Viranomaisilta ja tuottajajärjestöiltä yhteinen tilannekuva maatalouden investoinneista ja eläintaudeista
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston johtamassa viranomaisten ja tuottajajärjestöjen yhteisessä Tila- ja lupavalvontafoorumissa luotiin ma 15.4. tilannekuvaa maataloudesta, eläintenpidosta sekä investoinneista alueella. Myös ajankohtainen eläintautitilanne torjuntatoimineen korostui keskusteluissa.
Eläinrekistereissä puutteita – eläintaudeilta suojautuminen erityisen ajankohtaista
Vuonna 2023 viranomaisvoimin tehty laaja selvitystyö turkiseläinten pitopaikkarekisterin ajantasaisuudesta paljasti laajoja puutteita rekisterissä. Puutteiden epäillään koskevan muitakin eläinrekistereitä. Ruokaviraston elintarvikeketjulinjan yksikönjohtaja Jaana Mikkola kommentoi, että puutteet vaikeuttavat viranomaistyötä ja ovat yhteydessä muun muassa eläintaudintorjuntatilanteiden tehokkaaseen hoitoon.
Ilmoitusvelvollisuuden laiminlyömistä voidaan määrätä seuraamusmaksu. Myös ylimääräinen valvonta on maksullista. Ruokaviraston parhaillaan käynnissä olevien yt-neuvottelujen seurauksena eläinrekisterien asiakaspalveluja joudutaan jonkin verran supistamaan.
Korkeapatogeenista lintuinfluenssaa ei ole kuluvan kevään osalta havaittu maassa, mutta lintujen alkaneen kevätmuuton myötä riski viruksen uudelleenleviämiselle kasvaa. Maa- ja metsätalousministeriön tuore asetus velvoitti turkiseläintilat suojattaviksi verkoilla ja muilla toimenpiteillä 15.4.2024 mennessä. Toimenpiteellä ehkäistään turkiseläinten joutumista kontaktiin lintujen tai muiden haittaeläinten sekä niiden ulosteiden kanssa. Suojaamistoimien tekemistä valvotaan.
Toisena ajankohtaisena eläintautiuhkana esiin noussut afrikkalainen sikarutto levisi viime vuonna uusiin EU-maihin, kuten Ruotsiin. Hyvä tautisuojaus on varmin keino estää sikaruton leviäminen maassa. Myös nauta-, sika- ja siipikarjatilojen salmonellatilannetta seurataan aktiivisesti. Viimeaikaisten salmonellatilanteiden hoito tiloilla on pitkittynyt, eikä tilanne ole parantunut toivotusti viimevuotisesta.
Enenevässä määrin investointeja vihreän siirtymän edistämiseksi
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto teki vuonna 2023 yhteensä 177 päätöstä ympäristölupa-asioissa. Tällä hetkellä vireillä on 173 lupahakemusta koskien muun muassa eläinsuojia ja turkistarhoja, maidontuotantoa, broilerinkasvatusta, turvetuotantoa, kaivostoimintaa, kalankasvatusta, jätevedenpuhdistamoita sekä biokaasua.
Vihreän siirtymän etusijamenettelyt takaavat vihreän siirtymän hankkeille ohituskaistan lupakäsittelyssä. Ympäristölupia on hyväksytty viime kuukausina muun muassa vedyn valmistukseen, synteettisen metaanin tuotantoon, energiakaivoihin ja vesivoimalaitoksiin liittyen. Lupahakemuksia koskevia ennakkoneuvotteluja on pidetty alkuvuodesta ennätysmäärä.
Myös ELY-keskukset ovat myöntänet viime aikoina runsaasti maaseutujen investointitukia. Investoinnit ovat kohdistuneet erityisesti uusiutuvaan energiaan ja eläinten hyvinvointiin. Uutta aurinkovoimaa on suunniteltu ennätysmäärä entisille turvetuotantoalueille. Toisaalta suuria ja kalliita investointeja tehdään nyt aiempaa vähemmän.
Uudet lait ja vaatimukset muuttavat arkea
Vuoden 2025 alussa tulee voimaan uusi eurooppalainen sosiaalisen ehdollisuuden vaatimus. Vaatimus koskee niitä viljelijöitä ja maatalousyrityksiä, joilla on työvoimaa. Sosiaalinen ehdollisuus tarkoittaa tiivistetysti sitä, että työntekijöiden työturvallisuuden ja työsopimusten laiminlyöminen voi johtaa tukimenetyksiin.
Myös uusi laki ympäristövahinkorahastosta (YVRL) astuu voimaan vuonna 2025. Lailla luodaan kattava ympäristövahinkojen vastuujärjestelmä, jolla varaudutaan ympäristövahinkojen korvaamiseen ja ympäristöriskien hallintaan.
Pohjanmaan ruotsinkielisen tuottajaliiton (ÖSP) toiminnanjohtaja Susanne West totesi, että Suomen 30-vuotisen EU-historian aikana tukijärjestelmästä muutoksineen on tullut osa maanviljelijöiden arkea. Avoimessa markkinassa toimiminen edellyttää kuitenkin kilpailukykyä, mikä edellyttää panostuksia maatalouteen. Kuluvassa hallitusohjelmassa on selkeä kirjaus viljelijöiden aseman parantamisesta elintarvikeketjussa.
Tuottajajärjestöt olivat huolissaan myös viranomaisten valvontatoiminnan seuraamuksista toiminnanharjoittajille. Aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Anna-Maria Moisander-Jylhä totesi, että viljelijästä pyritään huolehtimaan myös viranomaisten taholta. Avunsaanti varmistetaan tarvittaessa valvontojen yhteydessä.
Lisätiedot:
Marko Pukkinen, ylijohtaja
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Harri Varhama, kehittämispäällikkö
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.