Pohjois-Suomessa harjoitellaan säteilyonnettomuuden varalta
Pohjois-Suomessa harjoitellaan kuvitteellisen radioaktiivisen säteilyonnettomuuden varalta. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto järjestää keskiviikkona 4.9. alueellisen valmiusharjoituksen, johon osallistuvat Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien kunnat sekä keskeiset viranomaiset ja toimijat. Harjoitukseen osallistuu toimijoita myös Lapin alueelta.
SÄDE24-niminen valmiusharjoitus alkaa kuvitteellisesta tilanteesta, jossa Venäjän viranomaisilta on tullut Säteilyturvakeskukselle ilmoitus ydinvoimalaitoksen ongelmista Kuolan lähistöllä. Ongelmien syitä tai mahdollisia vaikutuksia ei ole tarkennettu. Suomessa viranomaiset alkavat valmistella toimenpiteitä mahdollisen säteilyvaaratilanteen varalle.
”Valmiusharjoituksen tarkoituksena on kehittää organisaatioiden valmiuksia kohdata säteilyvaaratilanne. Tarkoituksena on myös antaa osallistujille mahdollisuus suunnitella ja harjoitella omaa toimintaansa sekä tarvittavaa yhteistoimintaa muiden toimijoiden kanssa”, kertoo pelastusylitarkastaja Tom Tallberg Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.
”Säteilyturvallisuuteen on tarpeen kiinnittää huomiota, vaikka säteilyvaaratilanteen todennäköisyys on Suomessa pieni. Harjoitusteeman valintaan on osaltaan vaikuttanut Ukrainan sota, sillä Venäjä on tehnyt iskuja myös ydinvoimalaitoksiin”, kertoo Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Kaisa Ainasoja.
SÄDE24-harjoituksessa organisaatiot pääsevät muun muassa testaamaan valmistautumistaan säteilyvaaratilanteeseen, tarkastelemaan väestön suojaamisen toimenpiteitä, johtamisvalmiutta sekä yhteisen tilannekuvan luomista ja välittämistä muiden organisaatioiden kanssa. Harjoituksen painopisteet ovat suunnitelmien päivittämisessä, viestiliikennejärjestelyissä ja tilannekuvan muodostamisessa.
SÄDE24- valmiusharjoitukseen osallistuu kaikkiaan 36 kuntaa Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta, alueen ELY-keskukset, pelastuslaitokset, hyvinvointialueet, Oulun hiippakunta, Oulun poliisilaitos, Puolustusvoimat, Rajavartiolaitos sekä Tulli. Lisäksi harjoitukseen osallistuu organisaatioita Lapin alueelta.
SÄDE24-valmiusharjoituksen tavoitteena on lisätä kuntien, hyvinvointialueiden ja muiden osallistuvien organisaatioiden tietoa säteilystä, erilaisista säteilylähteistä ja uhkista lähialueilla sekä kehittää valmiuksia kohdata säteilyvaaratilanne.
SÄDE24-valmiusharjoituksessa on järjestetty kaksi webinaaria ennen pääharjoitusta. Toukokuun webinaarissa harjoitukseen osallistuville organisaatiolle kerrottiin perustietoa säteilyvaarasta sekä erilaisista riskeistä Suomessa ja lähialueilla. Elokuun lopussa järjestetyssä webinaarissa syvennettiin organisaatioiden tietämystä säteilyvaaratilanteessa toimimisen vastuista ja toimintamalleista.
Aluehallintovirastot järjestävät syksyllä valmiusharjoituksia eri puolilla Suomea. Harjoituksissa keskitytään esimerkiksi väestönsuojeluun ja sähkönjakelun häiriötilanteeseen. Kukin aluehallintovirasto tiedottaa erikseen oman alueensa harjoituksesta.
- HÄME24 Etelä-Suomen aluehallintovirasto 3.-5.9.2024: varautuminen kuvitteellisiin poikkeusoloihin ja väestönsuojelutilanteeseen. Lisätietoja: Markku Hutka ,0295 016 721
- POKA24 Itä-Suomen aluehallintovirasto 3.-4.9.2024: sodan uhka ja sota. Lisätietoja: Esa Ahlberg, 0295 016 857
- SÄDE24 Pohjois-Suomen aluehallintovirasto 4.9.2024: säteilytilanne. Lisätietoja: Tom Tallberg, 0295 017 563
- LOUNAIS24 Lounais-Suomen aluehallintovirasto 9.-10.10.2024: pitkäkestoinen sähkönjakelun häiriötilanne. Lisätietoja: Sami Iso-Lauri, 0295 018 105
- SAVO24 Itä-Suomen aluehallintovirasto 30.-31.10.2024: sodan uhka ja sota. Lisätietoja: Esa Ahlberg, 0295 016 857
Alueellisten valmiusharjoitusten järjestäminen on osa aluehallintovirastojen lakisääteistä perustehtävää.
Lisätietoja:
Pelastusylitarkastaja Tom Tallberg, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, 0295 017 563, [email protected]
Ylijohtaja Kaisa Ainasoja, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, 0295 017 345, [email protected]
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.