Organisaatioiden säästöpaineet ja kansalaisten turvattomuuden tunne keskusteluttivat Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueellista valmiustoimikuntaa
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueellinen valmiustoimikunta kokoontui torstaina 24.10.2024. Moniviranomaisyhteistyönä tuotetussa tilannekatsauksessa korostuivat organisaatioihin kohdistuvat säästötoimet ja niiden vaikutukset henkilöstöresursseihin ja palveluihin. Lisäksi väkivaltarikosten kasvu on nähty heikentävän kansalaisten turvallisuuden tunnetta.
Pelastusylitarkastaja Anni Pöyry Sisäministeriöstä kertoi alueelliselle valmiustoimikunnalle elokuussa käynnistyneestä hankkeesta, jonka tavoitteena on selvittää kuntien, kaupunkien, hyvinvointialueiden, valtion, kirkon, kriittisten yritysten ja kolmannen sektorin varautumisen nykytilanne sekä vastuut. Hankkeessa kartoitetaan myös alueellisen yhteistyön ja tilannekuvatoiminnan järjestämistä sekä tehdään ehdotuksia niiden kehittämiseksi. Lisäksi laaditaan malli kriisitilanteiden koordinaatiosta ja johtovastuista.
Hankkeen tulokset valmistuvat toukokuussa, ja se sai positiivisen vastaanoton alueellisessa valmiustoimikunnassa. Alueellinen valmiustoimikunta koki kehittämishankkeen hyvänä hankkeena kehittää alueellista toimintaa, tehtäviä ja maakuntien välistä yhteistyötä sekä selkeyttää eri toimijoiden vastuita.
Yhteisessä tilannekuvassa korostuivat kiristyvä taloustilanne ja kansalaisten heikentynyt turvattomuuden tunne
Hyvinvointialueet ovat kohdanneet merkittäviä säästöpaineita ja resurssivajeita, mitkä kuormittavat henkilöstöä. Lisäksi valtionhallinnon tuottavuusohjelman tuomat säästötoimet vaikuttavat henkilöstöresursseihin ja palveluihin eri organisaatioissa. Vuoden alussa työvoimapalvelut siirtyvät kuntien järjestämisvastuulle ja osaavasta henkilöstöstä kiinni pitäminen koetaan ELY-keskuksissa tärkeäksi, jotta palvelut toteutuvat edelleen tasapuolisesti.
Kansalaiskyselyiden mukaan kansalaisten kokemukset turvattomuudesta ovat kasvussa muun muassa Tampereella. Poliisin mukaan väkivaltarikoksien kasvu on heikentänyt kansalaisten turvallisuuden tunnetta. Nuorten väkivaltarikokset ovat kuitenkin vähentyneet. Kriittiseen infraan kohdistuvat ilkivallat huolestuttavat edelleen, mutta poliisi kiittää kansalaisten valveutuneisuudesta.
Kriittiseen infraan kohdistuvat ilkivallat ovat edelleen kasvussa sosiaalisessa mediassa liikkuvien haasteiden vuoksi. Rakennusten suojauksiin tuleekin kiinnittää erityistä huomioita ja tehostaa suojausta, Antero Rytkölä Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoo.
Yleinen kustannusten nousu on vaikuttanut tuotteiden ja palveluiden hintoihin, ja samalla hallituksen tekemät leikkaukset hyvinvointiin ja talouteen näkyvät muun muassa seurakuntien työssä. Diakoniatyön tarve on selkeästi kasvanut tämän vuoden aikana.
Kansalaiset luottamus instituutioihin vahvaa
Kansalaispulssin tulokset ovat samansuuntaisia kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Noin kolme viidestä pitää yhteiskuntaa oikeudenmukaisena ja hieman alle viidennes epäoikeudenmukaisena. Luottamus on vahvaa etenkin puolustusvoimiin sekä poliisin toimintaan. Pienituloisten luottamus instituutioihin on kuitenkin selvästi muita taustaryhmiä heikompaa. Lisäksi stressintunne on vakavin tällä hetkellä nuorilla.
Hallituksen toivotaan yhä keskittyvän etenkin terveydenhuollon, koulutuksen ja julkisten talouden haasteisiin sekä työllisyyden parantamiseen. Tärkeimmiksi koetut teemat ovat lähes yhteneväiset kaikissa taustaryhmissä.
Yhteyshenkilöt
Pelastustoimen ja varautumisen vastuualueen johtaja Tarja Wiikinkoski,
puh. 0295 018 800
[email protected]
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.