Hitsauskoppi junaradan yläpuolella ei ollut tiivis - sakkoja työturvallisuusrikoksesta
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi rakennusalalla toimineen yhtiön edustajan 35 päiväsakon yhteiseen sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Käsiteltävänä oli joulukuussa 2021 Helsingissä yhteisellä rakennustyömaalla tapahtunut työtapaturma ja sen tutkinnassa havaitut puutteet työntekijää suojanneessa hitsauskopissa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 27.3.2024.
Tapahtuman työmaalla rakennettiin junaradan ylittävää ylikulkusiltaa. Työntekijä hitsasi sähköisen junaradan ylittävää siltaa sen alapuolella. Hitsaustyö tehtiin junaradan yläpuolelle vanerista rakennetusta hitsauskopista. Suojakoppi ei ollut tiivis, vaan siinä oli pieniä, mutta kuitenkin silmin havaittavia rakoja.
Työntekijä oli työskennellessään ilmeisesti vahingossa painanut hitsauslangan automaattisyötön päälle. Hitsauslankaa oli tullut hitsauskahvasta ulos siten, että lanka oli kulkeutunut vanerikopin raosta ulos ja osunut alla olevan radan jännitteisiin ajolankoihin.
Kun työntekijä oli katkaissut hitsauslankaa, oli siihen tullut valokaari aiheuttaen vakavan työtapaturman. Tapaturman johdosta tehtiin työsuojelutarkastus, jossa hitsauskopeissa havaittiin turvallisuuspuutteita. Tehty suojarakenne ei ollut riittävän tiivis sähkövaaran poistamiseksi.
Sähköstä johtuva vaara on rajattava mahdollisimman pieneksi
Käräjäoikeus katsoi, että raot hitsauskopissa ovat olleet työturvallisuuslain vastaisia. Päätoteuttajan edustajana toiminut vastaaja ei ollut huomioinut hitsaustyöstä ja jännitteisistä ajolinjoista johtuvaa vaaratekijää koppien rakentamisen seurannassa ja valmiiden koppien tarkastuksessa, kun huomattuja rakoja ei ollut tiivistetty.
Epäkohta olisi ollut raot peittämällä poistettavissa, vaaratilanteen syntyminen estettävissä ja tapaturma vältettävissä. Käräjäoikeuden mukaan merkitystä ei sen vuoksi ollut sillä, että tapaturma oli sinällään poikkeuksellinen.
”Sähköjännitteen lähellä työskentelyssä korostuu työnantajan velvollisuus tunnistaa ja poistaa vaaratekijät ennen työn aloittamista. Sähköstä aiheutuvaan vaaraan on kiinnitettävä erityistä huomiota ja se on rajattava mahdollisimman pieneksi. Muussa tapauksessa näin vaarallinen työympäristö edellyttää, että työ tehdään virtakatkon aikana ”, kertoo lakimies Petra Leinonen Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.
Helsingin käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 23/7475.
Yhteyshenkilöt
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Tietoja julkaisijasta
Työsuojeluhallinto
Työsuojelu - tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.