Vankien terveydenhuollosta tehdään kolmisenkymmentä kantelua vuosittain
Vankien terveydenhuollosta tehdään vuosittain noin 30–40 kantelua. Suurin osa kanteluista koskee sitä, miten vangin terveysasiaa hoidetaan tai palvelujen saatavuutta. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto valvoo vankiterveydenhuoltoa koko Suomessa.
Kantelun vankien terveydenhuollosta tekee yleensä joko vanki itse tai hänen läheisensä, kertoo Pohjois-Suomen aluehallintoviraston terveydenhuollon ylitarkastaja Harri Suhonen. Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon tuli viime vuonna vireille 35 kantelua, mikä on vain yksi enemmän kuin vuotta aiemmin. Suhosen mukaan vuosittain kanteluita tehdään noin 30–40.
Vankien terveydenhuollon palvelut järjestää Vankiterveydenhuolto (VTH). Vankiterveydenhuollon poliklinikoita on jokaisessa Suomen vankilassa lukuun ottamatta Suomenlinnaa, jonka vankien terveydenhuolto järjestetään Helsingin vankilan poliklinikalla. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto käsittelee kaikki aluehallintovirastoihin tulleet vankiterveydenhuollon kantelut Suomessa.
“Yleisin kantelun aihe on se, miten ja millä lääkkeellä vangin terveysvaivaa hoidetaan. Lääkäri- ja hoitajapula koettelee myös vankiterveydenhuoltoa, mikä näkyy myös kanteluina hoitoon pääsystä”, kertoo Suhonen.
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto siirtää suurimman osan kanteluista palveluntuottajalle muistutuksena käsiteltäväksi. Vastauksen muistutukseen antaa terveydenhuollosta vastaava johtaja. Vastaus toimitetaan kantelijalle sekä aluehallintovirastoon. Aluehallintovirasto arvioi saapuneen muistutusvastauksen ja voi tarvittaessa ryhtyä sen perusteella valvonnallisiin toimenpiteisiin. Muistutus on käsiteltävä kohtuullisessa ajassa, noin 1–2 kuukaudessa.
Aluehallintovirasto voi antaa hallinnollista ohjausta Vankiterveydenhuollon yksikölle tai terveydenhuollon ammattihenkilöille, jotka toimivat vankiterveydenhuollon alaisissa yksiköissä. Viime vuonna ratkaistuissa vankiterveydenhuoltoa koskevissa kanteluissa aluehallintovirasto antoi hallinnollista ohjausta seitsemässä tapauksessa.
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto tekee vuosittain myös ohjaus- ja arviointikäyntejä Vankiterveydenhuollon poliklinikoille yhdessä Valviran kanssa. Ohjaus- ja arviointikäyntien tavoitteena on ennaltaehkäistä potilasturvallisuutta vaarantavien käytäntöjen syntymistä, tukea yksiköiden palvelujen kehittämistä sekä lisätä kentän ja valvontaviranomaisten välistä vuorovaikutusta.
“Viime vuonna painotimme ja ohjeistimme omavalvonnan ensisijaisuutta. Hyvällä omavalvontasuunnitelmalla voidaan varmistaa asiakkaiden yhdenvertaisuus sekä palvelujen saatavuus, jatkuvuus, turvallisuus ja laatu”, kertoo Suhonen.
Aluehallintovirasto ja Valvira ovat tehneet vankiterveydenhuollon organisaatiovalvontaa ja ohjausta vuodesta 2016 lähtien.
Lisätietoja:
Terveydenhuollon ylitarkastaja Harri Suhonen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, 0295 017 053, [email protected]
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.