Pohjois-Suomessa harjoitellaan säteilyuhkien varalta — SÄDE24-valmiusharjoitus käynnistyi yhteisellä webinaarilla
Koko Pohjois-Suomea koskeva SÄDE24-valmiusharjoitus käynnistyi säteilyturvallisuutta koskevalla webinaarilla keskiviikkona 8.5. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston järjestämässä webinaarissa annettiin harjoitukseen osallistuville organisaatiolle perustietoa säteilyvaarasta sekä erilaisista riskeistä Suomessa ja lähialueilla.
"Emme ole aiemmin järjestäneet vastaavaa säteilyyn keskittyvää valmiusharjoitusta alueellamme. Aihe on ajankohtainen, koska sotaa käydään yhä Ukrainassa ja Venäjä on tehnyt iskuja myös ydinvoimalaitoksiin. Säteilyturvallisuuteen on kiinnitettävä myös meidän toiminta-alueella entistä enemmän huomiota", kertoo Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Kaisa Ainasoja.
SÄDE24-valmiusharjoituksen tavoitteena on lisätä kuntien, hyvinvointialueiden ja muiden osallistuvien organisaatioiden tietoa säteilystä, erilaisista säteilylähteistä ja uhkista lähialueilla sekä kehittää valmiuksia kohdata säteilyvaaratilanne. Valmiusharjoitus koostuu kahdesta webinaarista sekä käytännön harjoituksesta, joka järjestetään syyskuussa.
Ensimmäiseen aloituswebinaariin osallistui yli 200 henkilöä eri organisaatioista Pohjois-Suomen alueelta.
”Säteily on aiheena monelle vieras ja voi siksi aiheuttaa turhaa pelkoa. Yhteiskunnan tulee kuitenkin varautua eri syistä syntyviin säteilyvaaratilanteisiin”, kertoo pelastusylitarkastaja Tom Tallberg Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.
Valmiusharjoitukset ovat osa yhteiskunnan kokonaisturvallisuuteen liittyvää varautumista, joka varmistaa yhteiskunnan toimintaedellytykset normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Alueellisten valmiusharjoitusten järjestäminen on osa aluehallintovirastojen lakisääteistä perustehtävää.
Lisätietoja:
Pelastusylitarkastaja Tom Tallberg, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 563, [email protected]
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.