Varhaiskasvatuksen valvontaohjelman 2024 tulokset Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella
Aluehallintovirastojen valtakunnallisen valvontaohjelman vuoden 2024 valvonta kohdistui kunnallisten päiväkotien kasvatus-, opetus- ja hoitohenkilöstön kelpoisen henkilöstön määrään.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto lähetti alueensa kaikkiin kuntiin kyselyn keväällä 2024 varhaiskasvatuksen henkilöstön kelpoisuuksista. Keväällä tehdyn kyselyn mukaan Länsi- ja Sisä-Suomen alueen suomenkielisissä päiväkodeissa henkilöstöstä 12,17 prosentilla ei ole varhaiskasvatuslain mukaista kelpoisuutta tehtävään.
Kyselystä kävi ilmi, että Länsi- ja Sisä-Suomen alueella oli yhteensä 3 538 varhaiskasvatuksen opettajaa, joista ei-kelpoisten määrä oli 530 (14,98 %). Varhaiskasvatuksen sosionomeja oli 81, joista ei-kelpoisten määrä oli 29 (35,80 %) ja varhaiskasvatuksen lastenhoitajia oli 5 412, joista ei-kelpoisten määrä oli 540 (9,98 %).
Kyselyn perusteella Länsi- ja Sisä-Suomen alueella kelpoisen henkilöstön saatavuus oli parempi alueen suurimmissa kaupungeissa (Tampere, Jyväskylä, Vaasa, Seinäjoki ja Kokkola) sekä niiden lähikunnissa. Yhtenä selittävänä tekijänä voi olla kyseisissä kaupungeissa järjestettävä varhaiskasvatusalan koulutus.
Länsi- ja Sisä-Suomen alueella oli myös 11 kuntaa, joissa kyselyn ajankohtana keväällä 2024 kaikki varhaiskasvatuksen opettajat olivat kelpoisia tehtäväänsä.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto jatkoi valvontaa syksyllä 2024
Syksyllä 2024 Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto otti valvonnan kohteeksi keväällä 2024 tehdyn kyselyn perusteella ne kunnat, joissa ei-kelpoisen henkilöstön osuus koko henkilöstöstä oli vähintään 25 % tai ei-kelpoisten varhaiskasvatuksen opettajien osuus varhaiskasvatuksen opettajista oli vähintään 30 %. Tämän perusteella Länsi- ja Sisä-Suomessa tarkempaan valvontaan otettiin 85:stä Länsi- ja Sisä-Suomen kunnasta yhteensä 28 suomenkielistä kuntaa. Näiden kuntien jokaisesta 94 päiväkodista pyydettiin selvitys kelpoisen ja ei-kelpoisen henkilöstön määrästä.
Syksyn 2024 jatkovalvonnassa ilmeni, että näistä 94 päiväkodista 45 päiväkodissa yli 25 prosenttia varhaiskasvatuksen henkilöstöstä ei täyttänyt varhaiskasvatuslain mukaisia kelpoisuusvaatimuksia. Varhaiskasvatuksen opettajista ei-kelpoisia oli yli 30 prosenttia 56 päiväkodissa. Päiväkoteja, joissa ei ollut yhtään kelpoisuusehdot täyttävää varhaiskasvatuksen opettajaa oli yhteensä 12.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on antanut 16 kunnalle joko ohjausta tai kiinnittänyt huomiota varhaiskasvatuslaissa kunnalle asetettuun velvollisuuteen huolehtia siitä, että päiväkodeissa on riittävästi kelpoisuusvaatimuksen täyttäviä varhaiskasvatuksen opettajia, varhaiskasvatuksen sosionomeja ja varhaiskasvatuksen lastenhoitajia, jotta varhaiskasvatukselle säädetyt tavoitteet voidaan saavuttaa ja myös vammaisten ja muiden lasten tuen tarpeisiin vastataan. Kahdeksassa kunnassa henkilöstön kelpoisuustilannetta oli saatu korjattua valvonnan aikana, eikä asia antanut aihetta enempiin toimenpiteisiin aluehallintovirastossa.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on antanut huomautuksen neljälle kunnalle (Keuruu, Kaustinen, Kinnula ja Perho) koskien varhaiskasvatuksen opettajien kelpoisuusvaatimusten täyttävän henkilöstön riittävyyttä ja tekee edelleen kevään 2025 aikana jatkovalvontaa kolmeen huomautuksen saaneeseen kuntaan.
Aluehallintovirastot ja Valvira jatkavat vuonna 2025 valvontaohjelman mukaista suunnitelmallista valvontaa henkilöstön kelpoisuuksista ja lupamenettelystä.
Lisätietoja
Varhaiskasvatuksen valvontaohjelman 2024 tulokset (pdf)
Varhaiskasvatuksen valtakunnallinen valvontaohjelma 2024-2025 (pdf)
Yhteyshenkilöt
johtaja Esa Kaunisto, p. 0295 018 150
opetustoimen ylitarkastaja Mirja Kivikangas, p. 0295 018 669
opetustoimen ylitarkastaja Taru Terho, p. 0295 018 814
[email protected], Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.