HÄME24-valmiusharjoitus vahvisti alueellista valmiutta ja yhteistyötä
Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämä HÄME24-valmiusharjoitus oli onnistunut ja antoisa kokonaisuus. Harjoitus kokosi yhteen lähes 400 osallistujaa Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnista, hyvinvointialueilta sekä muista alueellisista turvallisuustoimijoista tarjoten organisaatioille arvokkaan mahdollisuuden harjoitella poikkeusolojen yhteistoimintaa. Harjoituksen päävaihe toteutettiin 3.–5.9., ja sen skenaariossa käsiteltiin kiristynyttä kansainvälistä tilannetta, joka johti kriittisen infrastruktuurin häiriintymiseen ja väestönsuojelutilanteen syntymiseen.
Osallistujien sitoutuminen harjoitukseen oli erinomaista ja he osoittivat suurta intoa kehittää valmiuttaan.
"Oli ilo nähdä, kuinka motivoituneita kaikki osallistujat olivat. Harjoituksessa yhteistyön tarve korostui, ja nämä tilanteet kehittivät merkittävästi osallistujien yhteistoimintakykyä ja organisaatioiden välistä osaamista", kertoo pelastusylitarkastaja Markku Hutka Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
HÄME24-valmiusharjoituksessa hyödynnettiin virtuaalista harjoitusalustaa, joka toimi erinomaisesti ja mahdollisti monipuolisen harjoittelun. Vaikka harjoitus ei näkynyt katukuvassa, se vaikutti paikallisesti vahvistaen viranomaisten valmiutta toimia poikkeusoloissa.
Ensimmäisten havaintojen perusteella harjoituksen tavoitteet saavutettiin. Palautevaiheessa kootaan ja analysoidaan kaikki havainnot ja palautteet, jotka antavat pohjan jatkokehitykselle. "Tämä harjoitus tarjoaa konkreettisia kehityssuosituksia organisaatioille", Hutka sanoo.
Paikallinen vaikutus ja jatkoharjoittelun tarve
Harjoitus näkyi erityisesti paikallisesti ja vahvisti viranomaisten ja kuntien yhteistyötä kriisitilanteissa. Paikallisella tasolla tehty yhteistyö ja harjoituksen onnistuminen lisäsivät myös turvallisuuden tunnetta kuntien ja muiden osallistujaorganisaatioiden keskuudessa.
"Tämä oli ensimmäinen valmiusharjoitus, joka toteutettiin Kanta- ja Päijät-Hämeessä hyvinvointialueiden toiminnan aloittamisen ja Suomen Nato-jäsenyyden jälkeen. Näin ollen harjoituksen merkitys oli suuri erityisesti muuttuneessa turvallisuustilanteessa. On tärkeää, että tällaista säännöllistä harjoittelua jatketaan, sillä se parantaa koko yhteiskunnan valmiutta reagoida poikkeusoloihin", Hutka korostaa.
Harjoitus toteutettiin yhteistyössä Panssariprikaatin paikallispuolustusharjoituksen (PAPU 2/24) kanssa. Tämä yhteistyö auttoi lisäämään ymmärrystä molempien toimintojen merkityksestä kriisitilanteiden hallinnassa ja vahvisti kokonaisturvallisuuden edistämistä.
Kiitokset yhteistyöstä
Etelä-Suomen aluehallintovirasto kiittää lämpimästi kaikkia harjoitukseen osallistuneita organisaatioita, kuntia ja viranomaisia erinomaisesta yhteistyöstä. Harjoituksen valmistelu ja toteutus osoittivat, että tiiviillä yhteistyöllä ja sitoutumisella voidaan saavuttaa merkittäviä parannuksia alueellisessa varautumisessa ja turvallisuudessa. Yhteinen ponnistus tuotti arvokasta oppia ja kehitysehdotuksia, joita hyödynnetään tulevissa harjoituksissa.
Lisätietoja:
Pelastusylitarkastaja Markku Hutka, 0295 016 721, [email protected]
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.