Itä-Suomen aluehallintovirasto valvoo oikomishoidon järjestämistä Pohjois-Savon hyvinvointialueella
Aluehallintovirasto teki 12.6.2024 tarkastuskäynnin Pohjois-Savon hyvinvointialueelle selvittääkseen perusterveydenhuollossa toteutettavan oikomishoidon järjestämisen ja toteuttamisen tilannetta.
Itä-Suomen aluehallintovirastoon tuli vuoden 2023 aikana Pohjois-Savon hyvinvointialueelta runsaasti ja kanteluja, jotka koskivat oikomishoitoon pääsyn viivästymistä ja oikomishoidon puutteellista toteutusta erityisesti hyvinvointialueen pohjoisella alueella.
Pohjois-Savon hyvinvointialue on pyrkinyt puuttumaan tilanteeseen omavalvonnallisin keinoin, muun muassa perustamalla kaksi uutta oikomishoidon erikoishammaslääkärin virkaa. Näitä virkoja ei ole kuitenkaan saatu täytettyä.
Omavalvonnallisia toimenpiteitä tulee jatkaa hyvinvointialueella aktiivisesti
Hyvinvointialueen on varmistettava omavalvonnalla tehtäviensä lainmukainen hoitaminen. Sen on valvottava toimintaansa siten, että terveydenhuolto on sisällöltään, laajuudeltaan ja laadultaan sellaista kuin asiakkaiden ja potilaiden tarve ja turvallisuus edellyttävät. Laki edellyttää, että potilaiden palvelut toteutetaan yhdenvertaisesti.
Aluehallintovirasto totesi tarkastuskäynnillä, että hyvinvointialue on ryhtynyt useisiin toimenpiteisiin varmistaakseen oikomishoidon lainmukaista ja yhdenvertaista toteutumista alueellaan. Tarkastuskäynnillä todettiin, että suunterveydenhuoltoon ei ole vielä laadittu omavalvontasuunnitelmaa. Valvira on antanut 14.5.2024 määräyksen omavalvontasuunnitelmien laatimisesta ja seurannasta https://valvira.fi/-/omavalvontamaarays-on-julkaistu
”Oikomishoitoon pääsyn seuranta Pohjois-Savon hyvinvointialueella vaatii myös kehittämistä, sillä tällä hetkellä ajantasaista ja alueittain vertailukelpoista, luotettavaa tietoa oikomishoidon tilanteesta ei ole saatavilla hyvinvointialueen potilastietojärjestelmistä”, korostaa aluehallintoylilääkäri Vivian Reinhold.
Aluehallintovirasto on pyytänyt tarkastuskäynnin jälkeen lisäselvityksiä Pohjois-Savon hyvinvointialueelta 1.9.2024 mennessä, jonka jälkeen aluehallintovirasto antaa asiassa päätöksensä.
”Aluehallintoviraston tulee valvovana viranomaisena ryhtyä toimenpiteisiin, jos omavalvonta ei ole riittävää. Aluehallintoviraston päätöstä ei hyvinvointialueella pidä kuitenkaan jäädä vain odottelemaan, vaan hyvinvointialueen tulee aktiivisesti jatkaa työtään palvelujen lainmukaisen saatavuuden ja niiden laadun varmistamiseksi”, toteaa ylitarkastaja Taija Liukkonen.
Yhteyshenkilöt
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.