Pohteen neuvolapalveluiden järjestäminen puutteellista – aluehallintovirasto kehottaa korjaaviin toimenpiteisiin
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohde) neuvolapalveluiden järjestämisessä on puutteita, eivätkä lakisääteiset lasten määräaikaistarkastukset toteudu yhdenvertaisesti hyvinvointialueella. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kehottaa Pohdetta ryhtymään korjaaviin toimenpiteisiin lasten neuvolapalvelujen järjestämiseksi lainsäädännön edellyttämällä tavalla. Lisäksi aluehallintovirasto kehottaa Pohdetta jatkamaan omavalvonnan kehittämistä.
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto otti neuvolapalveluiden järjestämisasian oma-aloitteisesti selvitettäväksi, kun julkisuudessa oli loppuvuonna 2024 uutisia, joiden mukaan osassa Oulun neuvoloita ei ole järjestetty lakisääteisiä lääkärintarkastuksia kahdeksan kuukauden ikäisille vauvoille.
Neuvola-asetuksen mukaan lapselle on järjestettävä tämän ensimmäisen ikävuoden aikana vähintään yhdeksän terveystarkastusta; terveystarkastuksiin sisältyy kuusi terveydenhoitajan terveystarkastusta, kaksi terveydenhoitajan ja lääkärin yhteistä terveystarkastusta lapsen ollessa 4–6 viikon ja 8 kuukauden ikäinen sekä laaja terveystarkastus 4 kuukauden iässä. 1–6 vuoden ikäiselle lapselle on järjestettävä vähintään kuusi terveystarkastusta, joihin sisältyvät laaja terveystarkastus 18 kuukauden ja 4 vuoden iässä. Terveystarkastuksen voi tehdä terveydenhoitaja, kätilö tai lääkäri. Laajan terveystarkastuksen tekee terveydenhoitaja tai kätilö yhteistyössä lääkärin kanssa.
Aluehallintoviraston samaan selvityksen mukaan Pohteen lastenneuvolan määräaikaistarkastusten toteutumisessa on merkittäviä alueellisia eroja eivätkä terveydenhoitajan ja lääkärin suorittamat tarkastukset kaikissa alueen kunnissa ole toteutuneet lainsäädännön edellyttämällä tavalla vuonna 2024. Eniten puutteita oli 18 kuukauden ja 4 vuoden ikäisten lasten laajojen terveystarkastusten järjestämisessä.
Terveydenhoitajien osalta lastenneuvolan määräaikaistarkastukset toteutuvat varsin hyvin vuonna 2024. Samoin terveydenhoitajan ja lääkärin yhteiset 4–6 viikon ikäisten lasten terveystarkastukset toteutuivat yhdenvertaisesti koko alueella.
Pohteen antaman selvityksen mukaan Oulussa kaikki terveydenhoitajan ja lääkärin suorittamat 4–6 viikon ja 8 kuukauden ikäisten lasten yhteiset terveystarkastukset toteutuivat neuvola-asetuksen mukaisesti.
Vakavimmat puutteet Kalajoella ja Oulussa
Aluehallintoviraston mukaan vakavimmat puutteet olivat Kalajoella, jossa 18 kuukauden ikäisten lasten lääkärintarkastuksista jäi toteutumatta 46 % ja 4-vuotiaiden tarkastuksista 66 %. Merkittäviä puutteita 18 kuukauden ja 4-vuotiaiden tarkastuksissa oli myös Nivalassa, Oulun Kaakkurissa ja Kontinkankaalla sekä Kuusamossa. Limingassa sitä vastoin jäi toteutumatta noin puolet 8 kuukauden ikäisten vauvojen lääkärintarkastuksista.
Aluehallintovirasto kehottaa Pohdetta korjaamaan todetut puutteet palvelujen järjestämisessä ja huolehtimaan siitä, että väestö saa lain mukaiset ja riittävät lastenneuvolan palvelut yhdenvertaisesti Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Tarkastukset tulee toteuttaa viiveettä, jotta lasten kasvun ja kehityksen häiriöt sekä perheiden tuen tarpeet havaitaan ajoissa.
Aluehallintovirasto on myös havainnut Pohteen omavalvonnan ja siihen liittyvien toimenpiteiden olevan riittämättömiä. Selvitysten mukaan lastenneuvolatarkastusten toteutumisen seurantatiedot, joita kerätään manuaalisesti, eivät ole luotettavia.
Aluehallintovirasto kehottaa Pohdetta jatkamaan omavalvonnan kehittämistä ja seuraamaan aloitettujen ja suunniteltujen toimenpiteiden riittävyyttä ja vaikuttavuutta palvelujen saatavuuden parantamiseksi ja sen varmistamiseksi, että lastenneuvolan palvelut järjestetään lainsäädännön edellyttämällä tavalla.
Aluehallintovirasto jatkaa neuvolapalveluiden järjestämisen valvontaa.
Lisätietoja:
Terveydenhuollon ylitarkastaja Raija Fors, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, 0295 017 559, [email protected]
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.