Aluehallintovirasto antoi määräyksen Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle pelastustoimen toimintavalmiusaikojen korjaamiseksi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Kanta-Hämeen hyvinvointialueen korjaamaan pelastustoimen ensimmäisen yksikön toimintavalmiusajat lain edellyttämälle tasolle.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi 19.6.2024 Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle määräyksen korjata pelastustoimen toimintavalmiusaikojen huomattavat puutteet lain mukaiselle vähimmäistasolle. Määräys ulottuu vuoden 2028 loppuun, ja siinä on välitavoitteita, joiden toteutumista aluehallintovirasto seuraa.
Hyvinvointialueella on huomattavia puutteita ensimmäisen pelastusyksikön toimintavalmiudessa
Kanta-Hämeen hyvinvointialueen pelastustoimessa on huomattavia puutteita siinä, miten nopeasti ensimmäinen yksikkö ehtii onnettomuuspaikalle kiireellisissä tehtävissä. Tiheimmin asutuilla ja rakennetuilla alueilla ensimmäisen yksikön pitäisi ehtiä tapahtumapaikalle kuudessa minuutissa vähintään puolessa tehtävistä.
Kanta-Hämeen hyvinvointialueella on tällä hetkellä neljä neliökilometrin kokoista aluetta, joissa ensimmäisen yksikön toimintavalmiusaikatavoitteet eivät toteudu. Ongelmalliset alueet sijaitsevat Hämeenlinnan Myllymäen ja Voutilan kaupunginosissa, Janakkalan Turengissa sekä Riihimäen Peltosaaren kaupunginosassa. Hämeenlinnan alueen ongelmat on korjattava vuoden 2026 kesäkuun loppuun mennessä. Muiden puutteiden osalta korjausaikaa on vuoden 2028 loppuun saakka.
”Kanta-Hämeen alueella on Hämeenlinnan, Riihimäen, Janakkalan Turengin sekä Forssan keskustaajamissa tiukimmat vaatimukset ensimmäisen pelastusyksikön paikalle saapumiselle. Vaikka suurin osa Hämeenlinnan, Janakkalan ja Riihimäen alueista saavutetaan riittävän nopeasti, huomattavia puutteitakin löytyy. Olemme valvovana viranomaisena määränneet myös muiden hyvinvointialueiden vastaavia puutteita korjattavaksi. Merkittävimmät Kanta-Hämeen alueen puutteet sijaitsevat Hämeenlinnassa, joten niiden korjaustoimenpiteet ovat ensisijaisia”, kertoo pelastusylitarkastaja Sampsa Lintunen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
Korjausvelvoite ulottuu vuosien päähän
Aluehallintovirasto on käynyt hyvinvointialueen kanssa vuoropuhelua ja saanut selvityksiä tilanteesta.
”Korjausmääräyksen aikajänne ulottuu neljän ja puolen vuoden päähän, jotta hyvinvointialueella on riittävän pitkä aika suunnitella ja toteuttaa vaadittavat korjaustoimenpiteet. Samalla määräys edellyttää, että hyvinvointialue ennakoi myös tulevaa palvelutarvetta eikä päästä uusia huomattavia puutteita syntymään”, kertoo Lintunen. ”Seuraamme toteumaa aktiivisesti vuosittaisin valvontatoimenpitein.”
Määräyksen mukaan Kanta-Hämeen hyvinvointialueen tulee täydentää suunnitelmiaan ja huolehtia siitä, että velvoitteet toteutuvat myös siinä tapauksessa, että jokin suunniteltu toimenpide ei toteudu aikataulussa tai vaikuta suunnitellulla tavalla. Jos tavoitteita ei saavuteta, aluehallintovirasto voi uhkasakolla tehostaen velvoittaa hyvinvointialuetta korjaamaan palvelutason määräajassa vaaditulle tasolle.
Hyvinvointialue vastaa korjaavista toimenpiteistä
Aluehallintoviraston korjausmääräyksessä ei oteta kantaa siihen, millä toimenpiteillä hyvinvointialue saattaa toimintavalmiuden lain edellyttämälle tasolle. Hyvinvointialueen velvollisuutena on päättää korjaustoimenpiteistä niin, että valituksi tulee vaikuttavuudeltaan ja kustannuksiltaan paras vaihtoehto.
Aluehallintovirasto valvoo hyvinvointialueiden pelastustoimea sekä pelastustoimen palvelujen saatavuutta ja tasoa toimialueellaan. Aluehallintoviraston tavoitteena on varmistaa, että pelastustoimen palvelutaso vastaa pelastuslain mukaisesti paikallisia tarpeita ja onnettomuusuhkia. Jos valvonnassa havaitaan huomattavia puutteita tai epäkohtia, aluehallintovirasto voi antaa hyvinvointialueelle määräyksen korjata palvelut lain edellyttämälle tasolle.
Lisätietoa: Etelä-Suomen aluehallintoviraston korjausmääräys 19.6.2024
Yhteyshenkilöt
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut
