Sairilan koulukodille huomautus henkilöstön riittämättömästä määrästä
Itä-Suomen aluehallintovirasto on antanut valvontapäätöksen, jossa se on huomauttanut Sairilan koulukotia velvollisuudesta noudattaa valtion koulukoteja ohjaavaa lainsäädäntöä erityisen huolenpidon osastojen henkilöstön määrän ja rakenteen mitoituksessa.
Itä-Suomen aluehallintovirastoon saapui Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen epäkohtailmoitus 15.1.2024 sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ja Helsingin kaupungin epäkohtailmoitus 19.2.2024. Molemmat koskivat Sairilan koulukodin erityisen huolenpidon yksiköitä. Epäkohtailmoituksissa tuotiin esille huolta Sairilan Havula ja Koivula yksiköiden henkilöstömäärästä sekä henkilöstörakenteesta, joka ei ilmoitusten mukaan vastannut koulukodeille asetettuja henkilöstövaatimuksia.
Palveluntuottajalla on oltava riittävästi toiminnan edellyttämää henkilöstöä
Erityisen huolenpidon osastojen henkilöstön määrään ja rakenteeseen liittyvän huomautuksen lisäksi aluehallintovirasto kiinnitti päätöksessään Sairilan koulukodin huomiota henkilöstön riittävään ammatilliseen osaamiseen. Lisäksi palveluntuottajan huomiota kiinnitettiin siihen, että asiakkaiden toimintakykyä ja palvelujen tarvetta tulee seurata sekä mitoittaa yksikön hoito- ja kasvatushenkilöstön määrä ja rakenne vastaamaan heidän palvelujen tarvettaan kaikissa tilanteissa ja kaikkina vuorokauden aikoina, myös yövuoroissa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alaisista lastensuojeluyksiköistä annetun lain mukaan valtion koulukodeissa annetaan kasvatusta, hoitoa ja perusopetusta ja siihen liittyvää muuta opetusta sellaisille lastensuojelulain perusteella sijais- tai jälkihuoltoon sijoitetuille lapsille ja nuorille, joita ei voida tarkoituksenmukaisesti kasvattaa ja hoitaa muussa lastensuojeluyksikössä. Kyse on lain mukaan erityisen vaativaa hoitoa ja huolenpitoa tarvitsevista lapsista ja nuorista.
Aluehallintovirasto toteaa, että myös valvontalain tarkoittamassa vaativaa sosiaalihuoltoa tuottavassa palveluyksikössä henkilökunnalta edellytetään laaja-alaista erityisosaamista. Yksikössä voidaan esimerkiksi käyttää asiakkaan itsemääräämisoikeutta rajoittavia toimenpiteitä. Valtion koulukodit täyttävät myös tämän määritelmän tunnusmerkit, joten henkilöstön riittävään määrään ja ammatillisuuteen on kiinnitettävä omavalvonnassa erityistä huomiota myös valvontalain perusteella.
Valvonnan tarpeisiin vastattava ensisijaisesti riittävällä henkilöstömäärällä
Aluehallintovirasto kiinnitti päätöksessään Sairilan koulukodin huomiota myös siihen, että sen tehtävä on arvioida säännöllisesti kameravalvonnan käytön yleisiä perusteita asiakkaiden oikeuksien näkökulmasta ja arvioida myös, onko koulukodin kameravalvontaa mahdollista rajata vaarantamatta asiakasturvallisuutta.
Aluehallintoviraston Sairilan koulukotiin tekemällä tarkastuskäynnillä aluehallintoviraston edustajat havaitsivat laajan kameravalvonnan erityisen huolenpidon yksiköissä. Aluehallintovirastolle toimittamassaan selvityksessä Sairilan koulukoti perusteli kameravalvontaa lasten ja ohjaajien oikeusturvan turvaamisella tilanteissa, joista on esimerkiksi syytä ilmoittaa poliisille. Aluehallintovirasto toteaa kuitenkin päätöksessään, että lastensuojeluyksikön tulee olla kodinomainen tila, jossa kamera- tai kulunvalvonnalla toteutettavan valvonnan sijaan ensisijaisena menettelynä on työntekijöiden lisääminen työvuoroihin.
Sijaishuoltoyksiköiden kameravalvontaan suhtaudutaan aluehallintovirastossa erittäin kriittisesti. Sijaishuoltoyksikössä on huolehdittava lasten yksityisyydensuojasta ja noudatettava suhteellisuusperiaatetta valvonnan keinoja harkittaessa. Esimerkiksi riittävän henkilöstömäärän avulla toteutettavaa valvontaa ei voida korvata kameravalvonnalla. Sijaishuoltoyksikön tarpeisiin ja lasten valvontaan tulee ensisijaisesti aina vastata riittävällä henkilöstöresurssilla, aluehallintovirastosta kerrotaan.
Aluehallintovirasto pyysi päätöksessään palveluntuottajalta 31.1.2025 mennessä selvityksen siitä, mihin toimenpiteisiin se on ryhtynyt päätöksessä annetun ohjauksen vuoksi.
Itä-Suomen aluehallintoviraston valvontapäätös kokonaisuudessaan (pdf)
Lisätietoja
sosiaalihuollon ylitarkastaja Pia Sirviö, p. 0295 016 000 (vaihde), [email protected], Itä-Suomen aluehallintovirasto
--
20.11.2024 Tiedotteen otsikkoa tarkennettu, huomautus riittämättömästä määrästä.
Yhteyshenkilöt
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.