Aluehallintovirasto antoi määräyksen saattaa Attendon Saarijärven ikääntyneiden hoitokodin toiminta vastaamaan asiakkaiden palvelutarvetta ja vanhuspalvelulakia
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on antanut ratkaisun 27.6.2024 liittyen Attendon Herajärven hoivakodin puutteisiin. Ennalta ilmoittamaton valvontakäynti osoitti hoivakodissa vakavia puutteita henkilöstön rakenteessa, kielitaidossa ja johtamisessa. Aluehallintovirasto määräsi päätöksessään Attendo Hoivakoti Misteli Oy:n huolehtimaan viipymättä siitä, että yksikön toiminta vastaa laadultaan sekä sisällöltään asiakkaiden palvelutarvetta ja vanhuspalvelulakia.
Hyvinvointialueen omavalvontayksikkö valvoi Attendon Herajärvi hoivakodin henkilöstörakennetta lokakuusta 2023 tammikuun 2024 loppuun. Keski-Suomen hyvinvointialue toteutti ennalta ilmoittamattoman valvontakäynnin Attendo Herajärven hoivakotiin Saarijärvellä 28.5.2024. Yksikössä oli 59 ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakasta. Iltavuorossa työskenteli kolme lähihoitajaa, muiden työntekijöiden ollessa opiskelijoita tai hoiva-avustajia. Palveluntuottajaa oltiin aiemmin useaan otteeseen ohjattu asettamaan henkilöstön kielitaito vaadittavalle tasolle. Ohjauksesta huolimatta yksikön henkilöstön kielitaito todettiin puutteelliseksi.
Aluehallintovirasto tehosti määräystään uhkasakolla
Aluehallintovirasto määräsi päätöksessään 1.9.2024 Attendo Hoivakoti Misteli Oy:n huolehtimaan 1.9.2024 siitä, että yksikön toiminta vastaa laadultaan sekä sisällöltään asiakkaiden palvelutarvetta ja vanhuspalvelulakia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yksikössä tulee olla vähintään vanhuspalvelulain edellyttämä henkilöstö, yksikön johtamisesta tulee varmistua ja palvelun tulee olla laadukasta. Määräys koski myös työaikojen asianmukaista kohdentamista, kirjaamista sekä henkilöstön riittävää kielitaitoa.
Ratkaisussaan aluehallintovirasto kehotti palveluntuottajaa muuttamaan työvuorosuunnittelua asianmukaiseksi ja varmistamaan, että yksikössä on riittävä resurssi avustaviin tehtäviin. Aluehallintovirasto kehotti palveluntuottajaa muuttamaan yksikön rekisteröintiä (entinen lupa) siten, että se vastaa asiakkaiden palvelutarvetta. Lisäksi aluehallintovirasto antoi huomautuksen palveluntuottajalle omavalvonnan puutteellisuudesta ja siitä, että annetut selvitykset eivät ole olleet totuudenmukaisia.
Palveluntuottaja toimitti aluehallintovirastolle kirjallisen selvityksen yksikön tilanteesta
Hyvinvointialueen havaintojen johdosta aluehallintovirasto aloitti yksikön valvonnan ja toteutti yhdessä Keski-Suomen hyvinvointialueen omavalvontayksikön kanssa ennalta ilmoittamattoman valvontakäynnin 18.6.2024 Attendon Herajärven hoitokotiin. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto arvioi, että yksikön asiakasturvallisuus on vakavasti vaarantunut, koska hoitokodissa työskentelee liian vähän sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä.
Attendo Hoivakoti Misteli Oy toimitti asiassa kirjallisen selvityksen. Aluehallintoviraston valvontakäynti vahvisti palveluntuottajan toimittamaa selvitystä: yksikössä oli paljon työvuoroja, joissa ei ollut riittävää määrää sosiaali- ja terveydenhuollon ammattih1enkilöitä. Yksikössä työskenteli huomattava määrä kansainvälisiä opiskelijoita sijaisina ja oppisopimussuhteessa. Työntekijöiden kielitaito ei ollut pääosin riittävä tehtävien hoitamiseen. Omavalvontaa ei ollut toteutettu asianmukaisesti, eikä henkilöstön huolia yksikön henkilöstörakenteen puutteista ollut käsitelty riittävästi.
Toimenpiteistä ja henkilöstötilanteesta pyydetty selvitystä
Määräyksiä on noudatettava 1.9.2024 mennessä, muutoin aluehallintovirasto voi määrätä asettamansa 350 000 euron uhkasakon maksettavaksi osittain tai kokonaan. Aluehallintovirasto pyysi palveluntuottajaa toimittamaan selvityksen päätöksen perusteella tehdyistä toimenpiteistä sekä yksikön henkilöstötilanteesta 4.9.2024 mennessä.
Aluehallintoviraston valvontapäätös 28.6.2024 (LSSAVI/11368/2024) on saatavilla tämän tiedotteen liitteissä pdf-tiedostona.
Lisätiedot:
Ylitarkastaja Päivi Ahvenus
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.