
Keski-Suomen hyvinvointialueella laiminlyöntejä pelastustoimen turvallisuussuunnittelussa
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Keski-Suomen hyvinvointialueen korjaamaan puutteet koskien erityistä vaaraa aiheuttavan Tikomet Oy:n kohteen ulkoista pelastussuunnitelmaa, suunnitelmasta tiedottamista ja kohteen pelastusharjoittelua.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto sai maaliskuussa 2025 Tukesin toimittaman kemikaalilaitoksia koskevan luettelon myötä tietoonsa, ettei Keski-Suomen hyvinvointialueen pelastustoimi ollut laatinut alueellaan sijaitsevalle Tikomet Oy:n kohteelle ulkoista pelastussuunnitelmaa. Lisäksi suunnitelmasta tiedottaminen kohteessa on viivästynyt.
Tikomet Oy:n Jyväskylän kohde kuuluu sisäministeriön asetuksen mukaisiin erityistä vaaraa aiheuttaviin kohteisiin, joilta edellytetään ulkoista pelastussuunnitelmaa, siitä tiedottamista sekä pelastusharjoittelua suunnitelman toimivuuden varmistamiseksi. Keski-Suomen pelastuslaitos on laiminlyönyt pelastuslaissa säädetyn velvollisuutensa laatia kohteelle ulkoinen pelastussuunnitelma.
Puutteet tulee korjata määräajassa
Aluehallintovirasto määräsi pelastuslain nojalla Keski-Suomen pelastuslaitoksen korjaamaan laiminlyönnit seuraavilla toimenpiteillä määräaikoihin mennessä: ulkoinen pelastussuunnitelma ja tiedote ulkoisesta pelastussuunnitelmasta tulee toimittaa aluehallintovirastolle 30.6.2025 mennessä ja harjoitus suunnitelman toimivuuden varmistamiseksi järjestää 31.12.2025 mennessä.
Viranomaisen antamaa määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella.
Sisäministeriön asetus 1286/2019 3–10 §.
Pelastuslaki 379/2011 48 §.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päätös aiheesta LSSAVI/7085/2025.
Lisätiedot:
Jussi Herranen, pelastusylitarkastaja
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
p. 0295 018 505
[email protected]
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.