Luvat Kutilan kanavalle ja muille uusille vesirakenteille sekä veneväylälle myönnettiin Taipalsaarelle
Taipalsaaren kunnalle on myönnetty vesitalouslupa Kutilan kanavan ja siihen liittyvien rakenteiden, Kutilantaipaleen ja Kopinsalmen pumppaamoiden sekä Käkeläntaipaleen avokanavan rakentamiselle ja uuden veneväylän ruoppauksille Pien-Saimaalla. Lisäksi aluehallintovirasto on määrännyt uuden Kutilan 2,4 m:n väylän yleiseksi paikallisväyläksi Taipalsaaren kunnassa ja Lappeenrannan kaupungissa.
Kutilan kanava kaivetaan Kutilantaipaleen kannaksen ja Umianlammen eteläosan kannaksen läpi. Kutilantaipaleen kanavaosuuden yhteydessä on sulkuluukku ja pumppaamo, jolla vettä pumpataan Suur-Saimaalta Pien-Saimaalle. Kannaksen tieyhteys säilytetään sillalla, jolle on eri hakemuksesta myönnetty lupa. Kopinsalmeen rakennetaan pumppaamo, joka siirtää vettä Läntiseltä Pien-Saimaalta Maaveden suuntaan. Molemmat pumppaamot pumppaavat vettä viisi kuutiota sekunnissa. Käkeläntaipaleen kannaksen läpi kaivetaan avokanava ja tieyhteys säilytetään putkisillalla.
Uusi veneväylä tuo yhteyden Pien-Saimaan Vehkasalonselän ja Suur-Saimaan Kiviselän välille. Väylän leveys on noin 50 m ja pituus reilu 11 km.
Hankkeella lisätään veden virtausta, parannetaan veden vaihtuvuutta ja laatua, edistetään veneilyä ja matkailua sekä mahdollistetaan positiivisia vaikutuksia alueen talouteen, yritystoimintaan ja elinvoimaisuuteen. Hankkeen vaikutuksia pinta- ja pohjaveteen tarkkaillaan sekä hankkeen pitkäaikaisia vaikutuksia vesistön virkistyskäyttöön.
”On tärkeää, että hankkeen vaikutuksista jäätilanteeseen tiedotetaan riittävästi, joten siitä on luvassa määrätty erikseen” toteaa ympäristöneuvos Erja Tasanko Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
Lisäksi Taipalsaaren kunta on määrätty selvittämään uuden veneväylän vaikutukset väylää lähellä oleviin rantarakenteisiin ja laitureihin. Tarvittaessa vauriot on korjattava tai korvattava.
Lupapäätös on nähtävillä Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelussa (diaarinumero ESAVI/27158/2023).
Yhteyshenkilöt
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirasto myöntää ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisia lupia. Ympäristö- ja vesiluvituksen tavoitteena on ennaltaehkäistä ympäristön pilaantumista ja sen vaaraa. Lupamenettelyssä sovitetaan yhteen ympäristön käyttöä tai ympäristöön vaikuttavia toimintoja ekologisesti kestävällä tavalla.