Vuoden 2024 ASA-rekisteri-ilmoitusten määräaika 31.3.2025 lähenee
ASA-laki velvoittaa työnantajaa ilmoittamaan vuosittain ASA-rekisteriin ne työntekijät, jotka ammatissaan on todettu altistuvan syöpävaarallisille tai perimää vaurioittaville tekijöille. Vuoden 2024 altistumisilmoitukset tulee laatia 31 maaliskuuta 2025 mennessä.
Kenet ilmoitetaan rekisteriin, miten altistuminen arvioidaan?
ASA-rekisteriin ilmoitetaan ne työntekijät, joiden altistuminen on vähäistä suurempaa. Altistuneeksi, eli ilmoitettavat työntekijät voivat olla niitä:
- jotka työpaikan hengitysilman epäpuhtauksien työhygieenisten mittausten tai biologisten altistumismittausten tai muiden vastaavien selvitysten tai mittauksien perusteella ovat tunnistettu altistuneiksi
- jotka ovat altistuneet merkittävästi jopa lyhytaikaiselle kerta-altistumiselle, esimerkiksi tuotantohäiriön yhteydessä tai onnettomuustilanteessa
Jos työhygieenisiä mittauksia ei ole tehty, mutta työntekijä on tehnyt kyseisenä vuonna työtä, jossa altistutaan syöpäsairauden vaaraa aiheuttavalle tai perimää vaurioittavalle tekijälle, sovelletaan niin sanottua 20 päivän sääntöä. Tämän mukaan ilmoitettava työntekijä on työntekijä, joka merkittävän osan työajastaan vähintään 20 työpäivänä vähintään 2 tuntia työpäivästä tai vastaavan ajan (esim. 1 tunti 40 päivänä tai 40 tuntia vuodessa), on tehnyt kyseistä työtä.
Miten ASA-ilmoitus laaditaan?
Tee ASA-ilmoitus verkossa: www.ttl.fi/teemat/tyoturvallisuus/asa-rekisteri/tee-asa-ilmoitus-verkossa
Sähköiseen ilmoittamiseen tarvitset Suomi.fi-valtuudet.
Työterveyslaitoksen verkkosivuilta löytyy lisätietoja ASA-rekisteristä, altistumisen arvioinnista sekä ohjeet ASA-ilmoituksen laatimiseen:
- Yleistä tietoa ASA-rekisteristä: https://www.ttl.fi/teemat/tyoturvallisuus/asa-rekisteri
- ASA-velvoitteiden huomioiminen kemikaaliriskien arvioinnissa: https://www.ttl.fi/sites/default/files/2024-12/malliratkaisu-asa-velvoitteiden-huomioimiseen_0.pdf
- ASA-rekisterin UKK-osio: https://www.ttl.fi/teemat/tyoturvallisuus/asa-rekisteri/asa-rekisterin-usein-kysytyt-kysymykset-ukk
- Tee ASA-ilmoitus verkossa: https://www.ttl.fi/teemat/tyoturvallisuus/asa-rekisteri/tee-asa-ilmoitus-verkossa
Miksi ASA-ilmoitus on tärkeä laatia?
Laki syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville, perimää vaurioittaville ja lisääntymiselle vaarallisille tekijöille ammatissaan altistuvien luettelosta ja rekisteristä, 452/2020 ns. ASA-laki, velvoittaa työnantajaa ylläpitämään työpaikalla luetteloa niistä työntekijöistä, jotka altistuvat syöpäsairauden vaaraa tai perimää vaurioittaville ja lisääntymiselle vaarallisille tekijöille ammatissaan ja ilmoittamaan altistuneet työntekijät ASA-rekisteriin*.
ASA-tekijöille altistumisen arviointi on osa työturvallisuuslain (738/2002) ja asetuksen kemiallisista tekijöistä työssä (715/2001) mukaista kemiallisten tekijöiden riskien arviointia.
ASA-rekisterin tietoja hyödynnetään työperäisten sairauksien tutkimukseen, ennaltaehkäisyyn ja seurantaan.
* Lisääntymiselle vaarallisille tekijöille altistuneita työntekijöitä ei ilmoiteta ASA-reksiteriin, vaan työnantajan on säilytettävä luetteloa viisi vuotta siitä, kun siihen on viimeksi merkitty tietoja. Jos työnantaja lopettaa toimintansa, sen on annettava tiedot lisääntymiselle vaarallisille tekijöille altistuneista työntekijöistä työsuojeluviranomaisen käyttöön.
Tietoja julkaisijasta

Työsuojeluhallinto
Työsuojelu - tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi
