö on saanut arvokasta tukea muun muassa alueellisen romaniasiain neuvottelukuntamme Etelä-Pohjanmaan hva-edustajalta sekä Lakeuden Romanit ry:ltä. Merkittävimmin hanketta on edistänyt Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen HVA:n palvelualuejohtaja tiimeineen. Hankkeen aloitus, suunnittelu ja valmistelu ovat olleet yhteistä, monen toimijan yhteistyötä. Romanihanke tulee asemoitumaan aikuissosiaalityöhön, ja pian alkavat hanketyöntekijöiden rekrytointiin liittyvät haastattelut, joissa Lakeuden romanit ry:n hallituksen edustajat antavat asiantuntija-apuaan.
Lisäksi olen kirjoittanut romaniosion Etelä-Pohjanmaahan haettuun ennaltaehkäisevään päihteiden käyttöön liittyvään hankkeeseen, jossa romaniväestö on tunnistettu erityiseksi huomioitavaksi ryhmäksi.
Monialainen yhteistyö tapahtuman taustalla
Tapahtuman järjestivät yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan hyvinvointialueet, Vaasan, Seinäjoen, Kurikan ja Pietarsaaren kaupungit sekä Lounais-Suomen aluehallintovirasto. Tilaisuus sai tukea alueellisen neuvottelukuntamme pohjanmaalaisista jäsenistä sekä Suomen romanipoliittisesta ohjelmasta. Päivän operatiivisesta toteutuksesta vastasivat Romano Mission edustajat, jotka hoitivat tehtävänsä erittäin ammattimaisesti ja asiantuntevasti. Etelä-Pohjanmaalla asuu merkittävä määrä romaniväestöä, ja alueella on myös aktiivista romanitoimintaa sekä romanitaustaisia henkilöitä julkisessa hallinnossa, erityisesti sosiaalityössä ja koulutuksessa.
Osallistujat arvostivat asiantuntevaa ja avointa keskustelua
Tapahtumaan osallistui noin 130 henkilöä, osittain etäyhteyksin. Mukana oli niin hyvinvointialueiden ja kuntien työntekijöitä kuin alueellisia romanitoimijoita. Palaute tilaisuudesta oli erittäin positiivista, ja erityisesti asiantuntemusta, selkeyttä ja avoimuutta kiitettiin. Eräs osallistuja kommentoi: "Tällainen tilaisuus yleisimpien vähemmistöjen huomioimisesta ja piirteistä saisi olla tallenteena ja tietopakettina hyvinvointialueiden ja kuntien työntekijöiden katsottavaksi."
Tämä toive kuvastaa monen osallistujan ajatusta: tiedon lisääminen romanien tilanteesta koulutuksen ja tallenteiden avulla tukisi viranomaisten jatkuvaa oppimista ja yhdenvertaisuustyötä. Tällainen lähestymistapa voi vahvistaa alueellista osaamista ja käytäntöjä.
Kehittämisehdotuksia ja jatkotoimenpiteitä
Palaute toi esiin myös kehittämisehdotuksia. Seuraaviin tilaisuuksiin toivottiin enemmän tilaa keskustelulle romaniyhteisön sisäisestä moninaisuudesta ja sen huomioimisesta palvelujen suunnittelussa.
Kokemuksista konkreettisiin toimenpiteisiin
Päivän aikana käsiteltiin romanien arkea, palvelukokemuksia ja yhteiskunnallisia haasteita. Romano Mission haastatteluihin pohjautuvat puheenvuorot nostivat esiin rakenteellista syrjintää sekä tarpeen vahvistaa romanien osallisuutta palveluiden suunnittelussa.
Keskusteluissa nousivat esiin muun muassa seuraavat teemat:
- Työllistymisen esteet, kuten syrjivät rekrytointikäytännöt ja harjoittelupaikkojen puute
- Koulutuksen nivelvaiheet, erityisesti peruskoulusta toiselle asteelle ja työelämään siirtyminen
- Asumisen segregaatio ja yhdenvertaisuuden haasteet asuntomarkkinoilla
- Palveluiden saavutettavuus ja kulttuurisensitiivisyys, alueelliset erot, esim. Vaasan keskussairaalassa romaniasiakkaat on jo huomioitu paremmin
- Tapahtumassa esitettiin myös konkreettisia toimenpiteitä romanien aseman parantamiseksi. Ehdotukset sisälsivät muun muassa:
- Hyvinvointialueille ja kunnille romaniasiain työryhmät tai foorumit
- Kulttuurivälittäjätoiminta sote-palveluiden tueksi
- Yhdenvertaisuuskoulutuksia sote-ammattilaisille ja muille keskeisille toimijoille, kuten asuntojen vuokrauksista vastaaville tahoille
- Osallistava tiedonkeruu romaniväestöltä yhteistyössä järjestöjen kanssa
Romanien osallisuus pysyväksi osaksi palvelujärjestelmää
Tapahtuma vahvisti, että romanien kokemukset ja näkemykset ovat olennaisia yhdenvertaisten ja saavutettavien palvelujen kehittämisessä. Romanien osallisuus tulisi saada pysyväksi osaksi palvelujärjestelmää.
Pilotti, joka toivottavasti leviää myös muille alueille
Tämä tilaisuus voidaan nähdä pilottina – erityisesti hyvinvointialueen ja kuntien vastuujärjestäjänä- joka avaa ovia vastaaville tapahtumille muilla hyvinvointialueilla. Toivomme, että tulevaisuudessa yhä useammat alueet seuraavat tätä esimerkkiä ja järjestävät vastaavia kuulemistilaisuuksia romaniväestölle tavoitteena mm. palvelujen paremman saavutettavuuden romaniväestölle.