Ehkäisevä päihdetyö on hyvinvointialueen lakisääteinen tehtävä
Ehkäisevän päihdetyön järjestäminen kuuluu sekä kunnan että hyvinvointialueen vastuulle. Lain mukaan ehkäisevä päihdetyö kattaa alkoholin, tupakan, huumausaineiden ja muiden päihtymiseen käytettävien aineiden sekä rahapelaamisen aiheuttamien haittojen ehkäisyn.
Aluehallintovirastot ovat muistuttaneet kukin oman alueensa hyvinvointialueita niiden lakisääteisistä tehtävistä ehkäisevässä päihdetyössä. Virastot ovat 4.6. lähettäneet ohjauskirjeen kaikille hyvinvointialueille.
Hyvinvointialueen on edistettävä asukkaidensa hyvinvointia ja terveyttä. Ehkäisevä päihdetyö on osa tätä kokonaisuutta. Hyvinvointialueiden ehkäisevään päihdetyöhön sovelletaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lain 7. pykälää. (Lue lisää laista: Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) 7 §)
Ehkäisevä päihdetyö kuuluu kaikille
Ehkäisevää päihdetyötä tehdään sosiaali- ja terveyspalveluissa osana yleistä
ehkäisevää työtä, haittojen vähentämistä sekä hoitoa ja kuntoutusta.
Olennaista on huomioida eri ikä- ja väestöryhmät. Kokonaisuus on laaja ja
sujuvan toiminnan varmistaminen edellyttää koordinaatiota ja
aktiivista yhdyspintatyötä. Työn tulee myös perustua luotettavaan
tutkimustietoon.
Omavalvonnassa tulee ottaa huomioon myös hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä ehkäisevä päihdetyö
Sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalain mukaan hyvinvointialueen on palvelunjärjestäjänä ohjattava ja valvottava sen järjestämisvastuulle kuuluvaa palveluntuotantoa.
Yhteyshenkilöt
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.