Itä-Suomen alueellinen maanpuolustuksen erikoiskurssi kokosi sivistystoimen toimijoita Kuopioon
Itä-Suomen aluehallintovirasto järjesti yhteistyössä Kainuun prikaatin kanssa alueellisen maanpuolustuksen erikoiskurssin nro 18/2024 Kuopiossa 3.-4.12.2024. Kurssille osallistui noin 50 sivistystoimen johtotehtävissä työskentelevää.
Alueellisia maanpuolustuskursseja on järjestetty Itä-Suomessa 1960-luvulta lähtien. Viiden päivän mittaisten peruskurssien ja kahden päivän mittaisten jatkokurssien lisäksi voidaan järjestää erikoiskursseja, joissa keskitytään johonkin tiettyyn aihealueeseen tai jotka suunnataan jollekin tietylle kohderyhmälle.
Kurssin avasi Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Markku Tervahauta ja Puolustusvoimien tervehdyksen toi Pohjois-Savon aluetoimiston operatiivisen sektorin johtaja, majuri Jaakko Niemi. Nyt järjestetyn erikoiskurssin aiheena oli henkinen kriisinkestävyys, jota kunkin aihealueen huippuasiantuntijat lähestyivät eri ilmiöistä käsin. Ohjelmassa valittuja ilmiöitä avattiin ensin yleisemmällä tasolla ja tarkennettiin sitten konkreettisemmalla, arkeen kytkeytyvällä otteella.
Henkinen kriisinkestävyys on yksi yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista
Henkinen kriisinkestävyys kuuluu yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin niin normaalioloissa kuin kriisin aikana. Henkinen kriisinkestävyys on edellytys erilaisten häiriö- ja poikkeustilanteiden ratkaisemiselle. Tärkeää on hahmottaa henkisen kriisinkestävyyden yksilöllinen, yhteisöllinen ja yhteiskunnallinen ulottuvuus ja niiden ristikkäisvaikutukset.
Erikoiskurssin ensimmäisenä päivänä perehdyttiin henkiseen kriisinkestävyyteen kokonaisilmiönä sekä sen osana muun muassa hybridivaikuttamiseen ja informaatiolukutaitoon. Puolustusvoimien näkökulmasta henkistä kriisinkestävyyttä käsitteli ylivääpeli, komentoaliupseeri Enrico Annus Utin Jääkärirykmentistä, jonka esitystä kommentoitiin muun muassa sanoin:
Miten univormuun pukeutunut sotilas voi puhua niin kauniisti rankoista aiheista ja teemoista.
Toisen kurssipäivän aiheet pureutuivat erityisesti nuorten henkiseen kriisinkestävyyteen. Tulokulmia aiheeseen olivat nuorisorikollisuus, polarisaatio, nuorten vapaa-aika, viestintä häiriö- ja poikkeustilanteissa sekä ilmastonmuutos ja ilmastoahdistus.
Erikoiskurssi piirsi terävän kuvan henkisen kriisinkestävyyden merkityksestä – kriisin voi selättää ainoastaan, kun sen kestää, ja pohja tälle kriisinkestävyydelle rakennetaan normaalioloissa yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan taholla. Tämä asia nousee myös kurssin palautteista, joissa todettiin:
Mahtava kokemus ja lujitti omaa halua kehittää ja tukea itsensä, työyhteisönsä ja läheistensä henkistä kriisinkestävyyttä.
Lisätietoja
pelastustarkastaja Mari Kiminki
opetustoimen ylitarkastaja Johanna Albert
ylitarkastaja, yksikön päällikkö Virpi Launonen
[email protected], p. 0295 016 600 (vaihde), Itä-Suomen aluehallintovirasto
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.