Varautumisen harjoittelu ja yhteensovittaminen keskiössä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueellisessa valmiustoimikunnassa
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueellinen valmiustoimikunta kokoontui torstaina 12.12.2024 vuoden viimeiseen kokoukseen. Moniviranomaisyhteistyönä tuotetussa tilannekatsauksessa korostuivat alueellinen varautuminen, yhteensovittaminen eri toimijoiden kanssa sekä harjoittelu. Eriarvoisuuden ja syrjäytymisen lisääntyminen kansalaisten keskuudessa herättää huolta eri toimijoissa. Lisäksi on havaittu työttömyyden kasvua, vaikka samaan aikaan sote-alalla on haasteita työvoiman saatavuudessa.
Alueellisessa valmiustoimikunnassa käsiteltiin Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston järjestämiä varautumiseen liittyviä kursseja ja harjoituksia. Ensi vuonna järjestetään maanpuolustuksen perus- ja jatkokursseja sekä erikoiskursseja. Kuntien valmiussuunnitteluun tarjotaan tukea erilaisten työpajojen avulla. Ensi vuoden keskeisenä teemana on väestönsuojelu. Varautumistoimintaa pyritään yhteensovittamaan maakunnallisten rakenteiden kanssa, ja tavoitteena on luoda aluehallintovirastolle ja eri toimijoille selkeä kokonaiskuva varautumisen toimenpiteistä. Tämä auttaa tarjoamaan toimijoille kattavaa tietoa ja tukea varautumisen suunnitteluun ja kehittämiseen.
Yhteisessä tilannekuvassa korostuivat taloushaasteet ja maailmantilanne
Alueelliseen valmistoimikuntaan osallistuvien organisaatioiden katsauksissa korostuivat henkisen kriisinkestävyyden haasteet, syrjäytymisen ja eriarvoisuuden lisääntyminen sekä päihteiden käytön ja väkivallan kasvu. Maahanmuuton ja kotoutumisen osalta on tehostettu varautumista maailmantilanteen vuoksi. Poliisi painottaa edelleen kansalaisten valveutuneisuutta ja pyytää ilmoittamaan pienetkin häiriöt viipymättä.
Hyvinvointialueilla on kohdattu häiriöitä vedenjakelussa ja tietoliikenteessä, taloudellisia haasteita sekä vuodeosastojen niukkuutta. Valmiussuunnitelmia kehitetään nyt myös aktiivisesti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.
Lämmin syksy aiheutti haasteita talvitulvien kanssa marraskuussa, mutta ne ratkaistiin onnistuneesti. Sähköpulan riski on pieni, mutta yrityksiä on muistutettu varautumaan vähentämällä sähkönkulutusta mahdollisuuksien mukaan. Lisäksi sairauspoissaoloja ja ajoittaisia haasteita perusterveydenhuollossa on raportoitu.
Kansalaispulssissa huolta herättävät maailmantilanne
Kansalaispulssissa luottamus tulevaisuuteen on hieman heikentynyt 15–29-vuotiaiden ikäryhmässä. Huolta on herättänyt Venäjän toiminta. Luottamus viranomaisiin on silti korkealla ja varsinkin koulutus- ja terveydenhuoltojärjestelmään luottaminen on kasvussa. Kansalaiset toivovat hallituksen kiinnittävän huomioita lähitulevaisuudessa erityisesti työllisyyden parantamiseen sekä laadukkaaseen koulutukseen ja varhaiskasvatukseen.
Kansalaisilta kysyttiin myös mielipidettä asumisesta maalla tai kaupungissa. Maaseudulle muuttamiseen houkuttelevia tekijöitä ovat erityisesti luonnonläheisyys, työ tai elinkeino, mahdollisuus asua väljemmin, yksityisyys sekä edullisemmat elinkustannukset.
Yhteyshenkilöt
Pelastustoimen ja varautumisen vastuualueen johtaja Tarja Wiikinkoski,
puh. 0295 018 800
[email protected]
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.