Aluehallintovirastot purkavat Soteri-ruuhkaa tehostetusti
Sosiaali- ja terveysministeriön määräyksen mukaisesti kaikkien aluehallintovirastojen virkamiehet purkavat nyt tehostetusti Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueen valvontalain mukaisten rekisteröintiasioiden (Soteri) hakemusruuhkaa. Tämä aiheuttaa käsittelyaikojen pitenemistä muilla alueilla.
Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta annetun lain mukaiset rekisteröintiasiat ovat pahoin ruuhkautuneet vuoden 2024 aikana. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) antoi 9.7.2024 kaikille aluehallintovirastoille velvoittavan määräyksen siitä, että aluehallintovirastojen rekisteröintiasioita hoitavat virkamiehet ovat velvollisia määräajan käsittelemään myös Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueen rekisteriasioita.
Päätös on voimassa heti ja jatkuu kunnes Etelä-Suomen aluehallintoviraston rekisteröintipäätösten mediaani saavuttaa kuusi viikkoa, kuitenkin korkeintaan vuoden 2024 loppuun saakka. Käsittelyaika Etelä-Suomen aluehallintovirastossa on tällä hetkellä kuusi kuukautta.
Kesäkuussa 2024 (24.6.2024) Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueella oli vireillä yhteensä
1 679 hakemusta. Vastaavat määrät olivat Itä-Suomen avissa 268, Lapin avissa 38, Lounais-Suomen avissa 327, Länsi- ja Sisä-Suomen avissa 371 ja Pohjois-Suomen avissa 122. Aluehallintovirastot yhdessä käsittelevät nykyisillä resursseilla viikossa keskimäärin noin 200 rekisteriasiaa. Aluehallintovirastojen lisäksi rekisteriasioita käsittelee Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira silloin, kun hakija toimii useamman aluehallintoviraston alueella.
Aluehallintovirastot ovat käynnistäneet sosiaali- ja terveysministeriön määräyksen mukaiset toimenpiteet Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueen rekisteröintiasioiden ruuhkan purkamiseksi. Resurssien keskittämisestä kuitenkin seuraa käsittelyaikojen pitenemistä muiden aluehallintovirastojen alueilla.
Etelä-Suomen aluehallintoviraston rekisteröintiyksikön päällikön sijainen Miita Springare toteaa, että ”tilanne on harmillinen, mutta palveluntarjoaja voi myös itse vaikuttaa tilanteeseen täyttämällä hakemuksen mahdollisimman huolellisesti ja liittämällä mukaan toimintasuunnitelman. Siinä suunnitellun toiminnan sisältö, laajuus, henkilökunta, asiakaskunta, tilat ja laitteet kuvataan mahdollisimman tarkasti, jolloin hakemuksen käsittely sujuvoituu", Springare kertoo.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja muut aluehallintovirastot raportoivat ministeriölle toimenpiteistään sekä niiden vaikutuksesta tilanteeseen, jotta asiat saadaan käsiteltyä ilman aiheetonta viivytystä alueellisesti yhdenvertaisella tavalla.
Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote 9.7.2024 (stm.fi)
Palveluntuottajarekisteri Soteri (valvira.fi)
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta 741/2023 (finlex.fi)
Lisätietoja
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
yksikön päällikön sijainen, terveydenhuollon ylitarkastaja Miita Springare, p. 0295 016 287
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
sosiaali- ja terveysyksikön päällikkö Niina Siirilä, p. 0295 018 563
Lounais-Suomen aluehallintovirasto
terveydenhuollon ylitarkastaja Anna-Maija Rokka 9.8.2024 saakka, p. 0295 018 043, sen jälkeen yksikön päällikkö Pauli Kamsula, p. 0295 018 083
Itä-Suomen aluehallintovirasto
ylitarkastaja/sosiaali- ja terveydenhuoltoyksiköiden päällikkö Sari Vainikainen, p. 0295 016 834
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
yksikön päällikkö Pasi Hirvikoski, p. 0295 017 598
Lapin aluehallintovirasto
yksikön päällikkö Sari Kemppainen, p. 0295 017 350
29.7.2024 Muutos lisätietoja antavan tiedoissa Itä-Suomen aluehallintoviraston kohdalla.
Linkit
Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote 9.7.2024 (stm.fi) Palveluntuottajarekisteri Soteri (valvira.fi) Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta 741/2023 (finlex.fi)Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.